Ministrul de interne, Cristian David, risca sa se aleaga cu o plangere penala la DNA din partea actualului director al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MIRA. La inceputul lunii noiembrie, ministrul David a semnat, alaturi de presedintele A
Ministrul de interne, Cristian David, risca sa se aleaga cu o plangere penala la DNA din partea actualului director al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MIRA. La inceputul lunii noiembrie, ministrul David a semnat, alaturi de presedintele AID Romania, Alexandru Cumpanasu, un protocol de colaborare intre MIRA si acest organism non-guvernamental, prin care ministerul se obliga sa puna la dispozitia Centrului National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI) spatii de lucru, calculatoare, imprimante, internet, telefonie fixa si mobila, un autoturism si combustibil, precum si postarea pe paginile WEB ale MIRA a stirilor privind activitatea Centrului. Toate aceste bunuri si servicii sunt asigurate de catre minister din resurse proprii. Amintim ca, la mijlocul acestui an, seful DGA, procurorul Irinel Paun, a formulat doua plangeri penale impotriva predecesorului sau la conducerea Directiei, Marian Sintion, si impotriva presedintelui AID Romania, Alexandru Cumpanasu, pe motiv ca primul a pus la dispozitia Centrului bunuri si servicii similare, dar intr-o pondere mult mai putin semnificativa, iar Cumpanasu este acuzat ca le-a primit. Pl angerea se afla si la aceasta ora in cercetari la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La sfarsitul lunii septembrie a anului 2006, ministrul de atunci al internelor, Vasile Blaga, a aprobat un referat inaintat de catre fostul director al Directiei Gnerale Anticoruptie, procurorul Marian Sintion, referitor la incheierea unui protocol de colaborare intre MIRA, prin DGA, si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID-Romania). La 2 octombrie 2006, intre cele doua institutii s-a incheiat parteneriatul cu pricina, luand astfel fiinta Centrul National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), organism ce are rolul de a atrage societatea civila in activitatile de prevenire a faptelor de coruptie desfasurate conform legii de catre DGA.

Obligatiile Ministerului de Interne, stipulate in Protocol
In baza acestui protocol, MIRA, prin DGA, avea ca “atributii si obligatii”, printre altele, sa puna la dispozitia CNVI, in limita disponibilului si a resurselor atrase pentru aceasta activitate, elementele de logistica necesare desfasurarii activitatii, urmand ca DGA sa intreprinda demersurile necesare pentru a pune la dispozitia Centrului a spatiilor necesare pentru desfasurarea activitatii atat in Bucuresti, cat si la nivel teritorial. Potrivit protocolului, “spatiile ce vor fi puse la dispozitia CNVI vor fi utilizate de catre personalul Centrului, exclusiv pentru exercitarea atributiilor stabilite in prezentul protocol”.

Acuzatii legate de calculatoare, spatii si benzina
La momentul incheierii acestui document, la conducerea DGA se afla procurorul Marian Sintion, cel care, la 6 martie 2007, a demisionat din functie, invocand presiuni exercitate asupra activitatii DGA de la nivelul conducerii ministerului. In martie, conducerea DGA a fost preluata de un alt procuro, respective de Irinel Paun, cel care a detinut pana atunci functia de procuror-sef al Sectiei I din DNA. In luna iunie, Irinel Paun a inaintat Parchetului General o plangere penala impotriva lui Marian Sintion si a presedintelui AID Romania, Alexandru Cumpanasu. Pe primul il acuza ca, in calitatea pe care a avut-o ca sef al DGA, a luat in mod nelegal hotararea de a aloca CNVI patru birouri situate in sediul MIRA din strada Mihai Voda, sediu aflat la acest moment in administrarea Inspectoratului General al Politiei Romane. In plangere, se mai arata faptul ca, abuziv, CNVI a beneficiat de mobilier si de echipamente informatice (14 birouri din lemn, 23 de scaune, 8 imprimante, 10 calculatoare si 30 mp de mocheta). Plangerea mai contine si referiri la utilizarea unui autoturism al MIRA, folosit de catre CNVI, fostului director al DGA fiindu-i imputata suma de 196,2 RON, reprezentand cheltuielile de combustibil.

Seful DGA a cerut DNA sa preia dosarul
Cateva zile mai tarziu, Irinel Paun revine cu o completare la respectiva plangere si, invocand art. 13 alin. (2) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, spune ca “infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, contra intereselor persoanelor sau prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut penrtu sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”. Astfel, considera Irinel Paun, “procurorul Marian Sintion, in calitate de director al DGA, prin savarsirea faptelor relatate in plangerea penala, a obtinut un avantaj patrimonial in beneficial AID, reprezentata de Alexandru Cumpanasu, si de coniventa cu acesta”. “Avantajele de ordin patrimonial si nepatrimonial la care am facut referire constituie, in acelasi timp, prejudiciu adus patrimoniului IGPR si DGA”, se mai arata in respective completare la plangerea penala. Mai mult, Paun cere procurorului general declinarea competentei de solutionare a cauzei catre DNA.

'Coruptii>> de langa ministrul de interne
Dosarul se afla inca in lucru la Parchet.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.