Nu va faceti iluzii: guvernarile isi paseaza una alteia ponturi asa cum o fac sutii la colt de strada.

Cu fiecare cartier secret al ANL pe care il descoperim, ne dam seama ca Agentia Nationala pentru Locuinte devine tot mai putin ceea ce si-a propus la inceput, si anume o cheie care sa deschida larg usa construirii de locuinte, si tot mai mult un speraclu prin care fiecare guvernare isi serveste clientela sau, dupa caz, isi umple buzunarele. Si acest lucru se vede limpede din perspectiva celor opt ani de cind fiinteaza aceasta institutie.

Nascuta cam anemica in 1999, cind ministru era taranistul Nicolae Noica, ANL a prins vigoare in guvernul Nastase, cind a fost pusa pe picioare institutia creditului ipotecar, care a descatusat semnificative resurse financiare din partea bancilor si a devenit un puternic motor in dezvoltarea constructiei sau cumpararii de locuinte, fie ele de stat sau din zona privata. Daca lucrurile s-ar fi oprit aici, cele doua categorii de dezvoltatori - de stat si privati - ar fi mers in tandem intr-o foarte sanatoasa concurenta. Din motive pe care abia acum incepem sa le intelegem, schema ANL mai cuprinde, prin lege, o uriasa facilitate, de care dezvoltatorii privati nu se pot bucura: pentru cartierele construite de Agentie, autoritatile locale asigura gratuit terenul si utilitatile. Asta inseamna ca si cei care cumpara case de la ANL prin credit ipotecar beneficiaza de resurse publice. Iar dimensiunea acestora poate fi aproximata comparind pretul unei locuinte ANL cu cel al unei locuinte similare ridicata de un dezvoltator privat: prima e de trei-patru ori mai ieftina decit cea din urma. Ce a facut guvernul PSD cu aceasta facilitate stim deja. Spre exemplu, mama lui Mitrea, fiul lui Opaschi, bodyguardul lui Nastase, prietenii de afaceri ai aceluiasi Nastase, Nuti Udrea cind era liberala, ministrul Atanasiu si finul sau - toti s-au trezit megiesi in cartierul secret al ANL din strada Fabrica de Caramida. Dar sa zicem ca asta se intimpla pe vremea ticaloasei guvernari a PSD.

Iata insa ca exact acelasi patent l-a preluat, fara sa-i tremure fularul portocaliu, si izbavitoarea alianta D.A. Cartierul despre care scriem astazi, cel din sectorul 6, a fost derulat integral in perioada actualei guvernari. A fost doar o intimplare ca l-am gasit printre beneficiari pe ministrul Mihai Voicu: cind am cerut lista completa a profitorilor, autoritatile guvernamentale, in frunte cu primul-ministru, s-au baricadat intr-o tacere asurzitoare, in speranta ca scandalul va trece fara costuri de imagine semnificative. Apoi am obtinut prin alte mijloace lista profitorilor si am solicitat ANL sa ne spuna ce punctaj au obtinut respectivii, pe baza criteriilor de departajare stabilite chiar de ANL. Ne-am lovit de acelasi refuz, sub forma unui raspuns de o rara nesimtire: „Avind in vedere faptul ca toate costurile legate de realizarea locuintelor sint suportate din banii beneficiarilor, informatiile cu privire la proiectele de constructii prin credit ipotecar nu intra in sfera de aplicare a Legii privind liberul acces la informatiile de interes public". Or, asta este pur si simplu o minciuna, tocmai am stabilit ca in ridicarea acestor locuinte sint implicate si semnificative resurse publice.

Actualii guvernanti mai comit insa o ticalosie: refuza sa ofere lista profitorilor, deci infring Legea accesului la informatii publice, invocind Legea privind protectia datelor personale. Or, acest argument deschide cai nebanuite de a proteja orice faradelege comisa cu consimtamint guvernamental. Ca doar si infractorii au niste date personale pe care Guvernul e chemat sa le protejeze.