Mai bine de 5,5 milioane de cetateni britanici risca sa nu-si poata plati creditele imobiliare, informa la sfarsitul saptamanii trecute corespondentul la Londra al ziarului "Le Figaro". Desi in ultimele luni era semnalata o tendinta de ameliorare a s
Mai bine de 5,5 milioane de cetateni britanici risca sa nu-si poata plati creditele imobiliare, informa la sfarsitul saptamanii trecute corespondentul la Londra al ziarului "Le Figaro". Desi in ultimele luni era semnalata o tendinta de ameliorare a situatiei, reflectata in trimestrul al treilea printr-o diminuare (cu 1 la suta) a confiscarilor de imobile pana la 23.800, specialistii britanici se asteapta in 2008 la evolutii ingrijoratoare.
Persoanele divortate, vaduvele sau producatorii individuali indatorati la banci pentru credite cu dobanzi variabile nu vor mai fi capabili sa-si achite ratele, iar numarul acestor "victime indirecte" este evaluat de PriceWaterhouseCooper la aproximativ 4 milioane. Insolvabilii deja declarati numara aproape 1,5 milioane.
In fata acestei situatii, mai semnaleaza corespondentul cotidianului francez amintit, bancile londoneze au inceput sa-si ia masuri de protectie, instituind conditii de credit mult mai dure.
Pentru ultimul trimestru al anului viitor, Council of Mortgage Lenders prognozeaza circa 45.000 de confiscari de imobile apartinand unor debitori intrati in incapacitate de plata. Aceste exproprieri, urmate de vanzari sub valoare, apreciaza expertii londonezi in domeniu, ar putea destabiliza grav piata imobiliara britanica.
In privinta bancilor, creditele cu risc de a nu putea fi achitate sunt evaluate la aproape 173 miliarde de euro, cu 15 miliarde mai mult decat in 2006. Ca urmare, Banca Angliei anunta vineri ca numarul creditelor acordate este diminuat cu 31 la suta, un recul care, potrivit guvernatorului ei, Mervyn King, "lasa sa se prefigureze o incetinire a ritmului de crestere a economiei tarii".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.