Se vede treaba de la o posta, adica din Bruxelles, ca Parlamentul tarii noastre este mama hotilor si este pe cale sa redacteze o adevarata Carta universala a drepturilor infractorilor.

Oricum, procurorii nu s-au dat peste cap si nici n
Se vede treaba de la o posta, adica din Bruxelles, ca Parlamentul tarii noastre este mama hotilor si este pe cale sa redacteze o adevarata Carta universala a drepturilor infractorilor.

Oricum, procurorii nu s-au dat peste cap si nici nu au reusit mari performante in afara acelora de pe la televiziuni, in ore de maxima audienta, cind au plimbat demnitarii pe la declaratii. Si cam atit! Sistemul s-a aparat foarte bine: cu tenacitate, potentialii infractori au strigat pe toate canalele media ca sint oprimati, ca nevinovatiile lor sufera din cauza politicii. Adaugati la asta greselile suspecte ale unor procurori care practica infractiunea de complicitate si favorizare sub acoperamintul greu de dat deoparte al unor dosare cu intocmiri voit gresite ca sa nu prejudicieze invinuitul. Un caz limpede este acela din dosarul Dinu Patriciu, care a fost pur si simplu returnat deoarece o serie de documente nu au fost traduse in limba romana. Mi-este cit se poate de greu sa inteleg de ce anume procurorul nu a avut in vedere aceasta cerinta minimala, dupa cum imi este greu de inteles de ce anume structurile profesionale ale sistemului nu se sesizeaza sa-l pedepseasca. Putem crede ca, in lipsa unor controale interne severe, procurorii au liber sa faca greseli profesionale in favoarea inculpatilor pe bani grei. In Carta universala a drepturilor infractorului, propusa de Parlamentul Romaniei, se prevad aberatii unice: flagrantul anuntat, ascultarea telefoanelor cu voie de la cel ascultat, perchezitia cu termene necesare pentru dosirea oricaror probe incriminatorii. Argumentatia este vicleana si se foloseste de prezumtia de nevinovatie folosita ca alibi al drepturilor infractorului. Se uita in acest caz o disociere obligatorie: aceea dintre incalcarea drepturilor omului din punct de vedere politic cu incalcarea drepturilor omului sub control judecatoresc in caz de ancheta penala pentru coruptie, hotie, terorism. Daca viitoarea Carta a drepturilor infractorului trece prin Parlament, in mod sigur Romania va deveni raiul hotilor din Europa, iar toate sediile marilor carteluri ale drogurilor, ale spalarii banilor, ale traficului de persoane se vor muta aici unde au Parlament, partide si procurori care le vor respecta dreptul la infractiune.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.