Geoana propune PNL „un guvern de tehnocrati pluripartinic" si spune ca nu mai vrea sa tina PSD in opozitie.Geoana este convins ca ar ramine
in fruntea PSD in cazul unui congres In conditiile in care astazi conducerea PSD asteapta din partea liberalilor un raspuns in legatura cu intrarea la guvernare, presedintele social democratilor, Mircea Geoana, a incercat sa ii preseze pe liberali sa accepte finalizarea negocierilor, amenintind ca proiectul legii bugetului nu va trece de Parlament. Geoana a declarat, simbata, la Realitatea TV, ca pina la Craciun premierul Tariceanu trebuie sa negocieze o majoritate politica pentru a-si asigura supravietuirea in Parlament. Geoana a precizat ca „toate drumurile duc la PSD", adica orice varianta ar adopta liberalii, fara sa negocieze cu social democratii, nu vor reusi sa-si tina Guvernul in functiune. In contextul in care liderii PSD au purtat discutii cu liberalii pe parcursul ultimelor zile in legatura cu o posibila guvernare comuna, Geoana a spus, citat de NewsIn, ca el nu mai este dispus sa sustina Cabinetul Tariceanu fara ca PSD sa participe activ la guvernare. Liderul social democratilor a avansat o solutie, adica actualul Guvern sa recunoasca imposibilitatea de a gasi majoritatea respectiva si sa se formeze un guvern de tehnocrati, pluripartinic, care sa organizeze alegeri anticipate parlamentare concomitent cu cele locale. In cazul in care liberalii nu vor accepta propunerile PSD, a spus Mircea Geoana, proiectul legii bugetului pe anul 2008 - blocat deja in comisiile parlamentare - nu va putea fi adoptat. „Este improbabila in acest moment adoptarea bugetului pe 2008. In aceste conditii, Guvernul este obligat sa-si gaseasca o majoritate, fie una stabila, pe termen lung, fie una «de etapa», exclusiv pentru buget", a afirmat presedintele PSD, contrazicind ce spusese mai devreme, si anume ca partidul sau nu mai este dispus sa sustina in Parlament initiativele guvernului PNL fara sa fie invitat la guvernare. Geoana a mai aratat ca, in orice conditii, PNL trebuie sa decida o remaniere guvernamentala sau chiar o restructurare.

In replica, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca, „daca prin-tr-o majoritate stabila pe termen lung PSD intelege sa primeasca posturi, acest lucru este exclus". Liderul PNL a explicat pentru Cotidianul ca liberalii ar fi dispusi sa discute punctual propunerile PSD privitoare la proiectul legii bugetului pe 2008, dar cu o conditie - amendamentele PSD trebuie sa tina cont si de avertismentele agentiilor internationale de rating si ale guvernatorului BNR. In ceea ce priveste propunerea lui Mircea Geoana referitoare la formarea unui guvern de tehnocrati pluripartinic, Rusanu crede ca ar fi din start sortit esecului. „Nu exista sanse pentru constituirea unei majoritati parlamentare in acest caz. Daca vine altcineva in locul lui Varujan la Economie, daca vine cineva din societatea civila in locul lui Chiuariu, crede dl Geoana ca proiectele legislative ale respectivilor vor primi mai multe voturi in Parlament? Este o utopie asa ceva in Romania", sustine vicele liberal, care crede insa ca remanierea Cabinetului ar fi o varianta mai acceptabila.

Basescu nu-l pune premier pe Geoana Presedintele Basescu a tinut sa precizeze in interviul acordat BBC si HotNews ca atunci cind a vorbit despre zgiriatul cu „unghiutele" la poarta Palatului Cotroceni la formarea unui viitor guvern s-a gindit in special la Geoana: „Replica mea i s-a adresat, in primul rind, vesnicului prim-ministru Geoana, pentru ca el se vedea prim-ministru inainte de alegerile din 2004, el se vede prim-ministru continuu. Acesta a fost semnalul pe care i l-am dat domnului Geoana public, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministru al Romaniei, cit timp eu sint presedintele Romaniei". In replica, Mircea Geoana il avertizeaza pe presedinte, duminica, intr-un comunicat, ca se vor lupta in alegeri, in 2008, dar si in 2009. Liderul PSD se autopropune astfel drept candidat al partidului la alegerile prezidentiale din 2009.

„Cei care nu-si respecta trecutul si inaintasii se autocondamna." Cine a spus asta: www.cotidianul.ro/select