Cotidianul a intrat in posesia listei cu beneficiarii vilelor ANL din cartierul bucurestean Brancusi. Motivul pentru care premierul Tariceanu, ministrul Borbely Laszlo si seful ANL au refuzat sa ne ofere accesul la aceasta lista e simplu: printre proprietari se numara ministri, secretari de stat, consilieri ministeriali si parlamentari, un general de politie, procurori si jurnalisti.In sectorul 6, pe Strada Valea Oltului, nr. 141, citeva sute de metri mai sus de mall-ul Plaza Romania, se afla in stadiu de finalizare 134 de vile cu trei, patru si cinci camere, construite de ANL. Conducerea acestei institutii nu a facut prea mare publicitate proiectului deoarece beneficiarii acestor case sint persoane cu nume si functii grele. In ciuda secretomaniei care a planat asupra acestui cartier, cererea de case a fost mult mai mare decit oferta. Prin urmare, conducerea ANL a fost nevoita sa faca o ierarhizare a doritorilor, in baza unor criterii de departajare. Teoretic, acumulau un punctaj bun tinerii de pina in 35 de ani care nu aveau alta locuinta, erau evacuati sau stateau cu chirie intr-o casa nationalizata, erau casatoriti sau aveau copii in intretinere, precum si persoanele cu handicap. Practic, majoritatea beneficiarilor vilelor construite de ANL in Strada Valea Oltului sint persoane importante care nu au indeplinit nici unul dintre criteriile de departajare. Acestia mai au alte case si apartamente, terenuri, conturi burdusite cu bani, iar ca virsta depasesc 35 de ani.

Motivul pentru care aceste persoane importante au apelat la ANL sa le mai construiasca o vila il constituie pretul foarte ieftin al casei, datorat faptului ca terenul si utilitatile sint puse la dispozitie gratis de catre Primaria Capitalei, respectiv Primaria Sectorului 6. Vilele costa intre 106.000 si 127.000 de euro, in functie de numarul de camere. Cu acesti bani, pe piata libera se poate cumpara o garsoniera intr-o zona selecta a Capitalei sau un apartament cu doua camere intr-un cartier modest.

Capul de lista al beneficiarilor de vile ANL in cartierul Brancusi este ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Alexandru Voicu (foto), despre care Cotidianul a scris in editia sa din 16 iulie 2007. El are 39 de ani, e necasatorit, nu are copii si e proprietarul unei vile de 168,5 metri patrati, situata pe Strada Aviator Garofeanu, nr. 21. A mai mostenit o cota-parte dintr-un apartament cu trei camere situat in Bucuresti si o patrime dintr-un teren de 60.000 de metri patrati, in comuna Sinesti, judetul Ialomita. Ministrul Voicu are o vila ANL cu patru camere, in conditiile in care nu indeplineste nici unul dintre criteriile de departajare impuse de ANL oamenilor simpli. „Singurul lucru pe care doresc sa il precizez este acela ca nu am primit subventie de la stat si nici nu am solicitat acest lucru. De asemenea, dupa cite stiu, nici un leu din bani publici nu a fost cheltuit in acest proiect", ne-a declarat ministrul Voicu, in iulie 2007.

Voicu o sa fie vecin cu colegul sau de cabinet Emanoil Negut (foto), secretar de stat, seful Autoritatii de Control a Guvernului. El e proprietarul unei vile ANL cu cinci camere, pe care a omis sa si-o treaca in declaratia de avere. Negut are 40 de ani, e proprietarul unui apartament de 65,68 metri patrati in Bucuresti, are 10.000 de metri patrati de teren in Voluntari-Pipera si depozite de 2,9 miliarde de lei vechi. El a vindut anul acesta un teren de 43,56 hectare cu 90.500 de euro, iar anul trecut, o masina cu 10.000 de euro. Sotia sa, Mirela Negut, este consilier parlamentar la Camera Deputatilor. Intrebat cum a ajuns in posesia repartitiei, Emanoil Negut ne-a raspuns nervos: „Care-i problema? Ce problema aveti cu mine? Daca aveti ceva legat de activitatea mea profesionala, cu cea mai mare placere va stau la dispozitie. Problemele personale nu am de ce sa le discut. Nu am facut absolut nimic de care sa-mi fie rusine. Puneti-va si dumneavoastra in locul meu! Va suna cineva si va intreaba de viata personala. Aveti ceva sa-mi reprosati mie?". Seful Autoritatii de Control a Guvernului ne-a explicat ca nu si-a trecut vila ANL in declaratia de avere deoarece „in momentul asta nu exista nici o casa construita". „Nu exista. Cind o s-o am, o s-o trec. Ce vreti de la mine? Daca aveti o problema cu ANL, cu casele pe care le-au dat ei, mergeti si discutati cu ei. Cereti lamuriri de la dumnealor! Nu am venit aici sa ma imbogatesc. Eu vin din zona privata. Dumneavoastra ce vreti de la mine? Confirmari? Eu nu dau confirmari la nimeni. Ce dracu, ma… ? Lasati-ma in pace, sa-mi vad de treaba mea!"

