Presedintii PD si PLD, Emil Boc si Theodor Stolojan, au anuntat fuziunea celor doua partide intr-o formatiune politica mai mare care urmeaza sa se numeasca Partidul Democrat-Liberal. Anuntul celor doi a survenit la finalul unei intalniri care a fost
Presedintii PD si PLD, Emil Boc si Theodor Stolojan, au anuntat fuziunea celor doua partide intr-o formatiune politica mai mare care urmeaza sa se numeasca Partidul Democrat-Liberal. Anuntul celor doi a survenit la finalul unei intalniri care a fost precedata de vizita unei delegatii a PLD la Palatul Cotroceni. "Am decis sa ducem pana la capat proiectul politic al Aliantei Dreptate si Adevar creat de Traian Basescu si Theodor Stolojan. Ce nu am putut realiza cu petroliberalii domnului Tariceanu. vom realiza cu partidul domnului Stolojan", a spus Boc intr-o conferinta de presa. Maine, cei doi lideri vor prezenta detaliile procedurii de fuziune conducerilor celor doua partide. Dupa ce acestea isi vor da acordul, urmeaza ca in luna ianuarie sa aiba loc un Congres de fuziune. Pana la alegerile interne din noul partid, interimatul va fi asigurat de catre Emil Boc, secondat de catre Stolojan si un alt reprezentant al PD. Se pare ca presiunile presedintelui Basescu s-au dovedit mai puternice decat reticentele unor lideri PD fata de o apropiere mai stransa fata de partidul fostilor disidenti ai PNL.
Pesedistii isi dau la gioale
Nici un cap nu a cazut ieri in cadrul Comitetului Executiv al PSD, analiza interna privind rezultatul alegerilor generand doar noi dispute. Fiecare lider de filiala s-a considerat nedreptatit de evaluarea facuta de la centru, iar taberele arunca vina una asupra celeilalte pentru scaderea partidului in sondaje. "Cine sa imi reproseze mie declaratiile facute. Sa fim seriosi, nu are cine sa dea sanctiuni in acest partid" a fost pe scurt mesajul transmis de Ion Iliescu la finalul sedintei Comitetului Executiv. "Nu este o surpriza ca nu s-au dat sanctiuni. Toata lumea stie cum vom castiga alegerile, dar sa vedem cum va fi posibil", a declarat si Victor Ponta. Starea de tensiune in PSD ramane o constanta, atacurile lui Cozmanca dintr-un cotidian central fiind imediat contraatacate de Vasile Dancu, reprezentantul grupului de la Cluj. Daca Octav Cozmanca a sustinut ca actualii lideri ai PSD, "niste cozi de topor cu veleitati politice", sunt vinovati de scorul obtinut la europarlametare, Dancu arata cu degetul, intr-un interviu pentru Hotnews, spre Ion Iliescu si Mircea Geoana, care nu sunt capabili sa duca partidul spre un scor mai mare la urmatoarele alegeri. In tot acest schimb de replici dure, liderul PSD spune ca lucrurile se vor lamuri in urma analizei interne, iar la Consiliul National va fi reactualizata oferta politica a partidului. Geoana a sustinut ca opozitia fata de Guvern, presedinte si PD va fi ferma si ca nu vor mai exista negocieri pentru intrarea la guvernare.
Restructurare fasaita
Conducerea PNL mizeaza pe razboaiele interne din PSD si amana luarea unei decizii privitoare la o colaborare cu pesedistii, cu atat mai putin cooptarea acestora la actul guvernarii. Delegatia Permanenta a PNL, planificata la finele saptamanii, i-ar putea sanctiona pe unii dintre "greii" partidului, precum Eugen Nicolaescu (Mures), Puiu Hasotti (Constanta), Victor Paul Dobre (Galati) sau Norica Nicolai (Cluj), datorita rezultatelor slabe inregistrate de filialele pe care le conduc sau din care provin, la euroalegeri. Aceasta in conditiile in care Norica Nicolai este principalul lider PNL care a solicitat, in repetate randuri, restructurarea Executivului. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca premierul Tariceanu si o parte dintre liderii partidului sunt nemultumiti de rezultatele obtinute de aceste filiale la europarlamentare. "Este inadmisibil ca un ministru (Eugen Nicolaescu n.r.) sa aduca un scor asa de slab la Mures", ne-au declarat acestea. Sursele citate au explicat ca, desi nu sunt presedinti de filiale, atat Puiu Hasotti, cat si Norica Nicolai sunt responsabili pentru slaba reprezentare a partidului in Constanta, respectiv Cluj. "Multi liberali s-au saturat de lideri care pozeaza in filosofi. Sa nu mai ceara Norica Nicolai restructurarea Cabinetului Tariceanu. Ea sa explice de ce Clujul a fost la pamant la euroalegeri, caci doar este senator de Cluj, apoi sa arate cu degetul catre membrii Executivului. (C.A.;A.I.;R.G.)
Orban se bucura
Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat ca fuziunea este o veste buna pentru liberali deoarece "lupul si-a dat jos blana de oaie", iar electoratul va constata ca exista un singur partid cu adevarat liberal. Orban considera ca "mariajul" este comandat de catre presedintele Basescu dupa cei doi lideri au fost convocati la Cotroceni si au primit instructiuni de la seful statului. "Basescu a ordonat, Boc si Stolojan au executat", a adaugat liderul liberal.
"Nu castiga nimeni"
Deputatul PC Sergiu Andon apreciaza ca formarea Partidului Democrat-Liberal nu serveste niciunui dintre protagonistii implicati. "Ma uit si observ ca nu castiga nimeni. PD pierde un brand, PLD pierde un trend, iar raian Basescu pierde o voce. Una este sa te bazezi pe doua voci si una este sa te bazezi pe una singura", a spus conservatorul. Acesta a apreciat, insa cu titlu de simpla supozitie, ca proiectul fuziunii a fost sprijinit si de catre ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman.
O decizie previzibila
Deputatul UDMR Kelemen Hunor a apreciat ca formarea noului PDL era previzibila prin prisma apropierii evidente din ultimul an dintre PD si PLD. Anuntul oficial a fost doar grabit de catre rezultatele de la alegerile pentru Parlamentul European. "Le doresc succes si casa de piatra", a incheiat Kelemen.
PSD sesizeaza o oportunitate
Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, spera ca partidul sau sa speculeze deruta electoratului ce va urma fuziunii PD-PLD. "Se va crea o confuzie majora in electoratul ambelor partide pentru ca ne aflam in prezenaa unei constructii politice noi si incerte din punct de vedere electoral", a declarat Diaconescu pentru Realitatea TV. Senatorul il vede pe presedintele Basescu ca principal artizan al fuziunii
Un partid fara ideologie
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, considera ca noului partid ii lipseste consistenta doctrinara datorita zonelor ideologice diferite din care provin PD si PLD. In plus, afirma Bolcas, parlamentarii PD vor deveni parlamentari independenti in urma fuziunii, fapt care va conduce la dizolvarea grupurilor parlamentare ale PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.