Filmul „4, 3, 2" a fost desemnat cel mai bun film european al anului, iar Cristian Mungiu a cistigat Premiul pentru Cel mai bun regizor din partea Academiei Europene de Film.

Cristian Mungiu a primit, in cadrul unei ceremonii care a avut loc simbata seara la Berlin, doua trofee acordate de Academia Europeana de Film, considerate echivalentul Oscarurilor: Premiul pentru Cel mai bun regizor si acela dedicat celui mai bun film european. Cineastul a participat la gala berlineza alaturi de actrita Anamaria Marinca, nominalizata la titlul de Cea mai buna actrita. Premiul pentru Cel mai bun regizor i-a fost acordat regizorului in aplauzele publicului. Multumind pentru trofeul primit, Cristian Mungiu a invocat diversitatea filmelor independente de pe vechiul continent si a cerut ca stimularea unor astfel de productii sa fie sustinuta in continuare, potrivit „Screen Daily". Vizibil fericit, regizorul a subliniat ca este bucuros nu pentru ca primeste premii, ci pentru ca poate sa spuna „povesti frumoase" la cinema, conform NewsIn.

Aflat la Luxemburg, la „Festivalul filmului romanesc", actorul Vlad Ivanov, interpretul medicului Bebe din „4, 3, 2", a declarat pentru Cotidianul ca este extrem de incintat de acest premiu. „Simt ca visez si imi este frica sa nu ma trezesc. Doresc ca acest „vis" sa nu se mai termine niciodata si ca succesul filmului sa nu se opreasca aici", spune Ivanov. Filmul lui Mungiu reprezinta Romania si in cursa pentru Oscarul decernat de Academia americana de Film la sfirsitul lunii februarie 2008.

Obtinind aceasta distinctie, Mungiu isi inscrie astfel numele pe lista celor mai buni regizori ai continentului, acest premiu fiind acordat anterior unor nume precum Pedro Almodovar („Totul despre mama mea", 1999, si „Vorbeste cu ea", 2002), Roberto Benigni („Viata e frumoasa", 1998), Peter Cattaneo („Gol pusca", 1997), Lars von Trier („Dansind cu noaptea", 2000), Jean-Pierre Jeunet („Amelie", 2001), Wolfgang Becker („Good-bye, Lenin!", 2003), Fatih Akin („Cu capul inainte", 2004), Michael Haneke („Ascuns", 2005) si, anul trecut, lui Florian Henckel von Donnersmarck pentru „Viata celorlalti". Premiile Academiei Europene de Film au fost create special ca o contrapondere a Oscarurilor pe vechiul continent, explica Ada Rosetti, critic de film.

Ea subliniaza insa ca preferintele Academiilor de pe noul si vechiul continent coincid arareori: „Americanii au un grad mai mare de acceptare a violentei, altminteri fiind puritani, iar europenii - un grad mai mare de acceptare a sexului". Rosetti puncteaza si alte diferente si in ceea ce priveste regulamentul de aderare, si in privinta virstei: premiile europene sint la a douazecea editie, Oscarurile, la cea cu numarul 80. Altfel, observa criticul de film, se intimpla frecvent ca unele filme premiate de Academia Europeana nici sa nu fie nominalizate la Oscar.

Palmaresul „4, 3, 2"

- Premiile Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun film

- Premiile pentru Cea mai buna actrita si Cel mai bun film, Festivalul de la Stockholm

- Premiul FIPRESCI pentru filmul anului 2007, Festivalul de la San Sebastian

- Premiul pentru cinema al Sistemului Francez de Educatie

- Hollywood World Award, la Hollywood Film Festival

- Palme d’Or si Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes