Sumele investite in sectorul constructiilor continua sa sustina o mare parte din totalul investitiilor din economie. Astfel, daca in primele noua luni ale anului trecut acestea ocupau o pondere de 46,4% in total, dupa primele trei trimestre ale lui 2
Sumele investite in sectorul constructiilor continua sa sustina o mare parte din totalul investitiilor din economie. Astfel, daca in primele noua luni ale anului trecut acestea ocupau o pondere de 46,4% in total, dupa primele trei trimestre ale lui 2007, banii investiti in sectorul constructiilor detineau o proportie de 48,9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Pentru primele noua luni ale anului 2007, datele Statisticii arata ca investitiile realizate in economia nationala au urcat la 39,36 miliarde lei, iar din aceasta valoare 19,25 miliarde lei au reprezentat investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in crestere cu 34,8% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent.
Datele INS arata ca in primele trei trimestre ale anului investitiile realizate in economia nationala au crescut cu 29,1 procente fata de perioada ianuarie-septembrie 2006.
In ceea ce priveste investitiile in utilaje si mijloace de transport, acestea au insumat 17,53 miliarde lei, reprezentand 44,6 % din total fata de 47,3 % in primele noua luni din 2006, fiind in crestere fata de perioada corespunzatoare din anul precedent cu 23,7 %, potrivit datelor INS.
In ceea ce priveste investitiile realizate in economia nationala, in trimestrul al treilea din 2007, acestea au inregistrat o crestere cu 32,4%, respectiv 5,29 miliarde lei preturi curente, raportat la perioada similara a anului 2006.
Potrivit Institutului, acest avans a fost sustinut de investitii in toate elementele de structura. Astfel, lucrarile de constructii noi au urcat cu 39,3 puncte procentuale, utilajele inclusiv mijloace de transport cu 26,6%, iar celelalte cheltuieli cu 22%.
In comparatie cu perioada similara a anului trecut, in intervalul iulie-septembrie 2007 se constata ca in totalul investitiilor a crescut ponderea investitiilor in lucrari de constructii noi cu 2,7 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in utilaje s-a redus cu 2,7 puncte procentuale, se mai arata in comunicatul INS.
Repartitia investitiilor pe elemente de structura reflecta ca ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt industria, constructii, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, transport, depozitare si comunicatii si asigurari sociale din sistemul public. Tot datele Statisticii arata ca dupa primele noua luni ale anului numarul locuintelor terminate la nivel national s-a ridicat la 28.285, cu 7.555 de unitati locative mai mult decat cele construite in perioada similara a anului trecut.
Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor arata ca in primele noua luni, comparativ cu acelasi interval din 2006, a crescut cu 4% numarul locuintelor realizate din fonduri private, ceea ce inseamna o majorare cu 7.978 de unitati locative, in timp ce numarul locuintelor construite din fonduri publice a scazut cu 423 de unitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.