Unul dintre cei mai valorosi poloisti din toate timpurile, Manuel Estiarte, care are o impresionanta cariera sportiva cu numeroase titluri olimpice, mondiale si europene, a fost prezent pentru 24 de ore in Romania, raspunzand invitatiei presedinte
Unul dintre cei mai valorosi poloisti din toate timpurile, Manuel Estiarte, care are o impresionanta cariera sportiva cu numeroase titluri olimpice, mondiale si europene, a fost prezent pentru 24 de ore in Romania, raspunzand invitatiei presedintelui FR Polo, George Gaita. Desi era presat de timp, in finalul discutiilor amicale cu seful poloului romanesc, Estiarte a acceptat cu eleganta sa raspunda in exclusivitate pentru ZIUA si unui mic tir de intrebari, amintindu-si cu placere de adversarii sai romani din apa, dar si de actualul director executiv al FINA, Cornel Marculescu, care i-a prezis un viitor sportiv stralucit inca de pe vremea junioratului.
Sunteti pentru prima oara
in Romania ca simplu turist?
Da, asa este. Ca sportiv am fost de nenumarate ori. Acum, am venit intr-o vizita particulara la invitatia prietenului George Gaita (n.n. - presedintele FR Polo). Am discutat cu el mai multe probleme, printre care si cea referitoare la programul guvernamental romanesc de construire a 70 de bazine. Cu mana pe inima va spun ca sustin integral acest program, pentru ca fara investitii nu poti avea performante. Am constatat cu stupoare ca in 2007, in Bucuresti, intr-o capitala europeana, nu exista nici macar un bazin olimpic ultramodern. Am vazut singurul bazin acoperit, cel de la Floreasca, si am ramas socat. Arata ca un sanatoriu! Pai Spania a ajuns campioana olimpica si pentru ca a avut norocul de investitii guvernamentale. Iar initiativa a apartinut romanului Cornel Marculescu (n.n. - directorul executiv al FINA). Cand era antrenor federal in Spania, prin anii '80, exista un singur centru puternic la Barcelona. Marculescu a demarat un program de dezvoltare in toata Spania si mai ales la Madrid, unde a luat totul de la zero. In timp, poloul spaniol a crescut, iar patru jucatori de la Madrid au ajuns campioni olimpici! Prin construirea de bazine maresti baza de selectie, numarul de echipe, iar campionatul devine mai puternic. Numai asa poti avea si o nationala foarte puternica.
Ce stiti despre poloul romanesc?
Am multe amintiri legate de romani. E adevarat, am si unele mai neplacute, de la bazinul din Pitesti, cand jucam pentru Pescara si am pierdut de doua ori cu Dinamo la o diferenta de trei goluri in cupele europene. Anii au trecut de atunci, dar si acum imi amintesc de acele meciuri. Personal, am avut o cariera sportiva cu doua perioade distincte. Am debutat in Nationala Spaniei la 15 ani si am jucat pana la 40 de ani! Cand eram mic, m-a impresionat ca joc un poloist de la Dinamo, Adrian Nastasiu. Era impunator. Ma fascina cum putea sa iasa din apa pana la slip ca sa traga la poarta. Cand am inceput sa joc si sa intru in competitie cu romanii, am dat peste un adversar de valoare, Vlad Hagiu. Un jucator fantastic prin reusitele sale. Dar cea mai frumoasa amintire este legata de un nume sonor al natatiei mondiale, Cornel Marculescu. Imi aduc aminte ca a venit la mine cand era arbitru, iar eu aveam 17 ani si mi-a prevestit ca voi ajunge un jucator foarte mare. Cat a fost antrenor federal in Spania, tipa des la mine cand greseam si ma corecta. Dar nu e nimic de mirare, pentru ca si azi, cand am 47 de ani, mai tipa la mine...
Cum vedeti poloul romanesc in prezent?
Am fost la Europenele de la Belgrad (n.n. - in septembrie 2006) si am remarcat jocul Romaniei. Din pacate, in finala mica cu Spania poloistilor romani le-a lipsit mentalitatea de invingator. La meciul cu Italia au fost magnifici, dar la meciul cu Spania au intrat in apa ca victime sigure. Daca vreti, au fost ca un copil care te poate surprinde placut, dar poate sa te si dezamageasca imediat. Important este ca poloistii romani sa stie ca toate marile echipe invata din esecuri. Ca echipa, au un potential urias, cu 3-4 jucatori de clasa mondiala. De altfel, sunt convins ca Romania va juca la JO 2008.
Ne puteti dezvalui reteta succesului?
Pana prin 1989, am fost un individualist. Ma gandeam doar la jocul meu si nu eram deloc iubit de colegi. Adunam titluri de golgeter, dar pierdeam cu Spania in finale. Dupa 1989, am invatat sa devin lider de echipa. Sa joc pentru echipa, nu pentru mine, iar colegii au inceput sa ma iubeasca. Un poloist care vrea sa fie mare trebuie sa invete in primul rand ca poate castiga de unul singur doar un meci, doua, dar numai echipa poate castiga un campionat! Cat priveste antrenorii, pentru ei foarte importanta este relatia cu echipa. Trebuie sa ai o atmosfra buna in apa si pe marginea bazinului ca sa poti forma o echipa cu pretentii la trofee.
Va multumesc si sper sa fiti alaturi de Romania la Oradea!
Cu mare placere si va promit ca daca voi avea timp voi fi prezent in Romania la ultimul turneu de calificare la JO 2008.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.