Dupa ce a vandut cotidianul Prosport trustului MediaPro, Michael Ringier se pregateste sa instraineze un alt ziar pe care il detine in Romania. Este vorba despre Evenimentul Zilei, ziar pentru vanzarea caruia, conform zvonurilor existente pe piata me
Dupa ce a vandut cotidianul Prosport trustului MediaPro, Michael Ringier se pregateste sa instraineze un alt ziar pe care il detine in Romania. Este vorba despre Evenimentul Zilei, ziar pentru vanzarea caruia, conform zvonurilor existente pe piata media, negocierile au inceput de curand. Desi pana in prezent nu se cunoaste motivul oficial pentru care Michael Ringier doreste sa renunte la EvZ, se pare ca patronul elvetian este nemultumit de scaderea vanzarilor si a credibilitatii cotidianului cunoscut sub denumirea de "oficiosul" datorita servilismului sau fata de presedintele Traian Basescu. Iar nemultumirile conducerii trustului Ringier sunt perfect indreptatite. Si se indreapta in special catre redactorul-sef Razvan Ionescu si redactorul-sef adjunct Grigore Cartianu. Doua personaje care decid linia editoriala a "oficiosului" si care sunt vazute, de catre patronii elvetieni, ca principali vinovati pentru picajul continuu in care se afla Evenimentul Zilei.
Razvan Ionescu a venit in fruntea echipei editoriale a EvZ in decembrie 2004, inlocuindu-l in functia de redactor-sef pe Dan Turturica. Asa cum s-a intamplat si in perioada in care a fost redactor-sef la Jurnalul National, Razvan Ionescu a facut echipa cu Grigore Cartianu, cel care si in prezent ocupa functia de redactor-sef adjunct al Evenimentului Zilei. Cei doi au transformat total linia editoriala a ziarului, cotidianul devenind un "oficios" al Cotrocenilor si al lui Traian Basescu. De asemenea, imediat dupa instalarea celor doi, EvZ a renuntat sa mai fie un ziar de investigatii, abordand de cele mai multe ori subiecte comune chiar si specifice tabloidelor. Efectele "politicii" tandemului Razvan Ionescu - Grigore Cartianu s-au resimtit imediat, Evenimentul intrand pe o linie descendenta, scazand, asa cum spuneam ceva mai devreme, atat din punct de vedere al vanzarilor, cat si al credibilitatii. Situatie care continua si in momentul de fata, insa intr-un ritm mai accelerat.
Prabusirea EvZ sub conducerea lui Ionescu si Cartianu este reflectata cat se poate de clar de datele existente la Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT). Astfel, analizand perioada 2000-2007 se poate observa o crestere a vanzarilor EvZ intre anii 2000 si 2004, cand ziarul se afla pe o panta ascendenta. Concret, potrivit BRAT, in anul 2000, Evenimentul Zilei a vandut intre 94.370 si 128.788 de exemplare, in 2001 intre 99.015 si 135.555 de exemplare, in 2002 intre 98.960 si 145.316, in 2003 intre 91.603 si 110.413, pentru ca in 2004, anul preluarii EvZ de catre Ringier, cotidianul cunoscut astazi sub denumirea de "oficiosul" sa vanda cel mai mult 95.884 de exemplare. Astfel, dupa cum se poate vedea, in perioada 2000-2004, Evenimentul Zilei s-a aflat pe o panta ascendenta sau in cel mai rau caz constanta.
Inceputul prabusirii
Situatia s-a schimbat insa imediat dupa venirea in fruntea echipei editoriale a lui Razvan Ionescu, ajutat de redactorul-sef adjunct Grigore Cartianu. Cei doi, care conform surselor noastre din interiorul "oficiosului" decid linia redactionala, au reusit performanta sa reduca aproape la jumatate vanzarile ziarului afectand grav si credibilitatea acestuia. Cifrele existente la BRAT vorbesc de la sine. In acest sens, daca in decembrie 2004 EvZ vanduse 95.884 de exemplare, in ianuarie 2005, dupa indepartarea lui Dan Turturica si demisia altor cateva zeci de redactori si reporteri, vanzarile au scazut brusc la 86.436 de ziare. Trendul descendent s-a mentinut pe tot parcursul anului, aceasta cifra nefiind depasita. Cea mai grava stiuatie din 2005 s-a inregistrat in luna noimebrie atunci cand s-au vandut doar 68.906 de ziare. Deci cu peste 17.000 de exemplare mai putin decat in ianuarie.
