Sahistul roman s-a calificat in optimile de finala ale Cupei Mondiale, dupa ce l-a eliminat pe favoritul numarul unu al intrecerii, ucraineanul Vasili Ivanciuk.

Sahistul roman Dieter Nisipeanu a furnizat o surpriza de proportii la Cupa
Sahistul roman s-a calificat in optimile de finala ale Cupei Mondiale, dupa ce l-a eliminat pe favoritul numarul unu al intrecerii, ucraineanul Vasili Ivanciuk.

Sahistul roman Dieter Nisipeanu a furnizat o surpriza de proportii la Cupa Mondiala de la Khnaty-Mansisk, trimitindu-l acasa chiar pe favoritul numarul unu al intrecerii, ucraineanul Vasili Ivanciuk.

De nu mai putin de sase partide a avut nevoie sahistul roman (doua partide de sah clasic - incheiate cu remiza, doua partide de sah rapid -cistigate pe rind de cei doi si doua blituri- o victorie pentru Dieter si o remiza) pentru a-l elimina, cu scorul de 3,5-2,5, pe campionul lumii la sah rapid si al doilea ELO (clasamentul coeficientilor jucatorilor de sah) mondial.

Interesant este ca Dieter Nisipeanu a reusit sa-l invinga pe Ivanciuk in aceeasi faza in care, cu opt ani in urma, la Campionatul Mondial de la Las Vegas, obtinuse un succes pe cit de mare, pe atit de neasteptat, cucerind medalia de bronz.

A urmat pentru sahistul roman cucerirea titlului european in 2005.

In optimi, Nisipeanu va avea o noua misiune dificila, urmind sa-l infrunte pe copilul minune al sahului, Serghei Karjakin (17 ani).

In 2002, ucraineanul a devenit cel mai tinar jucator din lume care a primit titlul de Mare Maestru International la virsta de 12 ani si 7 luni, o performanta pe care nici chiar Bobby Fischer si Garry Kasparov nu au realizat-o.

Fondul total de premiere al Cupei Mondiale se ridica anul acesta la 1.600.000 de dolari.

Dieter Nisipeanu, geniul fara bacalaureat, pe www.cotidianul/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.