Drepturile de alocare respecta aceleasi reguli de tranzactionare a actiunilor, inclusiv variatia maxima admisa a pretului de +/-15% pe zi. Din 26 noiembrie, timp de doua saptamini se va derula perioada de subscriere pentru Oferta Publica Initiala (IPO - Initial Public Offer) de vinzare a 10% din capitalul social majorat al societatii comerciale Transgaz. Diferenta majora fata de alte IPO este data de faptul ca actiunile ce vor fi subscrise au „atasate" si „drepturi de alocare".

Dreptul de alocare este acea valoare mobiliara negociabila, emisa pe termen scurt, care certifica dreptul detinatorului de a primi o actiune care ii va fi atribuita la momentul inregistrarii majorarii capitalului social la Depozitarul Central. In cazul concret, al Transgaz, dreptul de alocare este valoarea mobiliara care se tranzactioneaza la BVB in locul actiunilor cumparate in urma subscriptiei publice inainte ca societatea sa fie listata. Drepturile de alocare sint atribuite doar persoanelor care au subscris si au platit integral actiunile din cadrul ofertei. Nu au o valoare nominala, valoarea lor fiind una intrinseca, avind ca reper pretul actiunii din prospectul de subscriere (191,92 lei/actiune). Acest tip de instrument financiar va fi tranzactionat pe o sectiune distincta a BVB, la categoria Drepturi.

Pentru a putea vinde drepturile de alocare pe bursa trebuie sa aveti un cont deschis la o SSIF (casa de brokeraj). Daca aveti deja un cont la casa de brokeraj, atunci nu trebuie decit sa cereti brokerului sa va transfere drepturile de la Depozitarul Central in contul dumneavoastra. La vinzarea drepturilor pe bursa mai trebuie sa luati in calcul comisionul perceput de casa de brokeraj (de regula, acesta este cuprins intre 0,5 si 2%). „Drepturile de alocare respecta aceleasi reguli de vinzare (sau cumparare) precum actiunile de pe piata reglementata, Regular. De asemenea, cistigurile din tranzactiile cu drepturi de alocare, la fel ca si cele din actiuni, sint supuse aceluiasi impozit, de 16%, daca perioada de detinere a fost mai mica de un an", ne anunta George Vulcanescu, consilierul directorului general al BVB.

Perioada de tranzactionare a drepturilor depinde doar de termenul de finalizare a formalitatilor pentru listarea actiunilor Transgaz. Incetarea tranzactiilor cu drepturile de alocare ale emitentului se produce cu doua zile lucratoare inainte ca BVB sa listeze actiunile acestuia. BVB va informa piata prin comunicate despre cele doua evenimente succesive: oprirea de la tranzactionare a drepturilor, respectiv inceperea tranzactionarii actiunilor.

Achizitionarea drepturilor de alocare poate comporta si riscuri. Acestea decurg exclusiv din situatia in care majorarea de capital ar fi anulata. In acest caz, investitorii vor primi inapoi suma corespunzatoare numarului de actiuni detinute la contravaloarea din oferta publica. Spre exemplu, o persoana care a cumparat zece actiuni la Transgaz va putea vinde zece drepturi de alocare pe bursa. Pentru cele zece actiuni, persoana in cauza a platit 1.919,2 lei (o actiune costa 191,92 lei). Daca aceeasi persoana va vinde cele zece drepturi de alocare cu 2.500 de lei (adica 250 de lei un drept de alocare), ea va obtine un profit de 580,8 lei. In cazul anularii majorarii de capital de la Transgaz, investitorul care a cumparat de la BVB cele zece drepturi de alocare cu 2.500 de lei va primi de la compania Transgaz doar 1.919,2 lei. Deci cumparatorul drepturilor de alocare va avea o pierdere de 580,8 lei.