Lucrurile s-au agravat in 2006. An in care prabusirea Evenimentului Zilei condus de cuplul Razvan Ionescu - Grigore Cartianu a continuat intr-un ritm mult mai alert. Astfel, daca in ianuarie 2006 s-au vandut 72.206 de ziare - putin sub nivelul din decembrie 2005 -, in lunile ce au urmat vanzarile au scazut in mod continuu. Cu exceptia a doua luni, februarie si martie, cand s-a inregistrat o usoara crestere fiind vandute 75.090 si 77.065 de exemplare. Cea mai rea situatie s-a inregistrat in noiembrie 2006 cand "oficiosul" a reusit sa vanda doar 63.996 de ziare.
Picajul a continuat si in acest an, cand, conform datelor existente la BRAT privind perioada ianuarie - iunie, Evenimentul Zilei nu a reusit sa treaca pragul de 67.957 de exemplare vandute. Cele mai mici vanzari s-au inregistrat in luna mai, atunci cand cititorii au cumparat doar 60.990 de ziare. Iata astfel, cum in doar cativa ani, Evenimentul Zilei a ajuns de la 145.316 la putin peste 60.000 de exemplare vandute. Cifre pentru care vinovati sunt, cel putin in viziunea conducerii Ringier, Razvan Ionescu si echipa sa, din care nu putea sa lipseasca Grigore Cartianu. Echipa ale carei "performante" a determinat conducerea Ringier sa inceapa negocierile pentru vanzarea EvZ.
Dezastru prevazut
Competenta lui Razvan Ionescu si Grigore Cartianu (foto) a fost pusa in discutie dese ori chiar de catre colegii acestora. Astfel, venirea lui Cartianu la Evenimentul Zilei a fost privita cu suspiciune inca de la inceput.
Asta intrucat, potrivit opiniei generale existente in redactie la acea data, pregatirea lui Grigore Cartianu era cu mult sub cea a redactorilor sefi sau a redactorilor sefi adjuncti. Mai mult, conform unor ziaristi de la Evenimentul Zilei, Grigore Cartianu a fost vazut ca fiind calul troian al celor de la Ringier. "Grigore Cartianu a fost calul troian adus de Ringier, cu acordul lui Cornel Nistorescu, tocmai pentru a se asigura tranzitia la ceea ce urma sa devina Evenimentul Zilei. Mai multi dintre noi ne-am mirat cand a venit Grigore Cartianu. Toti consideram ca nu are ce sa caute acolo", ne-a declarat unul dintre ziaristii care a lucrat cu actualul redactor-sef adjunct de la Evenimentul Zilei.
In ceea ce-l priveste pe Razvan Ionescu, unul dintre ziaristii care a plecat de la Evenimentul Zilei dupa inlaturarea lui Dan Turturica si-a facut publica opinia. "Ne-am manifestat dezacordul fata de numirea ca redactor-sef a lui Razvan Ionescu, in opinia noastra o persoana fara calitati jurnalistice care sa-l recomande pentru o asemenea functie. Acest lucru de fapt a fost dovedit si de ultimele numere ale ziarului care au aparut sub conducerea acestuia. Constatam astfel prabusirea stachetei jurnalistice si tendinta de tabloidizare a ziarului, lucruri de altfel evidente", spunea Radu Busneag fost sef al Departamentului Eveniment din cadrul EvZ. Pe de alta parte, schimbarea liniei editoriale a Evenimentului Zilei a avut loc imediat dupa instalarea lui Razvan Ionescu in functia de redactor sef. Lucru observat atat de ziaristii care in final au decis sa paraseasca EvZ, cat mai ales de cititorii cotidianului. La inceputul lunii ianuarie 2005, Andreea Pora, unul dintre jurnalistii demisionari, a dezvaluit faptul ca dupa venirea lui Razvan Ionescu in functia de redactor-sef au existat nu mai putin de 25.000 de postari critice ale cititorilor la adresa articolelor publicate de Evenimentul Zilei. De asemenea, referindu-se la Razvan Ionescu, Andreea Pora declara la acea vreme ca acesta are o carte de vizita jurnalistica "incerta".
Practic, ceea ce presimtea Radu Busneag avea sa se intample in cel mai scurt timp. Evenimentul Zilei a renuntat sa mai fie un ziar de investigatii serioase, a devenit un cotidian servil fata de Traian Basescu, abordand subiecte comune si, de multe ori, specifice tabloidelor, aspecte care, in final, au determinat scadera dramatica a vanzarilor "oficiosului".
