Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" regizat de Cristian Mungiu a primit sambata seara, la Berlin, Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007, iar Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor european, pentru aceeasi pelicula. Premiile Acade
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" regizat de Cristian Mungiu a primit sambata seara, la Berlin, Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007, iar Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor european, pentru aceeasi pelicula. Premiile Academiei Europene de Film se adauga celorlalte distinctii prestigioase pe care castigatorul Palme d'Or-ului le-a obtinut in ultimele luni: Marele Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiul pentru Cel mai bun Film la Festivalul de la Stockholm, luna trecuta, sau Hollywood World Award, in luna octombrie, premiu care anticipeaza cu mare precizie filmele straine care obtin Oscarul. De asemenea, "4,3,2" se afla pe lista peliculelor eligibile la categoria Cel mai bun film strain, la Globurile de Aur.
Sambata seara, pe 1 decembrie, in cadrul unei ceremonii speciale, cu Emmanuelle Beart in rol de prezentatoare, la Berlin s-au decernat "Oscarurile europene" unde filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost nominalizat la patru categorii "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun film", "Cel mai bun scenariu" si "Cea mai buna actrita" - Anamaria Marinca. Filmul a fost recompensat cu doua premii importante, "Cel mai bun film" si "Cel mai bun regizor".
Lungmetrajul lui Mungiu a concurat pentru Marele Premiu al Academiei Europene de Film cu alte cinci productii: "The Edge of Heaven" ("Auf der anderen seite"), a regizorului turc Fatih Akin, "Ultimul rege al Scotiei" ("The Last King of Scotland"), de Kevin Macdonald, "La Vie en Rose" ("La mome"), de Olivier Dahan, "Persepolis", de Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud si "Regina" ("The Queen"), in regia lui Stephen Frears. Iar la categoria Cel mai bun regizor, Cristian Mungiu a fost nominalizat alaturi de Fatih Akin, pentru "Auf der anderen seite" ("The Edge of Heaven"), Roy Andersson, pentru "Voi, cei vii" ("Du Levande"), Stephen Frears pentru "Regina" ("The Queen"), Kevin Macdonald pentru "Ultimul rege al Scotiei" ("The last king of Scotland") si Giuseppe Tornatore, pentru "Necunoscuta" ("La sconosciuta").
In aplauzele publicului, Mungiu a declarat ca, pe langa faptul ca a obtinut premii, marea sa bucurie este ca a avut prilejul sa spuna "povesti frumoase" pe marele ecran. Filmul romanesc obtine in acest fel, pentru prima data, un Oscar european. Anul trecut, Marele Premiu al Academiei Europene de Film a revenit filmului german "Viata celorlalti", in regia lui Florian Henckel von Donnersmarck, anticipand astfel Oscarul pentru film strain, pe care pelicula l-a primit cateva luni mai tarziu, iar premiul pentru Cel mai bun regizor european i-a revenit lui Pedro Almodovar pentru productia "Volver".
Alaturi de Cristian Mungiu, premiantii acestei editii au fost Helen Mirren - Cea mai buna actrita europeana - pentru rolul din "The Queen", Sasson Gabai - Cel mai bun actor european - pentru rolul din "The Band's Visit", Cel mai bun director de imagine european: Frank Griebe ("Parfumul: Povestea unei crime"); Cel mai bun scenarist european: Fatih Akin ("Auf der anderen seite"); Cel mai bun compozitor european: Alexandre Desplat ("Regina"); European Discovery: "The Band's Visit" (Israel), de Eran Kolirin
Premiul EFA pentru contributie artistica: Uli Hanisch pentru scenografie ("Parfumul: Povestea unei crime"); Cel mai bun scurtmetraj european (Prix UIP): "Alumbramiento" (Eduardo Chapero -Jackson); Premiul pentru intreaga cariera: Jean-Luc Godard; Prix Screen International: Michael Ballhaus; Premiul criticii (Prix FIPRESCI): Alain Resnais ("Coeur"); Cel mai bun documentar european (Prix Arte): "Le papier ne peut pas envelopper la braise" (Franta), de Rithy Panh; People's Choice Award: "Necunoscuta", de Giuseppe Tornatore; Prix Eurimages: Margaret Menegoz si Dr. Veit Heiduschka; Premiu onorific, acordat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la fondarea EFA: Manuel de Oliveira.
Ceremonia de decernare a premiilor de la Berlin va fi prezentata de HBO, pe data de 8 decembrie. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.