Sfantul Nicolae este cunoscut drept protector al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici si... Mosul cel bun.

Mos Nicolae vine in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmeaza zilele de iarna ale copilariei. In seara de 5 decembrie, ghetutele si cizmele sunt curatate, lustruite si puse la usa in casele tuturor romanilora€¦

Din mosi-stramosi, se spune ca Mos Nicolae are grija de fiecare membru al familiei. El pune cate un cadou mic, dulciuri sau fructe, in ghetele sau in cizmele celor care au fost cuminti. O data cu darurile, in unele parti ale tarii, Mosul aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz). De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. Conform traditiei, Mos Nicolae este un batran cu barba alba, din care scutura primii fulgi de zapada, deoarece in aceasta perioada au loc primele ninsori. Rolul de ocrotitor al familiei ii confera "Mosului" dreptul de a interveni in educatia copiilor prin darurile pe care le imparte.

In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Mai mult, se pun crengute de pomi fructiferi in apa, la caldura camerei, pentru a fi inflorite de Anul Nou, ocazie prin care se poate aprecia rodul livezilor.


LEGENDA. La 6 decembrie, Biserica sarbatoreste pe unul dintre sfintii care stralucesc pe cerul credintei noastre ortodoxe: pe Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfantul Nicolae, facatorul de minuni, pe care-l numeste "indreptator al credintei si invatator al infranarii".

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita din cauza situatiei financiare precare, iar tatal lor voia sa le vanda. Atunci cand fata cea mare a implinit anii maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea pe ascuns, la usa casei, un saculet cu aur.

Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de-a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de-a treia fete, tatal ei a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte l-a vazut pe batranul care lasa saculetele cu aur. Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.


MINUNEA. Un alt fapt amintit de cronici este invierea a trei copii omorati de un hangiu lacom de bani si de castig necinstit. Tocmai in noaptea crimei, Sfantul Nicolae se odihnea in hanul acela, fiind in trecere spre Niceea. Instiintat de Dumnezeu in vis, a coborat in beciul unde hangiul aseza trupurile taiate ale copiilor intr-un vas de lemn. Sfantul Nicolae a facut semnul Sfintei Cruci si de odata copiii au revenit la viata, ca dintr-un somn adanc, si au inconjurat cu drag pe batranul episcop. In amintirea acestei minuni, ziua Sfantului Nicolae a devenit pentru copii zi de mare sarbatoare.


VIATA. Sfantul Nicolae a trait in a doua jumatate a veacului al III-lea. A fost unicul fiu al unei familii foarte instarite si evlavioase. Copil fiind, Sfantul Nicolae a dovedit harnicie la invatatura si o viata virtuoasa, ceea ce a facut ca el sa creasca in intelepciunea crestina.

Ramas de timpuriu orfan de ambii parinti, cel care avea sa fie o fala a crestinatatii a strans in fata casei sale pe toti saracii si oropsitii din acel tinut si le-a daruit toate bogatiile mostenite. Aceste fapte ne arata ca una dintre trasaturile sufletului mare al acestui Sfant Parinte a fost bunatatea. Ca urmare, Biserica il numeste "chip al blandetelor".


"Tanarul Nicolae l-a slujit intru totul pe Hristos. A pornit spre Tara Sfanta, sperand ca se va apropia de Domnul. Slavitul ierarh Nicolae a trecut prin incercari grele in timpul in care imparatii romani Maxentiu si Diocletian au pornit prigoanele impotriva crestinilor. Astfel, Mitropolitul Mirei a fost prins si aruncat in inchisoare, apoi supus unor cumplite chinuri. Si-a pastrat credinta si, o data cu ea, a purtat in suflet cuvintele Sfantului Apostol Petru: "In masura in care luati parte la suferintele lui Hristos bucurati-va!", ne spune parintele Alexandru Iosif de la Biserica Tabaci.

Neobosit carmaci. Cu suirea pe tron a imparatului Constantin cel Mare, Sfantul Nicolae a fost eliberat din inchisoare, intorcandu-se la pastorirea credinciosilor sai.

Sfanta Biserica mai invata despre marele Ierarh Nicolae ca "s-a aratat pe sine turmei sale ca un invatator al infranarii". Astfel a trecut prin viata marele ierarh al Bisericii, ca un adevarat sfintitor al credinciosilor Mantuitorului, ca un marturisitor neinfricat al Evangheliei, ca un intelept si neobosit carmaci al Bisericii Ortodoxe. Viata Sfantului Nicolae a fost o continua lupta a bunatatii si iubirii de oameni.


RUGÃ…CIUNE. In fiecare an, la data de 6 decembrie, milioane de credinciosi isi deschid sufletele si se roaga Sfantului Nicolae dupa cum urmeaza: "Sfinte Nicolae! Ajuta-ne cu darul tau sa ne intarim si sa propasim in virtutile crestine ce ti-au fost atat de scumpe in aceasta viata trecatoare si care ti-au agonisit marirea si stralucirea eterna. Ajuta-ne cu ruga ta catre Cel Atotputernic ca, cu harul cel de sus, sa propasim in taria credintei noastre ortodoxe, in blandete, in iubirea de oameni, in infranarea ei, in savarsirea voiei lui Dumnezeu, ca prin aceste virtuti sa ne castigam fericirea si mantuirea sufletului, acum si in vesnicie. Amin!".


Sfantul Nicolae este patronul spiritual al Tarilor de Jos, al Rusiei, al provinciei Lorena, precum si al mai multor orase vest-europene. Sfantul Nicolae este cunoscut drept Mosul bun care aduce daruri, in special dulciuri, copiilor cuminti. Se mai spune in unele parti ca Mosul aduce nuieluse celor neascultatori.