POVESTE - Cinci luni de puscarie pentru o mita de 1000 euro!
Implicat intr-o retea ce se ocupa cu procurarea de acte false pentru cei ce doreau sa lucreze ilegal in strainatate, fostul capitan al Laminorului Roman, Lucian Cozma, este anchetat a
POVESTE - Cinci luni de puscarie pentru o mita de 1000 euro!
Implicat intr-o retea ce se ocupa cu procurarea de acte false pentru cei ce doreau sa lucreze ilegal in strainatate, fostul capitan al Laminorului Roman, Lucian Cozma, este anchetat acum pentru trafic de influenta si a primire de mita


TENTATIVA. Ancheta autoritatilor a demarat in luna mai 2006, iar capitanul moldovenilor a fost arestat in total 138 de zile, perioada in care a vut 5 mandate de privare de libertate. El a suportat cu mare greutate detentia, avand o tentativa de suicid la inceputul lunii iulie, cand a inghitit mai multe pastille de somnifere in arestul IJP Neamt. Tentativa lui Cozma a esuat, dar mai multe cadre din arestul IJP au fost sanctionate.


IERTARE. "Vreau sa va marturisesc ca nu am vrut sa le provoc atatea greutati celor care lucreaza acolo, pentru ca fara sprijinul lor nu reuseam sa ma mentin intreg la minte. Eram insa disperat, dintr-o persoana optimista si plina de viata devenisem o persoana depresiva, pesimista. Eram un om bolnav, am strans medicamente si le-am inghitit ", ne-a declarat Lucian Cozma la o zi dupa ce a fost eliberat din arestul IJP Neamt si a ajuns acasa, la Roman.


REINTOARCEREA. Prima vizita in libertate a facut-o la stadion, unde si-a intilnit fostii colegi. A doua zi a luat loc in tribuna, la partida pe care Laminorul Roman a cistigat-o cu scorul de 6-2 in fata PAMBAC Bacau, formatia antrenata de fostul portar al Gloriei Bistrita, Costel Campeanu. Ulterior, s-a pregatit alaturi de colegi si a reintrat pe teren intr-un meci oficial cand a considerat ca nu se poate face de ras in fata oamenilor care altadata il adulau.


SUBNUTRIT. Din pacate pentru Lucian, echipa sa, pentru care a jucat de data aceasta varf, a fost invinsa, acasa, cu scorul de 0-2, de Politehnica Galati. Ulterior, el a jucat meci de meci, pana la finelele turului si a si inscris un gol."M-am intergat in echipa destul de rapid, acum joc si la sala in incercarea de a recupera cat mai rapid perioada de arest. Am mai pus ceva pe mine, dar inca nu sunt la greutatea normala, am slabit prea mult in puscarie", rememoreaza jucatorul, aflat acum in vacanta la Roman.


MOTIVUL."Poate multa lume se intreaba cum am ajuns sa fac asemenea gesturi care ii uimesc pe cei care te stiu si te fac sa ajungi in asemenea situatii. A fost extrem de simplu. Echipa retrogradase in Divizia C, fosta intreprindere Laminorul Roman a fost preluata de Mital Steel, care ne-a disponibilizat. Traiam 3 persoane din banii unui amarit de salariu de fotbalist de divizia a treia, total insuficienti pentru noi, deoarece eu aduceam singurii bani in casa. Sotia, Mirela, nu a muncit pentru ca am vrut sa aiba grija cum trebuie de fetita noastra, Andrada Alexandra, de 10 ani", si-a inceput confesiunea Lucian.


PIONUL."Eu, ca fotbalist si fost capitan al echipei de fotbal eram cunoscut si para cunoscut in zona, motiv pentru care am cazut in pacat, incercind sa fac rost de bani printr-o cale facila. Repet, traiam din 300 de dolari, fara carte de munca, la limita subzistentei. Poate lumea crede ca m-am imbogatit prin procurarea de acte false unor doritori. Stiti la cat se ridica suma pe care am castigat-o prin frauda in total_ 1000 de euro, astia sunt banii pentru care am facut puscarie. Nu o spun ca o scuza pentru ce am facut, ci doar ca sa se stie cu exactitate partea mea de vinovatie. Am fost doar un simplu pion, nu otravit, care am stat cel mai mult in arestul IJP", a mai spus Lucian.


ANCHETA. Dosarul, instrumentat de procurori si ofiteri de la Directia Generala Anticoruptie, a fost deschis inca din iunie 2006, in baza mai multor sesizari ale unor romani care lucreaza in strainatate. Acestia acuzau ca in Neamt exista o adevarata retea de intermediari care percepeau bani, atat in lei, cat si in valuta, pentru a le fi eliberate in regim de urgenta documentele respective. Leon Ivanov, impreuna cu fotbalistul Costel Ilie si cu Lucian Cozma, au fost trimisi in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt sub acuzatia ca fac parte dintr-o retea de trafic de influenta cu pasapoarte, carti de identitate si permise de conducere auto.
Nu mai putin de zece personae, fotbalisti si politisti din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta Persoanei Piatra Neamt - SPCLEP si ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Neamt au fost anchetate.


