Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 239.289 de contracte, mai mult cu 51,3% comparativ cu octombrie, valoarea lor reprezentand echivalentul a circa 860 milioane de lei (247 milioane euro). Din acestea, 235.539 de contr
Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 239.289 de contracte, mai mult cu 51,3% comparativ cu octombrie, valoarea lor reprezentand echivalentul a circa 860 milioane de lei (247 milioane euro). Din acestea, 235.539 de contracte au fost realizate in piata futures si 3.750 in cea a optiunilor. In opinia brokerilor, "luna noiembrie a fost deosebit de activa, in mod special in a doua sa jumatate, cand, pe fondul volatilitatii ridicate a preturilor actiunilor, dar si al raportului euro/leu, investitorii au tranzactionat in forta pe piata la termen".
Pe piata raportului euro/leu au fost tranzactionate 4.214 contracte futures, atat speculatorii, cat si hedgerii fiind foarte activi.
Pentru sfarsitul acestei luni, preturile futures au avut o tendinta clara de scadere a monedei unice, investitorii tranzactionand constant cu unu - doi bani sub cotatiile din piata valutara. Saptamana a inceput cu o scadere de la 3,585 la 3,54 lei, miercuri euro coborand la 3,5152 lei. Ultimele doua sedinte din noiembrie au avut aceeasi tendinta de apreciere a leului, pretul de cotare atingand vineri un minim de 3,46 lei/euro. Aceeasi tendinta de scadere a preturilor futures s-a inregistrat si pentru scadenta martie 2008, acestea coborand de la 3,585 - 3,6109 lei, la inceputul saptamanii, la 3,5111 lei la finele ei. Pentru iunie pretul de cotare a stagnat la 3,4 lei, iar pentru septembrie la 3,6 lei.
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele futures pe uncia de aur (SIBGOLD) s-au inregistrat fluctuatii mari ale preturilor, la aceasta contribuind evolutiile de pe pietele internationale, dar si apropierea scadentei lunare. Luni, tranzactiile au fost realizate la 800 dolari/uncia, pentru ca miercuri sa fie atins un minim de 760 dolari. Ultimele tranzactii din noiembrie au fost realizate la 786,5 dolari/uncia.
In ciuda evolutiei actuale, cumparatorii de optiuni Call mizeaza pe o crestere a preturilor pana la scadenta, in ciuda evolutiei apreciative a dolarului si a scaderii preturilor la petrol, ei platind prime de 20 dolari/optiune pentru un pret de exercitare de 820 dolari/uncie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.