Romania va juca la turneul final impotriva celor mai puternice trei adversare posibile: Franta, Italia si Olanda.In isteria creata imediat dupa obtinerea calificarii la turneul final al Euro 2008 mai multi tricolori se gindeau cu voce tare la cistigarea titlului continental. Prezenta la turneul final dupa o pauza de opt ani i-a facut peste masura de increzatori deopotriva pe fotbalisti si pe suporteri, iar tragerea la sorti care a avut loc ieri, la Lausanne, a avut parca darul de a ne readuce cu picioarele pe pamint, forta noastra urmind sa fie testata sever inca de la sosirea pe pamint elvetian.

Romaniei i-au fost haraziti in grupa C a Campionatului European cei mai puternici adversari posibili, urmind sa intilneasca intr-un interval de doar opt zile, in iunie anul viitor, campioana mondiala, vicecampioana mondiala si reprezentativa europeana cu cel mai bun coeficient. Pe buna dreptate este numita „grupa mortii", iar actualele adversare, Italia, Franta si Olanda, amintesc de cele din „grupa mortii" de la Guadalajara, din Mexic ’70. Jucator la vremea respectiva, actualul antrenor Mircea Lucescu a comentat pentru Cotidianul: „Este o grupa interesanta, stimulativa pentru jucatori. Daca trecem de aceasta faza, putem spera la orice, inclusiv la titlu. Seamana cu ceea am avut, ca jucator, in 1970. Erau atunci campioana mondiala, Anglia, favorita Brazilia si vicecampioana mondiala din 1962, Cehoslovacia. Nu e cazul sa ne vaitam, fiindca daca noi ne plingem, atunci ce sa mai zica Franta, Olanda sau Italia, cel putin una dintre ele urmind sa fie eliminata inca din faza grupelor". De remarcat ca, asa cum Romania s-a intilnit de doua ori cu Olanda in preliminariile pentru Euro 2008, tot asa Italia si Franta au fost in aceeasi grupa de calificare, francezii cistigind la Paris (3-1) si remizind la Milano (0-0). In tarile pe care le vom intilni la turneul final, „grupa mortii" este privita doar din perspectiva celor trei granzi, Romania fiind lasata deoparte, sugerindu-se ca ar fi victima sigura. „Grupa de fier la Euro 2008: Italia, cu Franta si Olanda", a titrat „Gazzetta dello Sport", in timp ce „Le Figaro" face o prezentare a echipei Romaniei, dar scrie in titlu si in subtitlu: „Tragere dificila pentru Franta. Sortii nu au fost tandri cu echipa Frantei, care isi va incrucisa drumul cu cel al Italiei, dar si cu cel al Olandei".

Tragerea a produs un soc si printre membrii delegatiei noastre prezenti la Lucerna, presedintele FRF, Mircea Sandu, afirmind: „Mai greu decit atit nu se putea, dar nu cred ca ar fi putut exista o grupa mai frumoasa decit asta pentru noi. Ce fotbalist nu-si doreste sa joace cu doua campioane mondiale si cu o campioana europeana? Din punct de vedere sportiv este admirabil. Piti spunea, in timpul tragerii la sorti, ca nu l-ar deranja sa picam cu Olanda la cit de bine cunoaste aceasta echipa". Cel care va avea sarcina sa disece stilurile celor trei granzi, selectionerul Victor Piturca, era usor contradictoriu: „Este o grupa extrem de grea, cea mai grea de la acest turneu final. Este o grupa frumoasa, pentru ca vom avea o experienta interesanta sa jucam in compania campioanei mondiale, a vicecampioanei mondiale si a Olandei, o echipa cu jucatori foarte buni. Romania a demonstrat ca poate sa joace la acest nivel si poate sa invinga astfel de formatii. Putem sa ne calificam, dar putem veni si fara nici un punct". Totusi, cel mai expresiv dupa aceasta tragere la sorti a fost portarul Bogdan Lobont: „Am spus ca avem sanse sa jucam finala si iata ca sortii ne-au harazit trei finale chiar in faza grupelor. Vom avea trei partide extrem de dificile, insa, daca vrem sa facem performanta, acum avem sansa sa demonstram ca putem face meciuri mari si in compania echipelor de top". Romania va juca prima finala la Zürich impotriva Frantei. Indiferent de rezultate, in conturile FRF vor intra cel putin 7,5 milioane de euro.

Meciurile Grupei C

9 iunie: Romania-Franta (Zürich, ora 19.00), Olanda-Italia (Berna, ora 21.45)

13 iunie: Italia-Romania (Zürich, ora 19.00), Olanda-Franta (Berna, ora 21.45)

17 iunie: Olanda-Romania (Berna, ora 21.45), Franta-Italia (Zürich, ora 21.45)