Antecedente la "Jurnalul National"
O situatie asemanatoare cu cea de la Evenimentul Zilei a putut fi intalnita si la cotidianul Jurnalul National intre anii 2002-2003. Perioada in care ziarul a fost condus de acelasi cuplu Razvan Ionescu - Grigore Cartianu care indeplineau functiile de redactor-sef, respectiv redactor-sef adjunct.
In timpul "mandatului" celor doi, Jurnalul National s-a aflat la randul sau intr-un picaj, vanzarile scazand nu la fel de mult ca la Evenimentul Zilei, dar intr-o proportie semnificativa. Astfel, Razvan Ionescu a fost instalat ca redactor-sef la Jurnalul National in anul 2002. Pana la acel moment, vanzarile acestui cotidian se situau intre 54.000 si 75.600. O data cu venirea lui Razvan Ionescu in fruntea Jurnalului National in 2002 ele au scazut vertiginos ajungand si la 20.618 de exemplare vandute. Dupa ceva mai mult de un an in care a ocupat functia de redactor-sef, Razvan Ionescu a fost numit ca director executiv la societatea "Jurnalul SA", devenita ulterior Convergent Media, de unde, in decembrie 2004, a plecat la Evenimentul Zilei.
Nemultumiri mai vechi
Nemultumirea patronilor elvetieni fata de scaderea vanzarilor Evenimentului Zilei dupa venirea ca redactor sef a lui Razvan Ionescu nu sunt recente. Primele semne au aparut in 2005, chiar la cateva luni dupa ce Dan Turturica a fost inlocuit de Razvan Ionescu. In iulie 2005, directorul general de la acea vreme a Ringier, Thomas Landolt, a demis-o pe Cosmina Noaghea din functia de director executiv al EvZ. Desi oficial a fost vorba despre o despartire amiabila cauzata de "incompatibilitati" privind stilul de lucru si modalitatile de comunicare si colaborare, in realitate Cosmina Noaghea a fost gasita tap ispasitor pentru scaderea vanzarilor. Una extrem de accelerata dupa cum am putut vedea. De asemenea, o alta nemultumire a conducerii Ringier privea scaderea alarmanta a vanzarilor in conditiile in care, dupa preluarea EvZ de catre trustul elvetian, la Evenimentul Zilei fusesera investiti peste un milion de euro.
Ipocritii
Dupa cum afirmam ceva mai devreme, dupa instalarea cuplului Razvan Ionescu - Grigore Cartianu in fruntea EvZ, pe langa scaderea vanzarilor, "oficiosul" a avut de suferit din plin si in ceea ce priveste credibilitatea. Asta poate si din cauza ipocriziei de care a dat dovada ziarul scos la vanzare de Ringier. De-a lungul timpului, cei de la Evenimentul Zilei nu au ezitat sa isi atace colegii de breasla si sa ii acuze de fapte pe care chiar ei insisi le comiteau. Spre exemplu, EvZ a dus o adevarata campanie impotriva publicatiilor care au primit publicitate de la stat in timpul guvernarii PSD. Nu au scos insa nici o vorba despre banii pe care i-au incasat dupa schimbarea puterii politice din decembrie 2004. ZIUA a dezvaluit anul trecut faptul ca Evenimentul Zilei lua sute de mii de euro de la diferite institutii chiar in timp ce incrimina public ziarele care primesc publicitate de la stat. Numai in 2005, moralistii de la "oficiosul" au primit peste 400.000 de euro. Printre institutiile statului care au alimentat conturile Evenimentului Zilei se numara Administratia Fondului pentru Mediu, Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatii, Agentia Domeniilor Statului, Agentia pentru Strategii Guvernamentale, Agentia Nationala de Turism, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Casa de Economii si Consemnatiuni, Compania Nationala Posta Romana, Ministerul Agriiculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Integrarii Europene, Primaria Capitalei, iar lista poate continua.
Bani de la stat si in 2006
Banii au curs pentru Evenimentul Zilei si in anul 2006. Dupa cum ZIUA a dezvaluit, numai in primele cinci luni "oficiosul" a primit peste 150.000 de euro. Institutiile care au alimentat conturile EvZ sunt in general aceleasi cu cele din 2005, dar difera sumele. Astfel, Evenimentul Zilei a primit bani, in timp ce acuza alte ziare ca au facut acest lucru, de la institutii ale statului precum Banca Comerciala Romana, Administratia Nationala Apele Romane, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Fondul Proprietatea, SAPARD, Regia Nationala a Padurilor (Romsilva), Transporturi Auto Suceava etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.