Majoritatea traseelor sunt omologate de forurile de specialitate
Statiunea este recunoscuta pentru aerul puternic ozonizatStatiunea Paltinis este situata pe panta nord-estica a Muntilor Cindrel, in Carpatii Meridionali, la 32 de kilometri de Sib
Majoritatea traseelor sunt omologate de forurile de specialitate
Statiunea este recunoscuta pentru aerul puternic ozonizatStatiunea Paltinis este situata pe panta nord-estica a Muntilor Cindrel, in Carpatii Meridionali, la 32 de kilometri de Sibiu. Este inconjurata de paduri de conifere cu un aer puternic ozonizat, bogat in aerosoli si de peisaje de o frumusete rara, mai ales pe drumul ce urca spre statiune. Consacrata atat ca statiune de schi ce dispune de zapada din abundenta, telescaun si teleschi, cat si ca statiune de tratament al unor afectiuni endocrine, ale sistemului nervos si respirator, Paltinis este o destinatie de vacanta in orice anotimp al anului.
Binecunoscuta statiune climaterica si de vacanta a fost infiintata in anul 1894 de catre Siebenburgische Karpathen Verein (SKV, Societatea Carpatina Transilvaneana).
Paltinis este recunoscuta a fi cea mai veche statiune turistica din tara, dar si cea aflata la cea mai mare altitudine, 1442 m. Centrul actual al statiunii este alcatuit din vile, dintre care unele au constituit nucleul de baza al Paltinisului, asa-numitul "loc de cura". Dintre acestea, cateva sunt conservate si declarate monumente istorice: Casa Turistilor (construita in anul 1894), Casa Medicilor (1895) si Sala Monaco (1898).
Un fenomen meteorologic frecvent intalnit la Paltinis este inversiunea temperaturii. In astfel de zile, dincolo de "marea de nori" aflata in depresiune pot fi vazute varfurile Muntilor Fagaras spre est, ale Muntilor Rodnei spre nord-est, iar spre nord-vest ale Muntilor Apuseni. Fara indoiala, aceasta unica panorama asupra intregii regiuni va va fermeca.Masivul Cindrel ofera conditii excelente pentru schiIn timpul iernii, Paltinis este una dintre statiunile favorite pentru sporturile de iarna, oferind multe partii de schi de dificultati diferite. Schiorii au la dispozitie un telescaun (pe o distanta de 1.025 m si o diferenta de nivel de 241 m), un teleschi (pe o distanta de 410 m si o diferenta de nivel de 138 m) si o instalatie pentru nocturna.
Conditiile de schi sunt excelente iarna, incepand din decembrie si pana in aprilie pentru oameni de toate varstele, profesionisti, precum si incepatori, schiori de fond si de tura.
Iarna, Masivul Cindrel, prin morfologia sa (culmi domoale si platouri), ofera conditii excelente pentru practicarea schiului de fond si de tura. Veti putea beneficia aici de o oferta variata, care cuprinde schiul alpin clasic, dar si practicarea de activitati sportive la moda, precum snowboarding-ul. Pentru schiul de fond se folosesc mai multe trasee omologate de forurile de specialitate.
Partia de schi de pe Muntele Oncesti dispune de telescaun, teleschi si baby-lift. Statiunea dispune de vile, hoteluri, restaurante, baruri, club, biblioteca. Paltinisul este punct de pornire pentru multe trasee turistice in Muntii Cindrel si Muntii Lotrului.
Aceste zone alpine, caracterizate prin abundenta zapezii, ofera grade de dificultate si o pista buna pentru toate nivelurile, pentru adulti si copii, persoane sau grupuri. Cei care vin la Paltinis in sezonul estival se pot bucura de diverse modalitati de recreere, cum ar fi restaurante, club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de sport (tenis, volei, handbal), trasee turistice (plimbari prin statiune si in zonele invecinate, pline de tufe de fructe de padure sau excursii prin muntii din imprejurimi: Gatul Berbecului - 1.175 metri, Santa - 1.230 metri, Cheile si Cascada Cibinului, varful Cindrel - 2.244 metri).Statiunea este o sursa continua de sanatatePaltinis se bucura de o clima alpina temperat-boreala, cu influente vestice. Aceasta face ca iarna sa dureze 4-5 luni, vara 5 luni, iar stratul de zapada sa se mentina in medie 170 de zile pe an. Un fenomen frecvent care favorizeaza turismul este dat de prezenta inversiunilor de temperatura, acestea manifestandu-se prin cer senin si temperaturi ridicate, desi se afla la aceasta altitudine. Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete. Statiune pentru toate anotimpurile, este un loc foarte placut pentru vacante si o sursa deosebita de sanatate. Este recomandata in tratamentul asteniilor, organismului slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglarilor pleuropulmonare (sechele dupa pleurezie si dupa pneumopatii virale sau bacteriale) si bolilor endocrine.
Un important obiectiv turistic in statiune il constituie Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul 3 al secolului XX, unde se afla mormantul lui Constantin Noica. Biserica este situata la intrarea in statiunea Paltinis, la o altitudine de peste 1.350 de metri, apartine de Arhiepiscopia Sibiului, este ctitorita de Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului intre anii 1925 si 1927 si are hramul "Schimbarea la Fata a Domnului" si beneficiaza de o catapeteasma realizata intre 1944-1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuta a fost ridicata cu meseriasi din Rasinari.
Printre obiectele de valoare pastrate in biserica se numara icoana Sf. Parascheva, datata 1904, si o Psaltire din aceeasi perioada. Este construita din lemn de brad si sindrila si imita stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania. In Platoul de brazi din incinta Schitului se afla clopotnita cu cele doua clopote din bronz, datand din anul 1927, turnate de fosta fabrica "Schieb - Kantz", o toaca de metal si una de lemn.InfoIn mijlocul padurii alpine, la distanta de doar cateva minute de pistele de schi, se afla doua hoteluri de categoria doua stele si cinci cabane.
Climatul este de munte cu o temperatura medie anuala de 4 grade, media lunii iulie este de 12 grade Celsius, iar a lunii ianuarie de 6 grade, cu precipitatii abundente (peste 1.000 mm anual).
Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an.
In statiunea Paltinis se poate ajunge cu autobuzul care pleaca din zona Garii Sibiu.
Statiunea se afla la o distanta de 33 km de orasul Sibiu, de care este legata printr-o sosea modernizata.
Casa memoriala Constantin Noica, unde filozoful si-a trait ultimii ani din viata, este, de asemenea, un punct de interes.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.