Durata convorbirilor realizate in retelele de telefonie mobila in primul semestru al anului a totalizat 9,7 miliarde de minute (aproape 162 milioane de ore), in crestere cu 24% fata de rezultatul din perioada ianuarie-iunie 2006. In aceeasi perioada, traficul in infrastructura de telefonie fixa a scazut cu 4,8%, la 3,9 miliarde de minute, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologie (ANRCTI). Valoarea traficului total in retelele de telefonie mobila nu a luat in calcul convorbirile in roaming.
Ponderea cea mai ridicata in totalul traficului in retelele de telefonie mobila o detin apelurile catre retelele proprii (79,3%), acesta avand si cea mai insemnata crestere, de 25,8%, fata de perioada precedenta.
Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat in retelele mobile, urmat de convorbirile catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment inregistrand cresteri comparativ cu perioada anterioara, se mai arata in comunicat. Media lunara a traficului de voce initiat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu opt minute, ajungand la o ora si 23 de minute, datorita unei rate semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (plus 24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (plus 12%).
"Traficul de mesaje scrise din perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007 a crescut cu 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006 si cu 40% fata de aceeasi perioada a anului 2006, rezultand o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar. Dupa scaderea inregistrata in a doua jumatate a anului 2006, traficul de mesaje multimedia a crescut cu 40% in primele sase luni din 2007", precizeaza comunicatul ANRCTI.
Telefonia fixa pierde teren
Traficul total de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania (fie prin retelele publice fixe proprii, fie prin retelele unor terti) s-a ridicat la 3,9 miliarde de minute, in scadere cu 4,8%.
Volumul total de trafic realizat de catre utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizand fie propriile retele, fie retelele unor terti, atinge valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentand 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe.
Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.
La aceeasi data, in Romania, peste 1.300 de furnizori ofereau servicii de acces la Internet, numarul conexiunilor care permit accesul la Internet ajungand la aproximativ 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G si conexiuni de acces dial-up la puncte fixe), din care mai mult de doua milioane reprezentau conexiuni de acces pentru care se plateau abonamente.
Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonati (in crestere cu 4% fata de sfarsitul anului 2006), in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH. (G.M.)