Investitorii se asteapta la o noua reducere a ratei dobanzii de referinta
Titlurile importante au avut o evolutie slaba in noiembrieAsteptarile in crestere asupra unei noi reduceri a ratei dobanzii de referinta americane in urmatoarele doua sapt
Investitorii se asteapta la o noua reducere a ratei dobanzii de referinta
Titlurile importante au avut o evolutie slaba in noiembrieAsteptarile in crestere asupra unei noi reduceri a ratei dobanzii de referinta americane in urmatoarele doua saptamani au adus o meritata pauza pe pietele de capital, dar nu indeajuns pentru a opri una din cele mai proaste performante lunare ale burselor americane din acest an, relateaza Financial Times.
Bursele de valori din Hong Kong, Japonia, Europa si din Londra au crescut vineri dupa discursul tinut de presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite ale Americii, Ben Bernanke, pe care investitorii l-au luat drept o sugestie transparenta ca banca centrala americana va reduce din nou rata dobanzii. Pietele sunt asa de sigure de o noua micsorare a ratei incat singura intrebare este daca reducerea va fi de 0,25% sau de 0,5%.
Bancile centrale trebuie sa fie "foarte alerte si flexibile", a declarat in data de 29 noiembrie Ben Bernanke, sprijinind speculatiile ca Fed va reduce din nou rata dobanzii de referinta in cadrul celei de-a treia sedinte consecutive.
Speculatiile au fost sustinute si de stirile ca Fed este aproape de finalizarea unui plan de sustinere pentru piata imobiliara interna prin inghetarea ratei dobanzii pentru creditele ipotecare cu un grad ridicat de risc.Singurul castigator: S&P 500La Bursa de Valori din New York, indicele S&P 500 a inregistrat o crestere saptamanala de 2,8%, pana la valoarea de 1,481 puncte. Chiar si cu aceasta crestere, indicele a ramas la un nivel scazut, la valoarea de 4,4%, in luna noiembrie, cea mai proasta performanta lunara din ultimii 5 ani.
In Asia, indicele de referinta al Bursei de Valori Hong Kong a pierdut 8,6%, cea mai mare scadere de mai mult de trei ani. Indicele Shanghai a scazut vineri 2,6 procente si a inregistrat in noiembrie o pierdere totala de 18,2%, cea mai mare cadere lunara din 1994.
In cadrul sedintelor de tranzactionare de la Bursa din Londra, indicele FTSE a pierdut 2,7%, pana la valoarea de 6,432 puncte, iar pierderile lunare s-au ridicat la 4,3%, cea mai slaba performanta de mai bine de un an.
Indicele Eurofirst 300 a castigat 3,4 procente saptamana trecuta si si-a redus pierderile pentru luna aceasta la 4,3%, fiind totusi cea mai proasta perioada din luna mai a anului trecut.Bernanke e constient ca o noua reducere va afecta economiaJoi noapte, Bernanke a recunoscut ca "restrangerea conditiilor financiare" are potentialul de a afecta economia americana. Cresterile ratei dobanzii interbancare au aratat vineri ca bancile inca se impotrivesc imprumuturilor lichide intre ele, pentru a-si conserva situatia financiara actuala, in timp ce sfarsitul de an se apropie, informeaza Bloomberg. "Este o criza a creditelor acum si se pare ca vom primi un timp de respiro din partea Fed", a declarat Tom di Galoma, trader la Jefferies & Co.
"Fed stie ca avansul economic incetineste si ca inca sunt probleme cu creditele, asa ca vom folosi toate instrumentele pentru ca pietele financiare sa opereze in bunastare", a declarat Kurt Brunner, manager in cadrul Swarthmore Group Inc. din Philadelphia.
In data de 31 octombrie, Ben S. Bernanke si colegii sai au decis reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale la 4,5% si au declarat ca riscurile unor preturi mari si o incetinire a cresterii economice americane sunt "in principal" echilibrate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.