Negut o sa fie vecin cu mina sa dreapta, Neluta Mihaela Petrescu, director general al Autoritatii de Control a Guvernului, care are si ea o vila de cinci camere, neconsemnata in declaratia de avere. Neluta Petrescu mai are o casa in Capitala de 165 de metri patrati, un teren de 3.300 de metri patrati in comuna Neagra Salului, doua masini (Peugeot 407 si Renault), un depozit de 2,5 miliarde de lei vechi si altul de 3.045 de euro, 1.275 de actiuni la BCR Erste in valoare de 700 de milioane de lei vechi si actiuni la Investco, in valoare de 300 de milioane de lei vechi. Intrebata cum a intrat in posesia casei, Neluta Petrescu ne-a raspuns pe acelasi ton ca si seful ei: „Nu comentez. Sint foarte ocupata. Va rog frumos… Nu avem ce discuta pe acest subiect. Intrebati in alta parte".

Un alt beneficiar este Eugen Ispas (foto), fost consilier personal al ministrului Transporturilor Gheorghe Dobre, apoi secretar general adjunct al ministerului, in prezent director general in Ministerul Transporturilor. Iata cum a intrat el in posesia repartitiei: „In 2005 (cu un an si citeva luni inainte ca proiectul sa devina public - n.r.), am aflat despre acest cartier. Am vorbit cu conducerea Ministerului Transporturilor si am intrebat daca e vreo problema sa ma inscriu si eu pentru o casa si mi s-a spus ca nu-i nici o problema. Am completat un formular, care mi-a fost aprobat. Sa stiti ca nu am facut nici o interventie pentru obtinerea repartitiei". Ispas este proprietarul unei vile ANL de cinci camere. Are 49 de ani, iar in afara de casa de la ANL mai are inca doua apartamente si o casa, toate in Bucuresti. Ispas mai detine un teren intravilan de 96,42 metri patrati in Constanta, iar in conturi are 85 de milioane de lei vechi si 6.500 de euro. Fostul consilier al ministrului Transporturilor a imprumutat de la o persoana fizica, fara sa-i specifice numele, un miliard de lei vechi, pentru o perioada de doi ani. Sotia sa, Mirela Ispas, este director la una din companiile ministerului, la CFR Marfa. Intrebat cum comenteaza faptul ca si alti colegi de-ai sai au obtinut repartitii pentru vile ANL desi nu indeplineau conditiile de repartizare, Eugen Ispas ne-a explicat: „Cred ca au fost primii care au aflat despre acest proiect".

Un alt locatar important al viitorului cartier rezidential este generalul de politie Nicolae Avramescu (foto), fost sef al Politiei Rutiere. El este pensionat de doi ani si are doua case, una in Bucuresti, in cartierul Cotroceni, si alta la Domnesti, judetul Ilfov. Initial, generalul Avramescu a recunoscut ca e proprietarul unei vile ANL, dar cind a venit momentul sa ne explice ce criterii a indeplinit si ce punctaj a acumulat, ne-a mintit pe fata: „M-am inscris la ANL in ’99, de cind a aparut cartierul Henri Coanda. Locuiam in Cotroceni intr-o casa revendicata, pe care am cumparat-o, dar ulterior a trebuit s-o parasesc. In prezent locuiesc temporar la Domnesti, intr-o casa de vacanta, pe care mi-a inchiriat-o un prieten. Asta e, am fost prost. Daca eram mai destept… Pentru aceste case de la ANL au fost vreo 500 de inscrisi. Am completat o cerere, am indeplinit punctajul si am primit repartitia". Dupa ce am facut rost de declaratia de avere a generalului Avramescu, am observat cu surprindere ca fostul sef al Politiei Rutiere este proprietarul casei din Cotroceni din 1996, iar al casei de vacanta de la Domnesti, din 1997. Ulterior, generalul Avramescu si-a revizuit declaratia initiala si a recunoscut ca are in proprietate si celelalte case. Pentru lamuriri privind criteriile indeplinite si punctajul acumulat, generalul Avramescu ne-a sfatuit sa ne adresam conducerii ANL.

