Una dintre avanpremierele acestei saptamini, „Gangsterul american" al lui Ridley Scott, spune povestea soferului unui mafiot devenit peste noapte stapinul absolut al celei mai tari heroine din SUA.

Mafiotul Frank Lucas e un pionier
in ale outsourcingului.
Imagine din filmul „Gangster american" Bucurestenii pot viziona noua pelicula a lui Ridley Scott la Hollywood Multiplex si Movieplex Cinema Plaza Romania si au motive s-o faca: pe linga enormul succes de public de care s-a bucurat, „Gangster american" si-a cistigat si statutul de „clasic instant". Frank Lucas, soferul si acolitul unui gangster de moda veche din Harlem, e silit, o data cu moartea protectorului sau, sa isi cistige independenta fata de mafia italiana care controleaza crima organizata newyorkeza. Gaseste o bresa ideala in razboiul din Vietnam: thailandezii ii furnizeaza droguri de calitate superioara, iar el le aduce in SUA prin intermediul avioanelor militare. In scurt timp, cum Lucas vinde cea mai pura heroina la doar jumatate din pretul competitorilor, devine putred de bogat, isi muta tot clanul intr-o vila luxoasa si il implica in afaceri, basca se alege cu o frumusete portoricana drept iubita. O manevra neinspirata atrage atentia politiei asupra lui, iar o noua brigada antidrog, formata din „incoruptibili" si condusa de detectivul evreu Richie Roberts, incepe sa ii ia urma gangsterului. Insa, cum politia si crima organizata merg mina in mina, scoaterea din ecuatie a unui singur element face sa actioneze principiul dominoului. Povestea lui Ridley Scott se bazeaza pe un caz real, iar sfirsitul ei autentic ti se relateaza o data cu genericul de final.

Deja criticii pariaza pe interpretul lui Lucas (Denzel Washington) si pe cel al lui Richie (Russell Crowe) in cursa pentru Oscaruri. Primul interpreteaza o antiteza a lui Scarface: echilibrat si strain de excese, religios si familist, imbracat impecabil, de o cruzime calculata pina la nuanta si incercind sa mentina o prezenta cit mai discreta. Detectivul Richie e cu mult mai visceral, cu hainele mereu in dezordine si mototolite, incapabil sa mentina o viata de familie din cauza workaholismului: face cursuri serale de Drept si se dedica integral diviziei antidrog pe care o conduce. O indica si posterul filmului, ambii protagonisti sint parca rupti din film noir. Cum Washington si Crowe sint prezente tari, impart marele ecran arareori, asigurind astfel doua paliere narative care se intretaie prin personajele secundare. E drept ca prestatiile lor sint cu atit mai puternice cu cit sint sustinute de roluri episodice forte, interpretate de actori precum Josh Brolin, Armand Assante, Chiwetel Ejiofor si Cuba Gooding Jr. Rolurile feminine sint neglijabile ca pondere, cel mai reusit fiind acela al lui Ruby Dee (mama gangsterului), insa o astfel de proportie e inerenta acestui gen cinematografic.

Iar scenaristul cistigator de Oscar Steven Zaillian, care a realizat scriptul bazindu-se pe un articol de ziar despre Frank Lucas, e, de altfel, unul versat in ceea ce priveste filmele abundente in testosteron, avind la activ „Bandele din New York" si „Toti oamenii regelui". Din punct de vedere vizual, autorul peliculei, celebrul cineast Ridley Scott, e surprinzator de retinut. Chiar inainte de genericul de inceput, dai nas in nas cu o executie extrem de cruda, iar imaginile cu drogati in agonie, strecurate in inserturi, sint la fel de socante, dar totul e transpus intr-o cheie naturalista. Modul de filmare e la fel de rezervat, iar momentele-cheie ale actiunii filmului se petrec in semiobscuritate.

Topul crimei La incasari, „Gangster american" e pe locul al doilea intr-un clasament de peste 50 de pelicule cu criminali, din ’80 pina in prezent, fiind devansat doar de „Cirtita" lui Scorsese si invingind astfel filme clasice precum „Scarface", „Snatch", „Goodfellas" sau „Jackie Brown". Ultimul film al lui Ridley Scott a beneficiat de un buget de 100 de milioane de dolari, iar incasarile de pina acum au trecut de 147 de milioane de dolari, conform site-ului boxofficemojo.com.

Ce efecte a avut finalul grevei masinistilor de pe Broadway, aflati pe www.cotidianul.ro/select