AMANARE. Opt dintre acestia s-au ales cu dosare penale de trafic de influenta, luare si dare de mita, fiind trimisi in judecata. Daca Lucian Cozma a stat in arest 136 de zile, Costel Ilie a stat doar 18, iar Leon Ivanov 60. Lucian asteapta acum procesul, Ilie e sub supraveghere judiciara, iar lui Ivanov i s-a terminat mandatul. La sfarsitul lunii noiembrie, mai précis pe 29, la Judecatoria din Piatra Neamt a avut loc o noua infatisare in acest proces." Am fost toti cei implicati, mai putin Elena Oana Grigore, care nu s-a prezentat. Avem un nou teremen, pe 10 ianuarie 2008. Cert este insa ca lui Costel Ilie, care are interdictie de a parasi tara nu i s-a aprobat cererea de revocare a ordinului", ne-a declarat Lucian Cozma.


CALVARUL. Marcat inca de cele traite in arestul IJP Piatra Neamt, Lucian Cozma abia asteapta ca echipa de fotbal sa se reuneasca, pe 14 ianuarie 2008, pentru pregatiri si cantonamentul de iarna si sa mai uite de necazuri. "Nici celui mai mare dusman al meu nu i-as dori sa treaca prin ce am trecut eu in puscarie. Dintr-un om cunoscut de toata lumea pe unde ma duceam, salutat si respectat ajunsesem intr-o incapere de 10 pe 20, alaturi de pleva societatii. Am avut un comportament corect, am recunoscut faptele din prima, am spus ca sunt vinovat. Am iesit din puscarie, dar nu pot uita calvarul trait alaturi de ucigasi si violatori. M-a pedepsit Dumnezeu ca m-am lacomit. Norocul meu a fost ca am putut sa invat pentru licenta, am terminat Literele la Bacau, dar nu am putut obtine dispensa de a iesi din puscarie pentru examen. O sa fac acest lucru acum", rememoreaza fotbalistul.


RETEAUA. Grupul era format din Elena Oana Grigore, ospatar, Viorel Gabriel Apostolache, instructor la o scoala de soferi, Leon Ivanov, functionar public al Ministerului de Interne, fost capitan al echipei de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt, Teodor Asmarandei, agricultor, Ioan Ciubotaru, agent sef adjunct SPCLEP, Constantin Ilie, fotbalist la Ceahlaul Piatra Neamt, Lucian Cozma si Mariana Zabava, din Bacau. Politistii si procurorii au stabilit ca, in perioada mai 2006 - iunie 2007, reteaua a racolat mai multi romani care lucreaza in strainatate carora, in schimbul unor sume de bani, le promiteau eliberarea documentelor in regim de urgenta.


URGENTA. Pentru eliberarea unei carti de identitate si a unui pasaport trebuia achitat, cu titlu de spaga , suma de 150 de euro, la care se adauga un milion de lei vechi reprezentand taxa achitabila la CEC pentru eliberarea documentului solicitat. Fotbalistul Lucian Cozma oprea doar 50 de euro, restul de 100 revenindu-i lui Ioan Ciubotaru, cand se depunea dosarul. Pe langa aceste sume, solicitantii erau sfatuiti sa mai depuna la dosar cate un milion de lei vechi, drept "taxa de urgenta".


COINCIDENTE. O alta aripa a retelei se ocupa de eliberarea in regim de urgenta a permiselor auto. Doritorului i se promitea ca, in schimbul unor sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro, vor promova examenul. Ajunsi in sala de examinare, candidatii care cotizasera trebuiau sa aiba asupra lor un pix cu pasta de culoare neagra, iar dupa primirea chestionarelor completau doar patru raspunsuri, lasandu-le pe masa, chestionarele fiind completate ulterior de politistul Leon Ivanov.


PAROLA. La proba practica o parola era "Vai, ce emotii am", care il avertiza pe agentul examinator ca este persoana care trebuie sa promoveze. Anchetatorii au stabilit ca prejudiciul creat se ridica la suma de 6.500 de euro si 27 milioane de lei vechi." Am o stare febrila, parca ma mananca talpile. Toata lumea cu care ma intilnesc ma compatimeste. Am intrat cu 87 de kilograme, la o inatime de 1,87 si am iesit cu 79. Probabil ca voi lua o grupa de copii la club. Si inca ceva, pe 20 septembrie 1990 m-am eliberat din armata, pe 20 septembrie 2007 din puscarie, sa nu crezi in coincidente stranii?", a spus Lucian Cozma.


DESFIINTARE. Daca fotbalistul e pe cale de a se recupera dupa experienta extrem de nefericita din puscarie, in schimb, echipa de fotbal e la un prag de desfiintare."Avem viata foarte grea. Ne-au fost taiate curentul electric, apa si gazul metan. In aceste conditii, am fost scosi din cantonamentul echipei, unde era un frig cumplit, si am amenajat doua camare de cate 4 paturi la tribuna oficiala de la stadion, an care pot sa doarma jucatorii din alte localitati. Si cu masa avem probleme, din 125000 de dolari pe an, cat ne aloca Metal Steel, 100 de milioane, deci 4000 de dolari ne sunt opriti pentru masa jucatorilor.Din restul, pe un an, cum sa te imparti?", se confesa vicepresedintele echipei, Alexandru Ostafe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.