Un vot destul de puternic pentru a asigura o succesiune lipsita de probleme pentru presedintele rus, Vladimir Putin, insa nu exagerat, pentru a nu aliena Occidentul, reprezinta o veste buna pentru investitorii interesati de Rusia, afirma Reuters, cit
Un vot destul de puternic pentru a asigura o succesiune lipsita de probleme pentru presedintele rus, Vladimir Putin, insa nu exagerat, pentru a nu aliena Occidentul, reprezinta o veste buna pentru investitorii interesati de Rusia, afirma Reuters, citat de Mediafax.
Partidul pro-Putin a depasit nivelul de 60% cu ocazia alegerilor parlamentare, participarea la vot fiind de peste 62% din numarul de alegatori. Victoria ii permite presedintelui rus sa isi mentina in continuare controlul asupra puterii in Rusia.
"Pentru piete, acest lucru reprezinta stabilitate pentru cel putin 12-18 luni", a declarat analistul sef al grupului UralSib, Chris Weafer. Activele financiare ruse - actiuni, obligatiuni si rubla - s-ar putea aprecia la deschiderea sedintelor bursiere de luni.
Insa castigarea alegerilor de catre Partidul Rusia Unita a fost deja luata in calcul de piete inainte de alegerile pentru Duma.
Pe termen lung, investitorii vor observa modalitatile prin care Putin va administra perioada premergatoare alegerilor prezidentiale din martie 2008, cand va parasi functia de presedinte, dupa indeplinirea a doua mandate de patru ani.
"Momentan, Putin detine initiativa in ceea ce priveste alegerea unui rol pe care sa il duca la capat in viitor. Rezultatul nu este totusi destul de bun pentru a justifica un al treilea mandat de presedinte", a declarat Weafer. "Insa rezultatul reprezinta o dovada a faptului ca este foarte popular in randul populatiei, putand influenta in mod decisiv politica", a adaugat acesta.
Investitorii asteapta numirea de catre Putin a unui succesor preferat, data de 17 decembrie, cand va avea loc congresul Partidului Rusia Unita, fiind una extrem de importanta in acest sens.
"Pentru investitori, un astfel de anunt ar reprezenta un final bun de an, pentru ca ar avea o imagine coerenta a planului de succesiune. Ar da nastere unei situatii bune din punct de vedere al continuitatii, in 2008", a declarat un analist al Prosperity Capital Management, Alexander Branis.
Analistii sunt de parere ca unul dintre cele mai posibile anunturi este cel legat de numirea actualului prim-ministru, Viktor Zubkov, drept succesor de catre Putin, avand in vedere ca varsta destul de inaintata a acestuia, de 66 de ani, si loialitatea manifestata fata de presedintele Rusiei il fac pe acesta un candidat ideal.
Pentru moment, economia Rusiei pare a fi pe o traiectorie ascendenta, estimarile de crestere pentru 2007 ridicandu-se la 7,5%, sustinute de pretul petrolului, ce se apropie de 100 de dolari pe baril.
In cazul in care economia ar trece printr-o perioada mai dificila, ar putea exista voci care ar cere revenirea in functie a lui Vladimir Putin, in varsta de 55 de ani, inainte de noile alegeri legislative. Şi atunci ar putea fi momentul in care majoritatea Partidului Rusia Unita, loial lui Putin, ar putea deveni necesara, putand vota modificarea Constitutiei ruse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.