La Teatrul Act din Bucuresti a inceput, ieri, cea de-a doua editie a Festivalului "Tinerii si muzica", in fiecare seara, pana pe 10 decembrie, urmand sa aiba loc "Concertul de la ora 19.00". Cu putin timp inainte de aniversarea a 10 ani, Act-ul isi p
La Teatrul Act din Bucuresti a inceput, ieri, cea de-a doua editie a Festivalului "Tinerii si muzica", in fiecare seara, pana pe 10 decembrie, urmand sa aiba loc "Concertul de la ora 19.00". Cu putin timp inainte de aniversarea a 10 ani, Act-ul isi propune sa-si deschida sala pentru spectacole de muzica clasica, Marcel Iures, directorul Teatrului Act, declarand ieri, ca aceasta editie a Festivalului se adreseaza tuturor categoriilor de public si ca nimeni "nu va fi dat afara" de la concerte, fie el cersetor sau Gigi Becali. Timp de opt zile, la Teatrul Act, 20 de tineri muzicieni si 20 de mari compozitori se vor intalni in fiecare seara sub semnul cuvintelor lui Alphonse de Lamartine: "Muzica e literatura inimii; incepe acolo unde se termina cuvintele."
Teatrul ACT, care in curand va aniversa un deceniu de existenta, s-a hotarat anul trecut sa-si deschida sala pentru spectacole de muzica clasica. "Daca in teatru putem vorbi deja de o generatie al carei gust a fost format si modelat de spectacolele noastre, e timpul sa lansam o noua provocare: muzica clasica", este invitatia lansata de Act. Privita ca "Cenusareasa" vietii culturale a tinerilor, muzica clasica romaneasca se incapataneaza sa reziste, sa-si recruteze talentele din scoli si sa le creasca valoric in universitatea de profil. Concertele sunt mereu in cautare de locatii care sa fie corespunzatoare acustic si sa permita o rentabilizare a evenimentului cultural muzical. Teatrul Act doreste, in acest fel, sa-si puna la dispozitia tinerilor muzicieni sala aflata intr-o cladire din inima Bucurestiului si cele 107 locuri, propunandu-le "un clasic underground", avand in dotare un pian centenar si propunandu-si sa doteze sala cu un pian Steinway & Sons, model B-211, un instrument de mare performanta care va ridica valoarea salii, facand din ACT una dintre cele mai importante patru sali de concert din Bucuresti.
Prezent la conferinta de presa, violonistul Alexandru Tomescu (foto) a spus despre Festivalul "Tinerii si muzica" ca este un moment pe care l-a asteptat mai de mult, considerand ca sala Teatrului Act este un cadru ideal. "Intr-o sala de concerte de doua - trei mii de locuri, exista o distanta fizica considerabila, la Act este un cadru cameral si cred ca se va stabili o legatura mult mai apropiata cu spectatorii. Sala aceasta imi aminteste de Filamornica din Berlin, cu public in toate partile, in care comunici mult mai direct", a spus violonistul. Tomescu a anuntat totodata ca nu va canta, in deschiderea festivalului, la vioara Stradivarius, deoarece o va inaugura oficial sambata, la Casa Radio. Vioara a intrat in posesia lui pe 23 noiembrie, fiind castigata in urma unui concurs organizat in cadrul Festivalului International "George Enescu" de catre Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
Delia Pavlovici, managerul proiectului, a adaugat, cu acest prilej, ca Festivalul "Tinerii si Muzica" doreste sa atraga catre sala de concert publicul obisnuit sa vina la Teatrul Act: "Este o sala underground, care creeaza o atmosfera extraordinara. Ideea principala este de a ajuta acest public sa cunoasca valorile tinere ale muzicii clasice. De multe ori, publicul romanesc nu-si apreciaza valorile pentru ca nu si le cunoaste".
In programul Festivalului "Tinerii si Muzica" este inclusa si opera "La voix humaine" de Francis Poulenc, opera intr-un act dupa monodrama lui Jean Cocteau, in regia lui Daniel Prallea-Blaga, cu soprana Ioana Firizan. Spectacolul este urmat de "The Telephone" de Gian Carlo Menotti, al aceluiasi regizor. De asemenea, Ioana Maria Mintulescu, Raluca Stoica, Ruxandra Zamfir si Mircea Tiberian vor canta jazz, sambata, la Teatrul Odeon.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.