O vila de patru camere are si Ani Dumitrache, fosta consiliera personala a secretarului de stat din MJ Barbara Kibedi Katalin, fosta directoare a Directiei Economice din Ministerul Justitiei, actual auditor la MJ. In ultimii doi ani, Ani Dumitrache a donat o garsoniera mamei sale si a vindut un apartament, ambele in Slatina. „Am facut o cerere. Eram in baza de date a ANL si am intrunit punctajul", ne-a explicat Dumitrache cum a intrat in posesia repartitiei.

Printre beneficiari se numara si Marius-Paul Stamatiade, fiul lui Cristian-Paul Stamatiade, directorul Directiei de Reglementare Tehnica in Constructii, din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in subordinea caruia se afla ANL. „Da, baiatul meu e proprietarul casei. N-am nici o obligatie sa port un dialog cu dumneavoastra. E baiatul meu, are doi copii, unul de un an, celalalt de patru ani. Munceste la privat, are sotie, au pina in 35 de ani. Casa e pe credit, nu are nici o subventie de la stat. Care e problema?"

Unul dintre cei mai bogati beneficiari de vile ANL din Valea Oltului este Mircea Smau, comisar superior la Garda Financiara. El detine un portofoliu semnificativ de actiuni pe bursa: SIF 4 Muntenia, Romexpo SA, Ursus SA, Marea Neagra SA si Gerovital Cosmetics. Are sase hectare de teren agricol si 5.220 de metri patrati de teren intravilan la Domnesti, judetul Ilfov, si Breaza, judetul Prahova. In prezent, Smau este proprietarul a doua case in Bucuresti. In ultimele luni, el a vindut doua apartamente, unul in 2006, cu 67.000 de euro, si altul la inceputul lui 2007, cu 93.000 de euro. Daca mai adaugam si masina Cielo pe care a vindut-o in 2006 cu 3.600 de euro, rezulta ca Smau a facut tranzactii de 163.600 de euro. El mai are un depozit de 1,55 miliarde de lei vechi, iar pentru a cumpara casa de la ANL a facut un credit ipotecar de 47.500 de euro pe 13 ani. Interesant e faptul ca Mircea Smau a imprumutat in 2006 de la CEC 75.000 de euro, pe care trebuie sa-i dea inapoi pina la sfirsitul acestui an. Daca facem un calcul, rezulta ca functionarul de la Garda Financiara trebuia sa plateasca o rata lunara doar la creditul de la CEC de aproximativ 6.800 de euro. Smau depaseste cu mult virsta de 35 de ani, iar despre cum a primit casa de la ANL ne-a raspuns sec: „Nu sint eu proprietarul casei, ci fata mea. In acte sint eu, dar casa e pentru fata mea. E studenta in ultimul an si nu are si ea casa". Intrebat de ce nu i-a dat fetei sale unul din cele doua apartamente pe care le-a vindut, comisarul de la Garda Financiara si-a amintit brusc ca are niste rapoarte de completat si ne-a inchis telefonul.

Printre beneficiari se afla si citiva jurnalisti. Cel mai cunoscut este Dorin Chiotea, redactorul-sef de la „ProSport". El ne-a declarat ca a indeplinit criteriul de virsta si ca nu a avut alta casa atunci cind a contractat vila de la ANL. „Am cerere depusa la ANL de vreo opt ani. Parintii mei au vindut un apartament si mi-au dat bani de avans. Nu am facut nici o interventie", afirma Chiotea. Un alt jurnalist este Constantin Puscas, directorul departamentului Economic al Societatii Romane de Radiodifuziune. El are peste 35 de ani, iar din 1996 detine un apartament in Bucuresti de 85 de metri patrati. Puscas ne-a declarat ca a intrat in posesia repartitiei ANL „pur si simplu". „Am indeplinit criteriile aplicate de ANL. Nu stiu care au fost criteriile de aplicare. M-am inscris, am prezentat documentele si m-au anuntat ca am primit repartitie", ne-a explicat Constantin Puscas.

ANL tine la secret criteriile si punctajul acumulat de beneficiari Cotidianul a vrut sa afle criteriile indeplinite si punctajul total al beneficiarilor de mai sus. Gheorghe Popescu (foto), directorul general al ANL, ne-a raspuns prin Biroul de presa: „In legatura cu informatiile solicitate de dumneavoastra, va comunicam faptul ca acestea nu pot fi facute publice fara acordul beneficiarilor mentionati din amplasamentul Valea Oltului, din motive care privesc confidentialitatea datelor cu caracter personal".

