Gigi Becali reprezinta o figura bine decupata din peisajul fotbalului romanesc. Destin tragic, tulburat de o mare nedumerire. Ceva sau cineva, intr-o lucratura diavoleasca, schimba mereu indicatoarele de sens ale bunelor intentii care-l anima pe patr
Gigi Becali reprezinta o figura bine decupata din peisajul fotbalului romanesc. Destin tragic, tulburat de o mare nedumerire. Ceva sau cineva, intr-o lucratura diavoleasca, schimba mereu indicatoarele de sens ale bunelor intentii care-l anima pe patronul Stelei. Totul ii iese pe dos. Trudeste pentru glorie, dar edifica esecul. De unde asteapta recunostinta primeste repros, multumirile se metamorfozeaza in injuratura, iar prietenii ii devin peste noapte dusmani. Asta il doare cel mai tare. Si nu pricepe pentru nimic in lume de unde i se trage. Ii spunem noi. Sinceritatea il strica. In colcaiala din fotbal rostirea adevarului ucide. Asa, de pilda, pentru pacatul primordial de a varsa in public spovedania amicului Borcea despre baremurile fluierasilor corupti nu ai decat sa patimesti cat cuprinde. Daca nu esti cooperatist in pastrarea secretului, altarele fotbalului de la Bistrita sau Piatra Neamt iti vor refuza in veci inchinarea. Daca tradezi cardasia intrajutorarii cu sens unic, n-ai decat sa canti vesnica pomenire prieteniilor buzoiene. Pentru astfel de erezii nici macar patriarhul corleonist al ligii nu te mai poate absolvi prin iertare.   Chiar si in teritoriul marcat prin proprie finantare, Gigi paseste impovarat de reprosuri. Asumandu-si public, cu aceeasi sinceritate infantila responsabilitatea tuturor deciziilor la Steaua, isi asuma implicit si riscul vinovatiei unice. Nici in acest sens nu a invatat nimic din parsivenia confratilor. De pilda, si Cristi Borcea face si desface la Dinamo dupa bunul sau plac. Dar niciodata oalele sparte din Stefan cel Mare nu i-au nimerit scafarlia asa cum a patit-o Becali. Borcea shakireaza la victorii si se lipeste de sticla televizorului. La insucces redescopera modestia si se ascunde in spatele conducerii colective. Actionarilor de plan secund le primeste cu placere cotizatia, dar le si da castane daca vorbesc neintrebati. Face si desface contracte de antrenori si de jucatori. Isi impune in echipa favoritii si renunta fara remuscari la cei care nu stiu si driblingul de discoteca. Borcea are apucatura maidanezului care nu-si anunta prin latrat muscatura. Becali, in schimb, claxoneaza insistent inainte de a composta. Cred ca, la ora actuala, Cornel Dinu trebuie sa se fereasca mai tare de Borcea decat Marius Lacatus de Gigi Becali. Pentru ca Borcea este mai periculos decat Gigi Becali. Dar Becali nu este dispus sa ia lectii sia€¦ claxoneaza prea tare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.