Evolutia pozitiva a economiei romanesti din trimestrul al treilea, INS anuntand o estimare a cresterii PIB la 5,7%, nivel care nu fusese anticipat de piata, poate avea efecte pozitive asupra cursului de schimb al leului.
Prim-viceguvernatorul ba
Evolutia pozitiva a economiei romanesti din trimestrul al treilea, INS anuntand o estimare a cresterii PIB la 5,7%, nivel care nu fusese anticipat de piata, poate avea efecte pozitive asupra cursului de schimb al leului.
Prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, a declarat miercurea trecuta ca "un nivel peste asteptari al PIB-ului in trimestrul al treilea ar fi un element de incredere si ar putea aprecia leul".
In plan general, leul nu mai este influentat insa foarte mult de capacitatea economiei romanesti, cursul sau fiind tot mai mult determinat de factori externi, asa cum a fost recenta criza creata de fondurile ipotecare americane cu grad ridicat de risc, care au creat o puternica stare de aversiune fata de risc.
Speculatorii ar putea reveni pe pietele emergente, cum este si cea romaneasca, profitand de perspectivele unei noi reduceri de catre Rezerva Federala americana a dobanzii sale de politica monetara, seful sau, Ben Bernanke, recunoscand zilele trecute ca "restrangerea conditiilor financiare" creeaza premise care pot afecta economia americana, ceea ce ar putea aduce o noua taiere de un sfert de punct procentual, dupa precedenta, din 31 octombrie, cand dobanda a scazut de la 4,75 la 4,50%.
Fondurile straine vor cauta plasamente mai avantajoase, cum sunt cele in depozitele bancare romanesti, avand in vedere ca dobanda de politica monetara este de 7,5%, iar cele practicate de banci pentru atragerile la o zi si o saptamana se situeaza la 7 - 8%.
Pe de alta parte, la aprecierea leului vor contribui si intrarile mari de cash din partea romanilor care muncesc in strainatate, care conform previziunilor BNR vor depasi un miliard de euro. Aprecierea leului din decembrie se bazeaza si pe scaderea preturilor la titei, dupa o buna perioada in care se parea ca barilul de petrol va depasi nivelul de 100 dolari. Aceasta are ca efect o scadere a aversiunii fata de risc a fondurilor speculative sau de hedging.
In aceste conditii este posibil ca si cursul monedei unice sa scada spre nivelul de 3,4 lei, valoare care ar avea darul de a tempera cresterea inflatiei si de a nu mai necesita din partea BNR o noua majorare a dobanzii sale de politica monetara in cursul lunii ianuarie.
Cursul euro este totusi de asteptat sa se stabilizeze in dreptul pragului de 3,5 lei, care a reprezentat in ultimii doi ani punctul de reper pentru economia romaneasca. Un astfel de nivel asigura stabilitatea si profitul pentru exportatorii romani si pune presiune pe importatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.