Alegatorii rusi au avut de ales intre nu mai putin de 11 formatiuni, partidul de guvernamant, "Rusia Unita", ale carui liste au fost deschise de insusi presedintele Vladimir Putin, fiind creditat cu peste 60% din optiunile de vot. Desi in cursul dimi
Alegatorii rusi au avut de ales intre nu mai putin de 11 formatiuni, partidul de guvernamant, "Rusia Unita", ale carui liste au fost deschise de insusi presedintele Vladimir Putin, fiind creditat cu peste 60% din optiunile de vot. Desi in cursul diminetii observatorii OSCE nu semnalasera incidente deosebite, reprezentantii Opozitiei au reclamat numeroase nereguli. Recent eliberat din arest, dupa ce a petrecut cinci zile in inchisoare, pe motiv ca ar fi tulburat ordinea publica, fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, in prezent liderul formatiunii "Cealalta Rusie", a calificat scrutinul drept "trucat", anuntand "moartea democratiei" din Rusia. In vreme ce presedintele Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a apreciat legislativele de ieri drept "cele mai dificile si mai putin democratice" alegeri, Boris Nemtov, unul dintre liderii Uniunii Fortelor de Dreapta, a denuntat scrutinul drept "cel mai necinstit" din istoria Rusiei, comparandu-l cu o "operatiune speciala" a liderului ex-KGB-ist de la Moscova si apreciind ca "Putin a pierdut deja, caci a devenit Aleksandr Lukasenko". In pofida apelului facut de diplomatia de la Chisinau ca Moscova sa se abtina de la organizarea scrutinului rus in Transnistria, in regiunea separatista au fost deschise, ieri, 24 de sectii de votare, 10 dintre acestea aflandu-se numai la Tiraspol. In asteptarea rezultatelor, analistii anticipau ca doar patru partide ar avea sanse sa indeplineasca pragul de 7% necesar accederii in Parlament, formatiunea "Rusia Unita" urmand sa obtina majoritatea mandatelor, urmata de Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat si de "Rusia Dreapta". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.