Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 239.289 de contracte, mai mult cu 51,3% comparativ cu octombrie, valoarea lor reprezentand echivalentul a circa 860 milioane de lei (247 milioane euro). Din acestea, 235.539 de contracte au fost realizate in piata futures si 3.750 in cea a optiunilor. In opinia brokerilor, "luna noiembrie a fost deosebit de activa, in mod special in a doua sa jumatate, cand, pe fondul volatilitatii ridicate a preturilor actiunilor, dar si al raportului euro/leu, investitorii au tranzactionat in forta pe piata la termen".
Pe piata raportului euro/leu au fost tranzactionate 4.214 contracte futures, atat speculatorii, cat si hedgerii fiind foarte activi.
Pentru sfarsitul acestei luni, preturile futures au avut o tendinta clara de scadere a monedei unice, investitorii tranzactionand constant cu unu - doi bani sub cotatiile din piata valutara. Saptamana a inceput cu o scadere de la 3,585 la 3,54 lei, miercuri euro coborand la 3,5152 lei. Ultimele doua sedinte din noiembrie au avut aceeasi tendinta de apreciere a leului, pretul de cotare atingand vineri un minim de 3,46 lei/euro. Aceeasi tendinta de scadere a preturilor futures s-a inregistrat si pentru scadenta martie 2008, acestea coborand de la 3,585 - 3,6109 lei, la inceputul saptamanii, la 3,5111 lei la finele ei. Pentru iunie pretul de cotare a stagnat la 3,4 lei, iar pentru septembrie la 3,6 lei.
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele futures pe uncia de aur (SIBGOLD) s-au inregistrat fluctuatii mari ale preturilor, la aceasta contribuind evolutiile de pe pietele internationale, dar si apropierea scadentei lunare. Luni, tranzactiile au fost realizate la 800 dolari/uncia, pentru ca miercuri sa fie atins un minim de 760 dolari. Ultimele tranzactii din noiembrie au fost realizate la 786,5 dolari/uncia.
In ciuda evolutiei actuale, cumparatorii de optiuni Call mizeaza pe o crestere a preturilor pana la scadenta, in ciuda evolutiei apreciative a dolarului si a scaderii preturilor la petrol, ei platind prime de 20 dolari/optiune pentru un pret de exercitare de 820 dolari/uncie.