Bucurestenii au avut o Zi Nationala de neuitat: dimineata cu soare sclipind pe tancurile paradei militare, pranz cu vizita la Palatul Parlamentului si seara cu cea mai de pomina aglomeratie din '89 incoace, produsa in centrul orasului de "aprinderea"
Bucurestenii au avut o Zi Nationala de neuitat: dimineata cu soare sclipind pe tancurile paradei militare, pranz cu vizita la Palatul Parlamentului si seara cu cea mai de pomina aglomeratie din '89 incoace, produsa in centrul orasului de "aprinderea" bradului de Craciun.
Evenimentul de la Arcul de Triumf a fost onorat de prezenta a 10.000 de cetateni, care s-au simtit, insa, ignorati de presedintele Traian Basescu, motiv pentru care nici ei nu i-au bagat in seama pe politicienii veniti la defilare. De lipsa de consideratie au avut parte si cei 9500 de curiosi veniti la locul de munca al parlamentarilor, unde nici un deputat sau senator nu s-a ostenit sa le fie gazda. In fine, un sentiment asemanator a avut din partea Politiei si multimea care a "ocupat" zona dintre Piata Romana, Unirii si Izvor incepand cu ora 18.00. Suta de mii de oameni a blocat orice acces spre metrou, RATB sau strazi secundare. Cei mai multi s-au calcat pe picioare, cei mai nefericiti si-au pierdut copiii. Pana la urma, toata lumea a fost multumita ca a scapat cu bine, jurand ca s-a lecuit de asemenea distractie. A uitat insa ca vine Revelionul "intim" din Piata Universitatii.
Basescu, suparat pe popor
Traian Basescu a renuntat la traditionala baie de multime la incheierea paradei militare de la Arcul de Triumf. Suparat pe popor ca n-a iesit sa voteze la referendum, seful statului s-a urcat in masina si a plecat imediat dupa incheierea paradei. Atitudinea sa i-a uimit pe bucuresteni veniti in numar mare (circa 10.000 de oameni, n.r.) sa asiste la defilarea militarilor si a tancurilor. Cei mai bucurosi au fost SPP-istii din dispozitiv, unul dintre ei comentand: "Am scapat de data asta".
Chiar daca la numai un metru de Basescu in tribuna oficiala se afla premierul Tariceanu, seful statului a evitat sa dea ochii cu el si nici macar nu l-a salutat protocolar. A stat in schimb de vorba cu Nicolae Vacaroiu, cu care a susotit pe tot timpul defilarii.
Tribuna oficiala de la Arcul de Triumf a fost intesata de diplomati, militari si de reprezentanti ai partidelor politice. De voie de nevoie, din cauza spatiului mic, liderii politici n-au mai tinut cont ca sunt la putere sau in opozitie si au facut schimb de amabilitati. Ion Iliescu s-a intretinut cu Emil Constantinescu si Mircea Geoana. Vasile Blaga, Adrian Videanu si Elena Udrea au venit impreuna, insa la plecare Elena Udrea a ramas singura, coborand din limuzina Q7 sa se pozeze cu cativa tineri si copii. Nici Adrian Nastase nu a ratat o sedinta foto ad-hoc, palaria sa cu boruri largi atragand atentia curiosilor dornici de o amintire fotografica cu posesorul "oualor de la Cornu". Aproape neobservati au trecut si Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Principele Radu, care au stat in ultimul rand al tribunei oficiale.
Cei mai fericiti au fost insa copiii, care au putut sa urce pe tancuri, dupa incheierea paradei. Si asta in ciuda jandarmilor. Din exces de zel, acestia au reusit sa-i scoata din sarite pe cei veniti sa asiste la parada, inclusiv pe reprezentantii media acreditati, carora le-au ingreunat accesul in zona rezervata.
Costurile paradei militare din Bucuresti s-au ridicat la aproximativ 1.200.000 de lei (peste 350.000 de euro).
Somnul parlamentarilor, testat
Accesul gratuit si fotografierea fara taxa au fost singurele "facilitati" oferite celor 9500 de vizitatori ai Palatului Parlamentului, daca nu punem la socoteala somnul alesilor imitat de unii in fotoliile comode din lojele salii de plen a Camerei Deputatilor. In rest, nici urma de ghizi care sa le explice de ce unei sali i s-a dat numele "Nicolae Iorga" sau alteia "Al. I. Cuza". De altfel, traseul fusese marcat cu o noapte inainte cu afise pe care erau desenate sageti. Unicul avantaj al vizitatorilor Casei Poporului a fost ca au putut sa suduie pe saturate, calculand cat costa intretinerea unei astfel de cladiri, comparativ cu apartamentele lor. Momentul placut, care a destins atmosfera, a fost recitalul de muzica clasica sustinut de elevii Liceului de muzica Dinu Lipatti.
43 de copii pierduti la brad
De departe, cel mai spectaculos moment din Capitala a fost aprinderea celor 2,4 milioane de beculete - cate unul pentru fiecare bucurestean - in bradul din Piata Unirii, secondata de inaugurarea iluminatului stradal de sarbatori. Peste 100.000 de oameni au participat la eveniment, de la ora 18.00 pana la 22.30, cand au eliberat, practic, zona pe care au blocat-o intre Piata Romana-Piata Unirii-Izvor. De la spectacolul organizat la brad, care a durat o ora, multimea a incercat sa ajunga de la Unirii la Universitate, unde era in toi un concert folcloric, insa nu se mai putea circula nici pe jos, nici cu masina. Pietonii mergeau "bara la bara" cu soferii, iar la metrou era imposibil de ajuns. In ambuteiajul creat, printre oamenii care se calcau pe picioare, 43 de copii s-au pierdut de parintii lor. Tineri injurau si aruncau cu sticle, telefonia mobila nu mai functiona, iar politistii care ar fi trebuit sa existe in zona pentru a restabili ordinea lipseau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.