"Nu avem banca de seruri a celor din acea perioada. In anii '90, am avut la Bucuresti experti ai OMS, ai CDC Atlanta, precum si ai altor foruri medicale internationale. Nimeni nu a ajuns la nici un raspuns. Initial, s-a crezut ca este vorba despre sa
"Nu avem banca de seruri a celor din acea perioada. In anii '90, am avut la Bucuresti experti ai OMS, ai CDC Atlanta, precum si ai altor foruri medicale internationale. Nimeni nu a ajuns la nici un raspuns. Initial, s-a crezut ca este vorba despre sange infectat. S-a securizat transfuzia, dar boala a continuat sa apara. Apoi, au fost incriminate seringile nesterilizate. Au fost schimbate cu cele de unica folosinta. Daca am fi stiut cum a aparut HIV/SIDA, atunci am fi mers la tinta", a mai spus Streinu Cercel. Precizarea a fost facuta dupa ce presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA), Cristian Rosu, a anuntat actiuni de protest in Bucuresti, cerand, printre altele, recunoasterea faptului ca peste sapte mii de tineri infectati sunt victime ale sistemului sanitar deficitar din perioada 1985-1992. Protestul UNOPA va avea loc maine, intre orele 11.00 si 13.00, simultan, in fata Palatului Cotroceni si Palatului Victoria. Membrii UNOPA cer recunoasterea publica de catre statul roman a faptului ca cei peste sapte mii de tineri seropozitivi din Romania sunt victimele unui sistem sanitar deficitar din perioada 1985-1992, care a facut posibila infectarea a peste zece mii de copii in acea perioada. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.