Generalul Corneliu Grigore, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), managerul liniei de urgenta 112, a fost unul dintre ofiterii de Securitate care au facut politie politica. In conducerea STS mai este insa un perso
Generalul Corneliu Grigore, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), managerul liniei de urgenta 112, a fost unul dintre ofiterii de Securitate care au facut politie politica. In conducerea STS mai este insa un personaj care a fost ofiter de Securitate. Cei doi au facut parte din celebra Unitate Speciala de Transmisiuni "R". Scandalul Politiei Politice de la 112 apare la cateva zile dupa ce UE a criticat serviciile oferite pe numarul de urgente.



Potrivit unor surse din CNSAS, Grigore, dar si generalul Ioan Balaure, director adjunct pe probleme economice al STS, au fost identificati ca au facut politie politica. Informatia a fost confirmata in exclusivitate pentru Jurnalul National si de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului. Dezvaluirea reprezinta o bomba, deoarece la 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989 mai gasim, iata, ofiteri de Securitate in posturi-cheie in serviciile de informatii. In urma cu un an, seful statului spunea ca nu ar mai exista nici un fost ofiter de Securitate in structurile serviciilor de informatii. Informatia se dovedeste, iata, inexacta, iar doi dintre ofiterii de Securitate conduc STS.


NUMITI DE BÅSESCU. La 7 decembrie 2005, presedintele Traian Basescu face numiri in fruntea STS. Corneliu Grigore devine prim-adjunct al directorului STS, iar Ioan Balaure, adjunct. Grigore a fost pana in 1980 cadru al Armatei, iar din acel an pana in 1990 a detinut, conform biografiei sale publicate pe site-ul STS, "functii de executare si conducere in cadrul Unitatii Speciale de Transmisiuni «R»". Dupa 1990, Grigore detine functii de conducere in STS, care preluase activitatea, Unitatii Speciale "R". In 1995 devine loctiitorul sefului Directiei Radiocomunicatii, mai apoi seful sectorului prognoza, modernizare si dezvoltare. Intre 1999 si 2001 ajunge "consilier stiintific" al directorului STS. Din 2001 devine seful Directiei de Management.
Ioan Balaure, directorul adjunct pe probleme economice al STS, a lucrat in Unitatea Speciala "R", avand "functii de executie" intre 1983 si 1990, dupa cum precizeaza in CV-ul oficial. Din 1994 pana in 2005 a condus Directia Economica si Financiar-Contabila.


"MELITA SI ETERUL". Unitatea Speciala "R" a facut din celebra operatiune a Securitatii "Melita si eterul", care a vizat postul de radio Europa Libera, dar si celelalte statii cu emisiuni in limba romana, in special Vocea Americii si BBC. "R" se ocupa de telecomunicatiile speciale, dar avea activitati si de politie politica. De exemplu, disidentul brasovean Werner Sommerauer, arestat dupa manifestarile anticomuniste de la Brasov din 1987, a fost identificat pe baza informatiilor transmise de Unitatea Speciala "R", care ii urmarea pe radioamatorii din Romania, domeniu in care activa si acesta. Sommerauer a devenit cunoscut dupa ce a dezvaluit ca ar fi fost batut de fostul ofiter de Securitate Ristea Priboi. Pe site-ul STS, istoria comunista a serviciului este falsificata. Se spune ca ar fi functionat in cadrul Ministerului de Interne, dar uita sa se precizeze ca a fost, de fapt, parte a Securitatii.


POLITIE POLITICÃ…. Actualii generali Corneliu Grigore si Ioan Balaure sunt mentionati ca ofiteri de Securitate care au facut politie politica intr-un document al CNSAS alaturi de alte zeci de persoane pe baza probelor gasite in dosarele de urmarire cercetate pana in prezent. In exclusivitate pentru Jurnalul National, informatia a fost confirmata de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate nationala al premierului Tariceanu. El spune ca aceasta situatie "aduce, de fapt, atingere sigurantei nationale si prejudicii mari de imagini la nivelul Uniunii Europene". Despre dosarele in care au fost implicati cei doi actuali generali, sefi la STS, Oprea spune ca este vorba "despre dosare de urmarire informativa".


"IRESPONSABILITATE SI CORUPTIE". Consilierul premierului spune ca sunt mari semne de intrebare asupra celui care i-a avansat. Cel care i-a avansat pe cei doi este presedintele Traian Basescu. Oprea nu se sfieste sa spuna ca in cazul STS este vorba despre "iresponsabilitate si coruptie". Despre STS au aparut in ultimul timp mai multe dezvaluiri despre afacerile pe care acest serviciu le-a facut. Unul dintre cei care au obtinut contracte cu STS este consilierul prezidential Daniel Andrei Moldoveanu. Un altul este Bogdan Chireac, fost senior editor la cotidianul Gandul.


PREJUDICII
"Aceasta situatie aduce, de fapt, atingere sigurantei nationale si prejudicii mari de imagini la nivelul Uniunii Europene"
Marius Oprea
consilier pe probleme de securitate nationala al premierului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.