Clasa politica nu e bine privita, dar nici nu ar avea pentru ce, au recunoscut cinci membri ai ei, pe un ton autocompatimitor, in studioul emisiunii „Zece pentru Romania".Clasa politica are mai multe defecte
decit cei care o compun Intr-un singur punct s-au intilnit politicienii seniori din platoul Realitatii, duminica, in emisiunea care cauta elitele Romaniei. Ploua cu defecte peste clasa politica, iar reprezentantii ei s-au intrecut in a le arata cu degetul. Citeva scuze si-au gasit insa Cozmin Gusa, fostul presedinte PIN si care a trecut anul acesta, in opinia publicului, de la categoria tineri la cea a „batrinilor", Cristian Diaconescu, din partea PSD, Laszlo Borbely, glasul UDMR, liberalul Crin Antonescu si presedintele PD, Emil Boc, care si-a argumentat cazul din Cluj, prin satelit. Iar ele au fost determinate de critica radicala a unui jurnalist de 25 de ani. Ceilalti sint mai rai si fac, din pacate, imaginea partidului, a fost una din primele explicatii ale politicienilor. Cum e Romania, asa sint si politicienii ei, a fost a doua. Si, oricum, presa nu stie decit sa darime, in mod simplist, fara sa puna nimic in loc, au conchis seniorii politicii autohtone. Cel care a recunoscut primul deficientele clasei din care face parte a fost Crin Antonescu. „Eu nu cred ca nu ne valorizeaza corect (n.r. - publicul). Ne valorizeaza corect. Nu meritam mai mult. Nu e o diferenta intre perceptia publicului si ce facem sau sintem noi", a constatat liberalul, pe un ton asumat. Nu s-a declarat foarte disperat nici Laszlo Borbely, legat de miini in aceasta privinta, potrivit propriei filosofii - „nu putem rupe politicienii de societatea in care traim". Gusa i-a tinut isonul, plusind insa la dramatismul situatiei: „Se vede cu ochiul liber ca, de 18 ani, tot ce s-a intimplat rau isi are originile aici. Dar poporul nu are dreptate. Cred ca adevarul este mult mai sumbru. Si nimeni nu vrea sa vada cit de rau e". Cel mai dragut-simpa-tic-elegant om din PSD, dupa cum i-a facut intrarea Mihai Tatulici, Cristian Diaconescu a afirmat raspicat ca nu se dezice de partidul din care face parte, dar a mentionat: „E o frustrare a acestui partid fata de oamenii care cred ca PSD inseamna doua-trei persoane, cu renume negativ". „Din nefericire, nu prea avem politicieni", s-a plins, dar mai pe scurt si de la distanta, Emil Boc.

Juriul a continuat discutia din partea cealalta, a mecanismelor colective. Adriana Saftoiu le-a amintit alesilor de starul electoral din 1990 pina in prezent, votul negativ, pe care partidele il exploateaza fara mustrari de constiinta. „Oamenii aleg ceea ce li se da, dar nu le place", a fost de parere fosta consiliera prezidentiala. „E ca atunci cind ai minca ceva, dar nu stii ce", o traduce Aurora Liiceanu pe intelesul gurmanzilor, iar sociologului Mircea Kivu nu-i ramine decit sa intrebe: cine face meniul?

Solutia pentru scenariul deplins unanim a adus-o primarul de la Cluj. Votul uninominal va fi o a doua revolutie, a promis Boc, ca intr-un moment de publicitate, dupa cum l-a taxat Crin Antonescu. „Imi pare bine ca au gasit iar unii politicieni ceva care ne va salva. Politicienii vor deveni mai buni, mai cinstiti, o data cu votul uninominal. Eu nu cred ca el e izbavirea politicului la noi", s-a pronuntat Borbely, iar Adriana Saftoiu a fost, in parte, de acord: „Votul uninominal nu este chiar Mos Craciun". „Cu el vom avea o clasa politica formata din primari, mai mult sau mai putin penali", s-a asezat contra si Cozmin Gusa. Democratul nu s-a lasat insa usor doborit de criticile de la Bucuresti, ba chiar a continuat inflacarat: „Nu este un panaceu, dar este de o suta de ori mai bun decit sistemul actual si va garantez ca se va regasi in viata de zi cu zi".

„Doar circ ofera aceasta clasa politica poporului roman", i-a acuzat fara menajamente Alexandru Cristorian, de la „Academia Catavencu", in virsta de 25 de ani, iar critica lui a constituit momentul de cotitura al emisiunii. Radicalismul jurnalistului a stirnit orgoliile politicienilor, care au iesit din atitudinea de convalescenta asumata si au trecut la atac.

„E usor sa fii persiflant la adresa unei clase politice de neputinciosi", i-a replicat Gusa, adaugind, pe parcurs, sageti in ofensiva: „Abordarea simplista asupra unor probleme foarte grave ma enerveaza la culme. Superficialul si senzationalul domina. Solutiile sint in umbra". Explicatiile colegilor de politica au inceput sa curga: sint confundati cu partidul, mentalul e de vina, critica fara constructie nu e de nici un folos. „Fiecare sa fie responsabil pentru faptele lui. Sa nu fetisizam nici institutiile, nici cealalta parte a societatii", a rugat Borbely. Desi a subliniat ca isi asuma ceea ce a spus la inceput, Crin Antonescu a insistat sa propuna si o alta intelegere a situatiei: „Daca facem din politicieni sediul tuturor relelor si daca credem ca toti cei care nu fac politica sint cei mai buni, dar lucrurile nu functioneaza doar din cauza politicienilor, vom gresi". Diaconescu a comentat si el putin preferintele publicului: „Aveti nevoie de o autoritate morala, cu adevarat? Dar cei care iau voturi, dar cad la criterii morale?".

„Eu nu cred ca exista clasa politica", le-a tinut un pic partea si Mircea Kivu, propunind in loc meritele individuale ale fiecarui politician. „Cind discutam despre clasa politica si spunem ca este corupta, impiedicam dezvoltarea elitelor si indepartam publicul in a le gasi", a explicat sociologul. „Avem o clasa politica ce s-a specializat in diagnostic, dar nu avem terapeuti", si-a spus concluzia Adriana Saftoiu.

„Sinteti toti foarte inteligenti, dar asta nu ne foloseste la nimic", a conchis, ca „un roman necajit", si Tatulici, amintind de viitorul mare lider de care au nevoie romanii si pe care il cauta. „Trebuie sa ne pregatim sa ii recunoastem daca apar", a atentionat Diaconescu. „Sa nu cadem intr-o asteptare mesianica", a indemnat, totusi, Antonescu.

Lacrimi istorice O parte din framintarile politice ale emisiunii s-au indreptat si catre trecut. „Stiati ca Basescu, Blaga erau parlamentari FSN, au facut legea electorala si constitutia pe care eu nu am votat-o?", l-a intrebat Crin Antonescu pe Emil Boc, care i-a amintit si el ca in ’92 colegii lui s-au despartit de FSN. „Erau prea tineri in ’90 ca sa isi dea seama de asta?", nu s-a lasat mai prejos liberalul. Cristian Diaconescu s-a pus si el pe rememorare: „Momentul de inceput nu este numai revolutia din ‘89. Mineriadele, Tirgu-Mures, de ce parte a baricadei au fost atunci politicienii de care vorbiti?". Tatulici i-a impacat pe toti: „Noi am preluat niste politicieni din comunism si ne-am dus in democratie".

Aflati finalistii la categoria Politicienii seniori pe www.cotidianul.ro/select