Dupa anuntul sefului statului privind refuzul categoric de a-l numi vreodata prim-ministru pe actualul sef al PSD, Calin Popescu Tariceanu i-a respins lui Geoana si oferta de colaborare guvernamentala.

Sedinta de ieri a Comitetului Executiv (CEx) al PSD a fost convocata special pentru a dezbate posibila intrare a social democratilor la guvernare. Saptamina trecuta a fost dedicata negocierilor cu PNL purtate pe relatia Viorel Hrebenciuc - Ludovic Orban si chiar Mircea Geoana - Calin Popescu Tariceanu, potrivit declaratiilor facute de presedintele PSD intr-un cotidian central. Inainte de sedinta CEx, Geoana si Hrebenciuc le-au comunicat colegilor ca negocierile au esuat in urma refuzului categoric al celor de la PNL. Potrivit relatarilor liderilor PSD, „vinovati" de acest esec ar fi fost Bogdan Olteanu si gruparea Fenechiu din PNL, care l-ar fi convins pe Tariceanu sa nu accepte o relatie oficiala cu social democratii. „Daca PSD intra la guvernare cu noi, eu si oamenii mei plecam din partid", ar fi spus, potrivit unor surse din PSD, Relu Fenechiu, unul dintre baronii PNL.

Liderilor PSD le-a ramas astfel sa discute, aproape patru ore, despre rezultatul alegerilor de duminica trecuta. Un motiv suficient pentru multe strigate care au razbatut dincolo de usa salii de sedinta. Liviu Dragnea intocmise un clasament al filialelor in functie de rezultatele obtinute de fiecare in parte la alegeri, pe primul loc plasindu-se pe sine insusi. Pe ultimele locuri, cu totul intimplator, filialele conduse de adversarii lui Mircea Geoana din partid. Documentul cu pricina a stirnit reactii agresive din partea baronilor care l-au acuzat pe Liviu Dragnea de subiectivism si de intentii ascunse.

Ulterior, in conferinta de presa, Mircea Geoana a anuntat ca liderii de organizatii cu rezultate slabe sint pasibili de sanctiuni, cu exceptia lui Ioan Rus, presedintele PSD Cluj, care, desi a obtinut „un rezultat slab", „in nici un caz nu se impune schimbarea lui". Pentru esecul de la Cluj (PSD a obtinut doar 13%), Geoana a dat vina pe Vasile Puscas, care „din orgoliu" s-a retras de pe listele pentru Parlamentul European. Nu este singurul subiect in care ieri Mircea Geoana s-a contrazis. Seful PSD a spus in timpul sedintei, potrivit unor surse care au participat la discutii, ca rezultatul la alegeri este slab, iar in timpul conferintei de presa a aratat ca scorul „este satisfacator". De altfel, in aceeasi conferinta, Geoana a mai spus ca „nu putem sa fim multumiti ca sintem pe locul doi".

Mircea Geoana a anuntat oficial ieri ca PSD ramine in opozitie si fata de guvernul Tariceanu, dar si fata de presedintele Basescu, respectiv fata de PD. Intrebat daca va sustine motiunea de cenzura anuntata de PLD si PD, el n-a avut un raspuns clar: „E o discutie pe care o vom avea la timpul potrivit". In ceea ce priveste legea bugetului pe 2008, PSD anunta ca va negocia totusi cu PNL votul in Parlament si ca va sustine legile Guvernului cu subiect social.

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a inteles insa altceva din sedinta Comitetului Executiv al PSD: „Am decis sa fim in opozitie, sa dam jos Guvernul asta incapabil, cu ministrii astia corupti. Sa schimbam presedintele Traian Basescu in 2009. Am decis sa ne organizam si sa schimbam toata conducerea asta de dreapta: hoti, prosti si timpiti".

Congres? Care congres? Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si Octav Cozminca au fost criticati ieri in sedinta conducerii PSD pentru afirmatiile lor referitoare la necesitatea unui congres al PSD. Primii doi au explicat ca li s-au interpretat gresit declaratiile de catre presa. La iesirea din sediul PSD, Iliescu a reluat acuzatiile potrivit carora partidul a obtinut cel mai slab scor din istorie. Discutia va fi reluata abia in luna ianuarie, cu ocazia intrunirii Consiliului National al PSD. Mircea Geoana a declarat ca in sedinta de ieri „nu s-a discutat la modul serios despre congres".

Liderul PSD pleaca din Kiseleff doar la Cotroceni Mircea Geoana a declarat luni ca PSD va alege un alt presedinte al partidului doar dupa ce el va cistiga, in 2009, alegerile pentru Cotroceni. „Au fost doi-trei colegi care au spus ca n-a existat nici o propunere de congres extraordinar. Asta am auzit. L-am auzit si pe Mircea Geoana spunind ca va exista un congres al partidului si va spun si cind. Cind vom desemna candidatul partidului la Presedintie, conform Statutului, si in 2009, cind presedintele partidului va merge la Cotroceni si, automat, va trebui partidul sa-si aleaga un nou lider", a spus plin de modestie Mircea Geoana.