Momentan, situatia economica este bunaAnalistii internationali se asteapta la o mentinere sau chiar o inrautatire a situatiei economice a Romaniei, arata un studiu realizat de Erste Bank si Centrul pentru Cercetari Economice Europene, majoritatea cel
Momentan, situatia economica este bunaAnalistii internationali se asteapta la o mentinere sau chiar o inrautatire a situatiei economice a Romaniei, arata un studiu realizat de Erste Bank si Centrul pentru Cercetari Economice Europene, majoritatea celor intervievati fiind de parere ca situatia actuala a economiei poate fi catalogata drept una acceptabila. Pentru studiul dat publicitatii ieri au fost chestionati 73 de experti de pe pietele financiare, pe tema evaluarilor si asteptarilor privind datele economice si financiare ale pietei. Daca peste 40% dintre raspunsurile primite indicau asteptari privind inrautatirea economiei Romaniei, doar 7,8% dintre acestea mizau pe o imbunatatire a situatiei. Totodata, 30% dintre respondenti vad economia nationala ca fiind una buna, in timp ce 26% dintre cei intervievati au avut pareri opuse.Se anticipeaza majorari ale inflatieiMajoritatea raspunsurilor vizeaza asteptari privind cresterea inflatiei si a ratelor dobanzilor. Rata medie lunara a inflatiei, in luna octombrie, s-a ridicat la 0,97 la suta, fata de luna septembrie, inflatia anuala (octombrie 2007 fata de octombrie 2006) ajungand la 6,84 la suta. Pentru finele acestui an, banca centrala si-a revizuit in crestere prognoza asupra inflatiei, la 5,7%. Noua prognoza de inflatie depaseste marja superioara a tintei de inflatie stabilita de BNR pentru anul in curs, de 4%, cu o marja de plus/minus un punct procentual. ''De la o situatie extrem de favorabila spre sfarsitul lunilor mai-iunie, cand indicele preturilor de consum a evoluat in marja de jos, in mai putin de doua luni preturile au iesit din marja de sus si exista toata probabilitatea sa ramana cateva luni acolo'', declara cu putin timp in urma guvernatorul.
Nici analistii autohtoni nu au asteptari mai optimiste asupra inflatiei, majoritatea dintre ei anticipand o majorare a inflatiei la finele lui 2007 chiar peste pragul de 6%. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere cu 1,5 puncte procentuale inflatia anticipata la sfarsitul acestui an, pana la 6%. Pentru decembrie 2008, CNP anticipeaza acum o crestere a preturilor de 4,5%, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de estimarea din septembrie.
In ceea ce priveste ratele dobanzilor, analistii sunt de parere ca acestea se vor majora prin aplicarea in continuare a unor masuri restrictive de politica monetara in sensul reducerii inflatiei.
De asemenea, cei mai multi analisti internationali prevad cresteri ale Bursei de Valori Bucuresti, insa proportia celor care se asteapta la aceasta evolutie, de 45,5% din total, este inferioara nivelului de la studiul anterior."Leul va continua sa se deprecieze in raport cu moneda unica europeana"In ceea ce priveste evolutia raportului leu/euro, analistii intervievati de Erste Bank si Centrul pentru Cercetari Economice Europene prognozeaza ca moneda nationala va continua sa se deprecieze fata de euro, numarul celor care prezinta astfel de estimari fiind in crestere.
Şi analistii romani estimeaza ca moneda nationala va continua sa se deprecieze pe fondul imaginii proaste pe care si-au facut-o investitorii speculativi fata de economia romaneasca. Chiar si cu valuta trimisa de romanii care muncesc in strainatate, analistii nu intrevad o intarire a leului. Aceasta pentru ca in luna decembrie se anunta importuri masive de bunuri, ca in fiecare an. In aceste conditii, prognozele analistilor romani indica un curs de 3,6 lei/euro in ultimele zile ale lui 2007. In prognoza de toamna, Comisia Nationala de Prognoza a anticipat pentru acest an un curs de 3,53 lei/euro, iar pentru 2008 de 3,51 lei/euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.