Prin fuziunea PD-PLD s-a creat o criza care ar putea duce la plecarea unor oameni din partidul lui Stolojan, anunta liderul PLD Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi. Nici PD nu se simte mai bine, tensiunile mocnind si in filiale si la varf.


Iliesi a declarat ieri ca filiala pe care el o conduce ar putea fi parasita de acele persoane care au venit la PLD tocmai pentru a intra in competitie cu primarii PD, ale caror locuri doreau sa le ia la viitoarele alegeri locale. "Noi am dorit dintotdeauna formarea polului de centru dreapta. Cand eram la PNL am incercat sa-l construim de jos in sus, dar se pare ca nu ne-a iesit. Acum se face invers, de sus in jos, si, chiar daca pare fortat, poate ca acum trebuia sa se intample. Cu siguranta s-a creat o criza si s-ar putea ca oamenii nemultumiti sa plece. Vorbesc despre acei oameni care au venit la noi in ideea de a candida la nivel local impotriva unor democrati. Acum nu stiu daca vor mai avea sansa aceasta, fiindca raportul intre PD si PLD este de la sase la patru", a spus Iliesi. Surse democrate au declarat pentru NewsIn ca mai multe filiale ale PD sunt nemultumite de proiectul fuziunii. Liderii celor doua partide s-au intalnit iar ieri-dimineata, pentru a discuta "chestiuni organizatorice", dupa cum a declarat presedintele PD, Emil Boc. La finalul discutiei, Boc si-a tradat nervozitatea, avertizandu-i pe ziaristi sa nu-l mai asalteze cu intrebari, ca nu vrea sa devina "agresiv".


PLD, AVANTAJAT. Presedintele Consiliului National al PLD, Valeriu Stoica, spune ca PDL va pastra "curentele ideologice" ale celor doua formatiuni. "Partidul va functiona dupa modelul motiunilor. In toate partidele exista curente, dar ele nu sunt recunoscute. Asta duce la tensiuni. Daca ar fi recunoscute, ar deveni o forta care impinge partidul inainte", a explicat Stoica. Potrivit unor surse din PLD, la congresul noului partid, care ar trebui sa aiba loc in ianuarie, se va folosi acest sistem al motiunilor, urmand sa fie depuse una democrata si una liberala, fiecare pentru un numar de functii. Aceleasi surse spun ca Stolojan ar putea candida la functia de presedinte executiv, desi pana la congres s-a stabilit o conducere a PDL formata dintr-un presedinte, Emil Boc, si doi primvicepresedinti, Theodor Stolojan si Vasile Blaga. De altfel, Valeriu Stoica a declarat ca pozitia pe care o va ocupa Stolojan in noua conducere, ce va fi aleasa, potrivit acestuia, abia in 2009, este "o chestiune" care se negociaza si, "in orice caz, va avea o functie proeminenta, ca sef al curentului liberal in acest partid". La acest moment, liderii PD si PLD negociaza la sange posturile din conducerea interimara a viitorului PDL, existand discutii, sustin surse din cele doua partide, citate de Mediafax, ca Theodor Stolojan sa preia functia de presedinte executiv, iar Vasile Blaga sa fie unic primvicepresedinte sau secretar general.    monica.iordache@jurnalul.ro