La 1 noiembrie 1993 Guvernul Romaniei, prin Corpul de Control al Primului Ministru, condus de secretarul de stat Ion Honcescu, a depus la Parchetul General o plangere penala inregistrata sub nr. 1053/C/1.11.1993.
In aceasta erau nominalizati pe
La 1 noiembrie 1993 Guvernul Romaniei, prin Corpul de Control al Primului Ministru, condus de secretarul de stat Ion Honcescu, a depus la Parchetul General o plangere penala inregistrata sub nr. 1053/C/1.11.1993.
In aceasta erau nominalizati pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals material, fals in declaratii si fals intelectual fostul premier Petre Roman, fostul ministru al Transporturilor, actualul presedinte Traian Basescu, si fostul ministru al Industriei, Mihai Zissu, pentru modul in care au pus mana pe o serie de locuinte de lux din fondurile de stat, dar si pentru felul in care, unii dintre ei, au acordat altora case, in regim abuziv si preferential. Desi faptele sesizate sunt extrem de grave si au fost meticulos probate, dosarul penal a fost musamalizat sub bagheta fostului Procuror General, Vasile Manea Dragulin - autorul celebrelor recursuri in anulare promovate la indicatiile lui Ion Iliescu, pentru care Romania a fost condamnata pe banda rulanta la CEDO de la Strasbourg, pentru incalcarea dreptului la proprietate.
Abuzurile fostului premier
In cazul ex-premierului Petre Roman, Corpul de Control al Guvernului a depistat faptul ca acesta a emis abuziv, in februarie 1990, o Hotarare privind aplicarea Decretului - lege nr. 30/1990 in legatura cu trecerea patrimoniului fostului PCR in proprietatea statului. Din 17 cladiri aprobate de Guvern pentru a fi inchiriate in regim valutar (catre companii straine si personal diplomatic), cinci au fost scoase de Petre Roman din anexa aprobata. Astfel, acesta si-a autorepartizat vila din Str. Gogol nr. 2, iar celelalte le-a repartizat dupa cum urmeaza: omului de afaceri Ion Tiriac (Str. Kalinin nr. 3), fostului consul al Romaniei in SUA Mihai Bujor Sion (Str. Gogol nr. 3), Frontului Salvarii Nationale devenit ulterior Partidul Democrat (str. Modrogan nr. 1, fosta Stefan Gheorghiu) si Asociatiei "Romania de Maine" (B-dul Aviatorilor nr. 86). Avand in vedere ca prin lege se stabilisera sume exacte pentru inchirierea in valuta a celor cinci imobile rezidentiale, s-a calculat ca statul a fost prejudiciat pana in noiembrie 1993 (data sesizarii Parchetului General) cu suma de 1.249.573 dolari SUA. In actul de sesizare se concluzioneaza ca "pentru aceste considerente socotim ca Petre Roman a savarsit infractiunea de abuz in serviciu, sub ambele modalitati: tulburarea insemnata a bunului mers al unei institutii si o paguba avutului public". Numai in cazul lui Petre Roman, care si-a autorepartizat vila din Gogol nr. 2 s-a stabilit un prejudiciu de 102.708 dolari, rezultati din diferenta dintre chiria stabilita in valuta pentru imobil, de 2853 dolari/lunar, si chiria preferentiala in lei, de numai 2831 lei/lunar (un salariu minim pe economie), stabilita in contractul de inchiriere perfectat la 16 noiembrie 1990 cu RA LOCATO. S-a mai aratat ca inchirierea a fost profund ilegala si datorita faptului ca Roman nu putea primi o casa de la stat, cata vreme era proprietar al unui apartament cu patru camere in Calea Victoriei nr. 83, bloc 81, scara A, et. 5, ap. 18, Sector 1. Si nu indeplinea norma locativa legala de 10 m.p. de persoana, cata vreme famila sa era compusa din patru persoane, iar vila din Gogol avea 11 camere, reprezentand 219 m.p. locuibili. In subsidiar, actul de sesizare a enumerat si alte spatii date abuziv de Petre Roman: vila de 12 camere si 228 m.p. din Str. Bordei nr. 33 data unei singure persoane - Dan Petrescu, care avea domiciliu stabilit in Germania; vila din Moliere nr. 4 data fostului ministru al Mediului, Valeriu Eugen Pop, care avea o alta propietate personala, vila pe care tot Petre Roman a inlocuit-o cu o alta mai spationasa in Str. Herastrau nr. 6, dupa un schimb de locuinte perfectat cu fostul membru CPEx. Gheorghe David.
