Jucarii, glume, copiia€¦ Un CD. Vin sarbatorileeeee!
Ce povesti sunt pe CD? Ascutati-l! Ce jucarii aveau copiii de la sat? Cum devine o poveste scrisa o piesa de teatru pentru radio? Editia Speciala de maine, dedicata minu
Jucarii, glume, copiia€¦ Un CD. Vin sarbatorileeeee!
Ce povesti sunt pe CD? Ascutati-l! Ce jucarii aveau copiii de la sat? Cum devine o poveste scrisa o piesa de teatru pentru radio? Editia Speciala de maine, dedicata minunatei zile de Mos Nicolae, este un cadou care contine multe surprize.


Cum se face o poveste la radio? Se ia o poveste, se citeste, sea€¦Â  Ne povesteste Attila Vizauer, redactor-sef la redactia teatru din cadrul Radio Romania. "Forma in care se difuzeaza acum emisiunea «Noapte buna, copii!» la radio este una dramatizata,  interpretata pe roluri. Cand a aparut, «Noapte Buna, copii!» era o poveste pe care o gaseau intr-o carte, si un actor, Octavian Cotescu sau Ruxandra Sireteanu sau Mircea Albulescu, lua rolul de bunic si o citea."  Acuma€¦ lucrurile s-au schimbat putin. Totul devine o mica piesa de teatru. "Exista multe modalitati de a crea atmosfera povestii si a avea sentimentul de verosimil al actiunii personajelor prin diferite efecte sonore. Acestea se creeaza in studio. Si atunci apare regizorul de studio. Este cel care  ajuta actorii sa toarne un pahar cu apa si se aude in microfon cum curge apa. Alte efecte sonore sunt cele care se afla intr-o mare biblioteca de sunete, inregistrate anterior. Pe vremuri, cand nu exista  acea biblioteca, tunetele, de exemplu, se faceau asa: regizorul de studio dadea cu un ciocan imbracat intr-o pasla intr-o tabla si iesea un zgomot care semana foarte tare cu un tunet. Sau cu o stropitoare din care cadea apa pe un pietris care era in studio sau pe ciment se facea ploaia". Dar... veti afla toate secretele in Editia Speciala.   


MINUNÅTIE. "Este minunat sa spui povesti copiilor, redevii si tu copil", spune Ruxandra Sireteanu, pentru care o poveste nu poate fi mai frumoasa decat alta. "Schimbarea glasului este unul din punctele mele forte", explica actrita, care de 11 ani face si dublaj de voce pentru desene animate, astfel incat printese, vrajitoare, robotei si animalute, toate se regasesc in universul care o acapareaza cu totul in zilele in care merge la inregistrari.  


CEREMONIAL. "In Romania, povestitul este atestat atat cu functie ceremoniala, cat si cu functie rituala, si in ultimii 200 de ani cu functii de divertisment, ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu". Functia rituala a povestitului este explicit prezentata intr-un basm care ne spune ca inainte exista acest obicei traditional, mentionat in multe alte culturi, nu numai in cultura romaneasca, atunci cand calatorului care cerea gazduire, mai ales peste noapte, i se solicita sa spuna o poveste."


JUCÃ…RII. Iar doamna Paulina Popoiu, directorul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", ne vorbeste despre "lumea satului traditional in care jucariile copiilor nu se gaseau la magazin sau erau prea scumpe pentru a fi accesibile; erau fie luate din natura (de exemplu, prastia facuta dintr-o crenguta si o bucatica de piele), fie confectionate din lut, carpe, ate, lemn. Jucariile erau fabricate fie de copilul insusi, fie de un frate sau de o sora mai mare, fie de unul dintre parinti sau bunici. Era un mijloc de a dezvolta indemanarea, dar si imaginatia copilului. Materialele din care se confectionau jucariile erau foarte variate, dar depindeau intr-o oarecare masura si de ocupatiile ce predominau in zona; este cazul papusilor din panusi de porumb cu par de matase de porumb sau al figurinelor de lut, care au facut voga in satele olarilor si care au si astazi succes la copiii care viziteaza Muzeul Satului".


VINE MOSUa€™ NICOLAE! Cadouri multe, dulciuri care pregatesc drumul celuilalt Mos, Craciun! Iar Mos Craciun, dragi copii si parinti, va face o invitatie concurs. Asa ca nu ratati Editia Speciala. V-am spus. E plina de surprize.


AMINTIRE
"Eram cu fratele meu si tata ne adusese niste popice din lemn si doua sau trei bile, si in sufrageria noastra din casa veche ne jucam popice. Ne-am bucurat extrem de mult pentru ele. A fost una dintre amintirile mele cele mai placute, mai ales ca pe tata il chema Niculae. Ne pregateam sa aranjam papucii si dimineata saream in sus pentru te miri ce. Mai simt si acum atmosfera Sarbatorilor, a Sfantului Nicolae"
Valentin Uritescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.