Popescu sustine ca toate costurile legate de realizarea vilelor sint suportate de catre beneficiari. El omite sa vorbeasca despre terenul pus la dispozitie gratuit de catre Primaria Capitalei si despre utilitatile ce vor fi suportate de catre Primaria Sectorului 6, lucruri fara de care pretul vilelor ar fi mult mai mare. „Conform Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, mentionarea criteriilor indeplinite de fiecare dintre beneficiarii enumerati de dumneavoastra in solicitare constituie o nerespectare a confidentialitatii datelor cu caracter personal", mai adauga Popescu. Precizam ca, potrivit legii, date cu caracter personal inseamna informatii ce tin de codul numeric personal, adresa exacta din buletin, grupa de singe etc. Cotidianul nu a solicitat astfel de date, ci informatii de interes public dintr-un program demarat de catre o institutie de stat, la care s-au inscris sute de candidati. Conducerea ANL nu a facut publica lista cu cei care au primit repartitiile pentru vilele ANL.

Criteriile ANL

Prin hotarire a Consiliului de Administratie al ANL s-a decis ca solicitantii de case prin credit ipotecar sa fie ierarhizati in baza urmatoarelor criterii:

Virsta - solicitant care are mai putin de 35 de ani - 10 puncte; Solicitantul care nu detine locuinta proprietate personala - 30 puncte; Solicitant care locuieste intr-un imobil nationalizat ce urmeaza a fi retrocedat proprietarilor si nu detine alta locuinta - 50 puncte; Stare civila: casatorit - 15 puncte; familie monoparentala - 10 puncte; Pentru fiecare copil aflat in intretinere - 5 puncte; Solicitantul are handicap - 10 puncte. Cartierele secrete ale ANL: o campanie de cursa lunga a Cotidianului
Seria articolelor din Cotidianul despre neregulile de la ANL a inceput cu „ANL ridica in secret un cartier pentru demnitari", aparut in editia din 16 iulie 2007. Atunci, Cotidianul a anuntat in premiera faptul ca ANL ridica un cartier secret pentru actualii demnitari, in Bucuresti, cartierul Brancusi, pe Strada Valea Oltului nr. 141. Aparea atunci si primul beneficiar: ministrul Mihai Voicu.

Pe 30 iulie 2007, Cotidianul v-a prezentat declaratiile de avere ale membrilor din conducerea ANL, tinute ascunse de ochii publici. In articolul „Sefii ANL dau imprumuturi ascunse de miliarde de lei" ati putut citi despre averile colosale adunate de catre sefii ANL: vile, apartamente, terenuri, conturi grase si imprumuturi suspecte de miliarde de lei date catre persoane fizice sau chiar catre anumite firme.

Pe 31 iulie 2007 - „DNA suna la usa ANL": in urma articolului din Cotidianul in care au fost publicate averile membrilor din conducerea ANL, procurorii DNA au decis sa se autosesizeze si sa demareze o ancheta asupra modului in care sefii ANL si-au agonisit averile impresionante.

Pe 18 septembrie 2007, premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa ne ofere lista cu toti cei 134 proprietari de vile ANL din cartierul Brancusi. In articolul „Tariceanu tine la secret lista beneficiarilor de vile ANL", Cotidianul a prezentat opiniile pertinente ale unor experti ai societatii civile pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, care au demonstrat cu argumente faptul ca premierul a interpretat abuziv legea.

Pe 1 octombrie 2007, Cotidianul a prezentat in exclusivitate lista completa a beneficiarilor unui cartier de vile ANL construit cu mare discretie in zona de nord a Capitalei, in perioada 2002-2005. Din articolul „Cartierul secret al ANL: vile pentru protipendada" ati putut afla cum importanti politicieni si oameni de afaceri din anturajul premierului Nastase s-au pricopsit cu cite o vila ANL sau cum a obtinut o vila ANL chiar mama ministrului Transporturilor, Miron Mitrea.

Pe 2 octombrie 2007, din articolul „Cartierul secret al ANL, ridicat pe un teren revendicat" ati aflat faptul ca ANL a construit cartierul din Strada Fabrica de Caramida pe un teren revendicat, dupa care a vindut proprietarilor casele la jumatate din pretul pietei.

Publicarea astazi a listei cu beneficiarii vilelor de pe Strada Valea Oltului nr. 141 continua demersurile Cotidianului. Accesul oficial la aceasta lista, in baza legii accesului liber la informatiile de interes public, ne-a fost refuzat, pe rind, de catre Gheorghe Popescu, actualul sef al ANL, ministrul Laszlo Borbely, in subordinea caruia se afla ANL, si de catre premierul Tariceanu. Expertii contactati de catre Cotidianul au declarat ca toti cei trei sefi de institutii publice au interpretat abuziv legea.

Lista completa a beneficiarilor de locuinte ANL in cartierul Brancusi (format PDF)