Minciuna lui Basescu
Corpul de Control al Guvernului Romaniei a retinut in actul de sesizare a Parchetului General si faptele reprobabile ale lui Traian Basescu, comise in calitatea de ministru al Transporturilor. Astfel, in cazul actualului presedinte s-a retinut savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals intelectual: "Indeplinind functia de ministru al Transporturilor, Traian Basescu a cerut pentru el, dar si pentru secretarii sai de stat Mihail Serescu, Teodor Groza si Calin Marinescu, zis "Shogunul", locuinte din fondul locativ de stat, desi cu totii aveau locuinte proprietate de stat sau proprietate personala corespunzatoare". Lui Basescu i se repartizase, tot prin grija lui Petre Roman, celebra vila din Str. Aviatorilor nr. 57, compusa din 7 camere, dependinte, garaj si gradina, in conditiile in care Basescu avea o locuinta din fondul locativ de stat in Constanta (4 camere in str. Zmeurei, pe care le-a cumparat in 1992). De altfel, in august 1991, inainte sa i se repartizeze vila din B-dul Aviatorilor 57, Basescu a spus o minciuna de zile mari, informand Secretariatul General al Guvernulului, sub semnatura proprie, ca doreste sa se repartizeze un apartament din cota de locuinte a Guvernului "pentru mine si familia mea compusa din 5 persoane" (vezi facsimil). Minciuna sfruntata, intrucat familia lui Basescu era compusa din doar patru persoane, el, sotia si doua fiice.
Pomana pentru "Shogun"
Mai mult, Traian Basescu nu s-a multumit cu vila lui si, avand pe mana fondul de locuinte de serviciu alocat Ministerului Transporturilor, si-a fericit toti prietenii apropiati pe care i-a adus de la Constanta.
Astfel a cerut si a obtinut un apartament de lux, de patru camere, situat in Piata Victoriei, bloc 12, et. 4 pe care i l-a dat lui Calin Marinescu (foto), zis "Shogunul" - unul dintre devalizatorii flotei Romaniei. Calin Marinescu a activat ca se-cretar de stat si sef al Departamentului Transporturi Navale doar jumatate de an, interval in care a cumparat pe nimica toata apartamentul din Victoriei, desi avea o alta locuinta proprietate personala in Constanta "si ca atare nu putea obtine o locuinta din fondul locativ de stat". Cu atat mai putin sa o cumpere. Calin Marinescu, fost director la Petromin, si unul dintre complicii lui Basescu din vestitul "Dosar Flota", a fost condamnat in iunie 1998 la 12 ani de inchisoare intr-un alt dosar legat tot de jefuirea flotei Romaniei si obligat la plata unor daune de peste 100 de milioane de dolari alaturi de ceilalti co-inculpati. "Shogunul" nu a stat deloc in puscarie, desi a fost condamnat definitiv de Inalta Curte, fiind eliberat de fostul presedinte al Curtii de Apel Constanta, Marin Voicu, azi mare avocat, care a tras toate sforile pentru ca pedeapsa cu inchisoarea sa nu fie executata. Nu mai mira pe nimeni ca fostul judecator Voicu apare azi, alaturi de fiica sa, in multe dosare in care este implicat numele lui Basescu, cum ar fi scandalul "Cathedral Plaza" unde firma care a edificat imensul bloc de langa Catedrala Romano-Catolica a primit de la Primaria lui Basescu o suprafata de teren invecinata necesara largirii constructiei. "Shogunul" ca si ceilalti 78 de co-inculpati din "Dosarul Flota", cauza blocata abuziv la DNA sub imensa diversiune a existentei unei imunitati prezidentiale, beneficiaza din plin de efectele stoparii anchete. Efecte care vor continua sa se vada cata vreme Basescu va fi presedinte, iar la DNA va exista un procuror sef servil precum Daniel Marius Morar, care a ingenunchiat institutia intereselor Palatului Cotroceni.
