"Rezultatele scrutinului din 25 noiembrie nu sunt relevante pentru alegerile de anul viitor"PSD ar trebui sa ramana in opozitie pana la urmatoarele alegeri parlamentare pentru a-si contura mai clar optiunile pe care le propune electoratului, se arata intr-o analiza a Institutului de Studii Social-Democrate „Ovidiu ┼×incai”, la finalul alegerilor pentru PE. Pentru urmatoarea perioada, prioritatile social-democratilor ar trebui sa fie, potrivit studiului citat, lansarea candidatului la Presedintie in prima parte a anului 2008, ca si sustinerea in Parlament a initiativelor guvernamentale care vizeaza modernizarea societatii romanesti. "Pentru ca acest lucru sa nu dea prilejul unor speculatii inutile, lista proiectelor pe care PSD le va sprijini in Parlament va trebui negociata inainte de inceputul viitoarei sesiuni parlamentare", atrag atentia autorii analizei.„Zarurile nu au fost aruncate”In ceea ce priveste alegerile din 25 noiembrie, reprezentantii ISD spun ca rezultatele scrutinului nu sunt relevante pentru alegerile de anul viitor. "Prezenta scazuta la vot ne indica faptul ca 'zarurile nu au fost aruncate>>, iar dominatia partidului prezidential nu este certa, chiar daca, insumate, scorurile PD si PLD se apropie de 37%", se arata in documentul citat. Continuand acest rationament, se ajunge la concluzia incurajatoare in primul rand pentru PSD ca, daca prezenta la vot la urmatoarele alegeri parlamentare va trece de 50%, ceea ce este previzibil sa se intample, ecuatia politica se poate rescrie. De altfel, directorul Institutului, Adrian Severin, recomanda social-democratilor sa faca o analiza realista a rezultatelor alegerilor.O noua realitate politicaISD a identificat, odata cu alegerile pentru PE, nasterea unei noi realitati politice: pentru prima data din 1990, scorurile insumate ale partidelor de dreapta, PNL, PD si PDL, ating 50% din optiunile populatiei, semnal al unei „crize a stangii”.
De asemenea, a fost identificata o tendinta de polarizare intre optiunile pro-prezidentiale (votantii PD si PLD) si una antiprezidentiala (votantii PNL si PSD, in principal). Pe aceste considerente, ISD a semnalat o apropiere psihologica intre votantii PSD si cei ai PNL, insa doar in perspectiva alegerilor prezidentiale, apropiere determinata de „aversiunea” fata de actualul sef al statului. Intrebat daca ar recomanda o colaborare intre cele doua partide, Severin a spus ca el intotdeauna a fost de parere ca o coalitie intre PSD si PNL este posibila, insa pentru un astfel de pas trebuie sa se tina cont de reactia electoratului.
„Pot exista aliante exceptionale, din punct de vedere practic, dar daca electoratul tau nu intelege acea alianta, risti sa se intoarca impotriva ta. (...) Mi-e teama ca electoratul PNL, in mai mare masura decat cel al PSD, va fi foarte surprins de o apropiere intre PNL si PSD”, a afirmat Severin."Membrii PD au votat PLD"Potrivit lui Adrian Severin, in prezent la nivel national au succes partide fara identitate, asociate cu unele entitati charismatice ori cu stari de spirit, care sunt de fapt "anticamera totalitarismului". ISD explica succesul PD in alegeri prin faptul ca electoratul a gandit in felul urmator: „ne place domnul Traian Basescu, deci votam si partidul sau”. In privinta PLD, un partid neparlamentar care obtine 8% din voturile electoratului, autorii analizei surprind cu urmatoarea afirmatie: "potrivit anumitor surse, membrii PD ar fi fost chiar incurajati sa-i sprijine cu votul lor pe liberal-democrati, astfel incat acestia sa treaca pragul electoral, pentru ca in viitor Traian Basescu sa poata beneficia de inca o formatiune politica in siajul sau, apta sa-l sprijine in realizarea planurilor sale politice". Referitor la esecul referendumului, ISD recomanda sefului statului sa abandoneze rapid teoria presedintelui-jucator, in favoarea celei de presedinte-mediator.