Economia a crescut cu 5,7% in trimestrul trei
"Cursul ar putea sa ajunga, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro"Moneda nationala va castiga teren, sau cel putin va atinge un prag de stabilitate, pe fondul datelor privind avansul economic peste
Economia a crescut cu 5,7% in trimestrul trei
"Cursul ar putea sa ajunga, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro"Moneda nationala va castiga teren, sau cel putin va atinge un prag de stabilitate, pe fondul datelor privind avansul economic peste asteptarile pietei, determinat probabil de cresterea din sectorul constructilor, care a compansat pierderile din agricultura, apreciaza analistii, potrivit Mediafax.
Produsul Intern Brut estimat pentru al treilea trimestru a crescut cu 5,7 puncte procentuale, ritm peste asteptarile pietei, dar cu mult sub avansul de 8,3% inregistrat in aceeasi perioada a lui 2006. Pe primele noua luni cresterea economica se plaseaza la 5,8%, cu doua puncte procentuale sub intervalul ianuarie-septembrie 2006. PIB estimat pentru trimestrul al treilea a ajuns la 111,34 miliarde lei, iar pe primele noua luni a totalizat 266,59 miliarde lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Institutul nu a prezentat informatii detaliate pe componentele PIB. Pe primele noua luni ale anului avansul economic s-a mentinut la 5,8%, nivel inregistrat si dupa primele sase luni ale anului.Constructiile - principalul "suspect" al cresterii peste asteptariAnalistul sef ING Bank Romania, Florin Catu, e de parere ca atat cresterea economica care este inca una solida, dar si nivelul ridicat al inflatiei vor sustine moneda nationala sa castige teren, pe fondul asteptarilor pietei la o noua majorare a dobanzii de politica monetara. La o restrictivitate si mai accentuata a politicii monetare se asteapta si directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun. El spune ca "aceasta cifra, de 5,8%, ar putea incuraja BNR sa stranga mai mult politica monetara, intrucat un leu si mai slab ar avea un impact mult mai negativ pe inflatie". In plus, acesta spune ca principalul "suspect" privind cresterea peste asteptari este sectorul constructiilor care a acoperit o parte din pierderile generate din agricultura.
Totodata, si analistul sef al Millennium Bank Romania, Ciprian Dascalu, se asteapta la un impact pozitiv pentru moneda nationala, avand in vedere ca rezultatul bun din primele noua luni ar putea duce la apropierea cresterii anuale de estimarea autoritatilor, de 6,1%. "Ramane de vazut cat de mult se va reduce efectul negativ din exporturile nete, cat a ajutat deprecierea din ultima perioada pentru diminuarea presiunilor din balanta externa", a explicat Dascalu.
In decursul zilei de vineri moneda nationala s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana, pe fondul datelor privind evolutia produsului intern brut. Banca centrala a afisat vineri un curs de 3,4973 lei/euro care descrie o apreciere a monedei nationale cu 0,78% fata de euro, de la 3,5248 lei/euro, cat era in ziua precedenta.Lucian Anghel: Cresterea PIB ar putea fi de 6% la finele anuluiAvansul peste estimari al PIB sporeste sansele ca ritmul de crestere al economiei romanesti sa ajunga la 6% la finele anului, a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, pentru NewsIn. In plus, acesta spune ca noile date statistice vor sustine cursul, care ar putea sa ajunga, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro. "Noi ne asteptam la un nivel al PIB cu 5-5,4% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut. Nivelul de 5,7%, peste asteptari, creste sansele unei cresteri a PIB care sa atinga 6% la sfarsitul anului. Teoretic, trimestrul al treilea trebuia sa fie cel mai afectat de seceta. Trimestrul al patrulea este, de obicei, mai bun din punct de vedere agricol", a explicat Anghel. Totusi, analistul considera ca impactul pozitiv al datelor statistice referitoare la PIB in trimestrul al treilea este greu de prevazut, deoarece "increderea din piata este greu de restaurat, in acest ocean de incertitudine si este nevoie de mai mult timp"."Avansul economiei va avea un impact pozitiv, dar marginal asupra cursului"Pe de alta parte, atat economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, cat si analistul sef ABN Amro Romania, Catalina Constatinescu spun ca avansul peste asteptari al economiei va avea asupra cursului de schimb un impact pozitiv, dar marginal. Libocor a mentionat ca datele vor fi mult mai relevante pentru investitori atunci cand INS va publica cifrele privind contributiile si dinamicile pentru fiecare sector in formarea PIB.
Analistul ABN Amro crede ca evolutia economiei, desi peste ce s-a asteptat piata, va reprezenta mai degraba un element de stopare a unei noi deprecieri, decat un fundament determinant in directia schimbarii trendului si intaririi leului.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, declara la mijlocul lunii noiembrie ca moneda nationala ar putea recupera pana la sfarsitul anului o parte din pierderea din ultima perioada daca datele privind PIB-ul pe trimestrul al treilea depasesc estimarile. Pe de alta parte, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, spunea cu cateva zile in urma ca, desi PIB-ul este un fundament important, cifrele din trimestrul al treilea, chiar daca vor fi peste asteptari, ar putea sa nu influenteze foarte mult piata valutara.Porter: Perioada de boom economic a Romaniei este pe cale sa se incheieIn ciuda cresterii economiei romanesti, chiar si peste asteptarile pietei, profesorul Michael Porter, autoritate mondiala in domeniul strategiei de business, considera ca perioada de boom economic a Romaniei se apropie de sfarsit, intrucat cresc dezechilibrele economice, iar Guvernul nu pare sa ia suficiente masuri.
"Nu vad pe nimeni cu o strategie adecvata pentru Romania. Nu vreau sa fiu pesimist. Exista multe avantaje, precum pozitionarea geografica sau numarul mare de locuitori, dar exista si probleme", a spus Porter.
Totodata, acesta a aratat ca salariile se afla in continua accensiune, cu mult peste potentialul de competitivitate, apreciind ca trebuie ridicate standardele de competitivitate si imbunatatit mediul economic.
Totusi, Porter spune ca printre avantajele tarii noastre se numara cresterea economica accelerata, numarul mare de locuitori, precum si aderarea la Uniunea Europeana sau pozitia geografica. In opinia profesorului universitar, economia Romaniei va trece peste trei-cinci ani printr-o perioada de scadere, iar companiile se vor confrunta cu intensificarea concurentei. Totodata, Porter anticipeaza cresterea costurilor pentru companii pe fondul dezvoltarii rapide a Romaniei, a majorarii salariilor si, pentru a rezista, firmele trebuie sa identifice avantajele competitive necesare. "Industriile din Romania se vor schimba, nu ma indoiesc de acest lucru. Se vor schimba si structurile pe masura ce economia se maturizeaza", a aratat Porter.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.