Alti prieteni, alte case
Basescu a repartizat fostului secretar de stat, Mihai Serescu, un apartament de patru camere in B-dul Iancu de Hunedoara, bloc 12, ap. 16, sector 1.
Si Serescu detinea o locuinta proprietate personala in Constanta si ca atare nu avea drept la locuinta de stat. La fel s-a intamplat si in cazul lui Teodor Groza, fost secretar de stat la Transporturi si presedinte al SN CFR, caruia i-a dat un apartament de patru camere in Str. Argentina nr. 2, bloc 12, ap. 4, Sector 1 . Deoarece Teodor Groza a renuntat la repartitie, "Traian Basescu a pus la dispozitia lui Constantin Suteu, director adjunct in Ministerul Transporturilor apartamentul din Str. Argentina nr. 2", se arata in sesizarea penala adresata Parchetului General de catre Guvern. Insa Suteu avea si el o locuinta corespunzatoare in orasul sau de origine Constanta. "Prin faptul ca ministrul Traian Basescu a luat din cota de locuinte a ministerului patru apartamente pe care le-a repartizat prin incalcarea legii unor familii care isi aveau domiciliul in Constanta, ignorand zeci de cereri ale salariatilor Ministerului Transporturilor indreptatiti sa primeasca locuinte, apreciem ca a savarsit infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", se concluzioneaza in actul de sesizare al Guvernului.
A doua infractiune
Cea de-a doua infractiune imputata lui Basescu, cea de fals intelectual, in plangerea penala se precizeaza urmatoarele: "Cu ocazia repartizarii apartamentului lui Suteu Constantin, Traian Basescu desi nu avea atributii in acest sens, a semnat o nota depusa la ICRAL Herastrau prin care atesta ca familia Suteu se compune din cinci persoane: sot, sotie, doua fiice si un fiu, Suteu Constantin. In realitate, sotii Suteu aveau doar doi copii - Irina si Iuliana. Cum insa norma locativa era sensibil depasita, aparitia a inca unui membru de familie justifica incheierea contractului de inchiriere. Consideram ca atestand fapte nereale, intr-un act oficial, care a produs consecinte juridice, Traian Basescu a savarsit infractiunea de fals intelectual".
Autorepartizarea Zissu
In ceea ce priveste cel de-al treilea demnitar deferit Parchetului General, sesizarea Guvernului Romaniei a retinut ca fostul ministru al Resurselor si Industriei, Mihai Zissu a primit ilegal de la Guvern, la 29 august 1990, o vila de lux in Str. Helesteului nr. 3, cu toate ca avea un apartament proprietate personala in Pitesti: "Desi detinea o proprietate personala in Pitesti si o locuinta din fondul locativ de stat (Helesteului nr. 3) cu un spatiu care depasea cu mult necesitatile familiei sale, Mihai Zissu si-a autorepartizat si apartamentul din Piata Victoriei, bloc D5, ap. 4". Ulterior, Zissu a renuntat la apartamentul de patru camere din Victoriei, obtinand in schimb unul de cinci in B-dul Unirii, bloc K3, Sector 3, pe care l-a cumparat in 1992. Astfel, Zissu a devenit proprietar a doua apartamente si chirias intr-o vila de lux a statului.
Dosar omorat
Dosarul penal de la Parchetul General, format ca urmare a plangerii penale a Guvernului Romaniei a fost omorat, fara a se da nici o informatie opiniei publice despre mersul anchetei. La Guvernul Romaniei nici macar nu s-a comunicat vreo solutie dispusa in cauza, ne-a declarat fostul secretar de stat, Ion Honcescu, semnatarul plangerii formulate in numele Guvernului Romaniei. Asa s-a pus cruce unui dosar penal care putea duce la trimiterea in judecata a tandemului Petre Roman - Traian Basescu si la recuperarea locuintelor de stat repartizate abuziv. Cei doi au sfarsit prin a se faulta politic si a se uri de moarte. Dar niciodata in aprinsele lor dispute politce nu s-au acuzat si pentru felul in care au dobandit locuintele, desi stiau foarte bine unul ce smecherii a facut celalalt.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.