Airbus isi relocalizeaza o parte a operatiunilor in afara Europei
Gazprom vrea sa treaca la comertul in rubleDeprecierile recente ale dolarului au impins unele companii sa-si reconsidere moneda in care incheie contracte pentru a nu pierde de pe
Airbus isi relocalizeaza o parte a operatiunilor in afara Europei
Gazprom vrea sa treaca la comertul in rubleDeprecierile recente ale dolarului au impins unele companii sa-si reconsidere moneda in care incheie contracte pentru a nu pierde de pe urma cursului valutar. Pe langa unele tari din Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care doresc renuntarea la vanzarea petrolului in dolari, Airbus si Gazprom se gandesc la modalitati de a scapa de aceasta povara creata de deprecierea monedei americane.
Presedintele grupului EADS, compania - mama a Airbus, Louis Gallois, a confirmat ieri proiectul sau de relocalizare a unei parti din productia producatorului european de avioane in zona de influenta a dolarului, pentru a se adapta nivelului ridicat al euro in raport cu dolarul american, anunta AFP, citat de NewsIn. Nivelul dolarului american fata de euro "este principala noastra problema" si "singurul mijloc de a pregati compania in fata unui dolar din ce in ce mai slab este de a relocaliza, din nefericire, productia in zona de influenta a acestei monede", a adaugat Gallois.
Procesul "va cuprinde toate tipurile de avioane, dar nu si toate piesele de avioane".
"Vom fi obligati sa producem piese de avion, usi, elemente de fuzelaj, elice, in afara Europei", a explicat acesta.Relocalizarea operatiunilor intr-o zona a dolarului, pare a fi singura solutieImpactul "nu va fi resimtit imediat in cadrul fabricilor din Europa", acesta avand loc "in urmatorul deceniu", a asigurat Gallois. Airbus vinde avioanele sale in dolari, insa suporta majoritatea costurilor in euro.
Intrebat ce parere are privind posibilitatea de vanzare a avioanelor in euro, Gallois a catalogat aceasta varianta ca fiind imposibila, deoarece "clientii nostri nu doresc acest lucru" si "o astfel de schimbare nu ar schimba total lucrurile, dat fiind ca personalul companiei este platit in euro, iar compania americana rivala Boeing isi plateste angajatii in dolari".
"Industria constructoare a companiei Airbus este pe cale sa se mute" din Europa, iar "o parte din industria aeronautica si spatiala europeana este amenintata de evolutia dolarului, si eu cred ca aceasta problema are o dimensiune politica", a adaugat Gallois, estimand ca "Europa trebuie sa se trezeasca".Pentru a face fata, Gazprom accepta plati in euro si dolariGazprom s-ar putea alatura celor ce sunt nemultumiti de utilizarea dolarului american in livrarea de produse energetice, anunta ieri cotidianul Nezavissimaia Gazeta, informeaza RIA Novosti. Potrivit expertilor, trecerea la livrari in ruble este o operatiune complexa din punct de vedere tehnic, iar necesitatea acesteia este discutabila. La ora actuala, in scopul de a reduce riscurile legate de variatiile ratelor de schimb, Gazprom accepta plati atat in euro, cat si in dolari. Insa situatia de pe pietele financiare mondiale, unde pozitia dolarului este extrem de instabila, determina conducerea grupului rus sa-si modifice politica monetara. "Luam serios in considerare o vanzare a resurselor energetice in ruble", a precizat vineri, vice - presedintele consiliului de conducere al Gazprom, Alexander Medvedev.
"Aceasta schimbare va avea loc, mai devreme sau mai tarziu", a afirmat seful departamentului financiar al Gazprom, Andrei Kruglov. Gigantul rus a fost de acord cu cererea Iranului, Venezuelei si Ecuadorului de a renunta la dolarul american ca principala moneda de schimb pentru livrarile de petrol.
Potrivit directorului institutului de energie nationala, Serguei Pravossudov, este greu de imaginat cum ar fi posibila o trecere la rubla, in ce priveste preturile la petrol si gaze. Un analist al companiei de investitii Antanta-Capital, Timour Khairullin, considera fondate preocuparile Gazprom, cursul dolarului in raport cu euro scazand cu aproape 40% din 2002 pana in prezent. Principalii parteneri si clienti ai Gazprom sunt in Europa, zona in care grupul rus a inregistrat o scadere a veniturilor, a explicat expertul. Potrivit lui Khairullin, trecerea la preturi in euro ar fi mult mai logica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.