Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat din inchisoare, ieri dimineata, dupa ce a executat aproximativ zece ani de detentie. La iesirea din Penitenciarul Rahova, Miron Cozma a afirmat ca a facut puscarie pentru ca si
Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat din inchisoare, ieri dimineata, dupa ce a executat aproximativ zece ani de detentie. La iesirea din Penitenciarul Rahova, Miron Cozma a afirmat ca a facut puscarie pentru ca si-ar fi facut datoria de lider de sindicat. „Am facut zece ani de puscarie pentru ca mi-am facut datoria de lider de sindicat. Intr-o tara europeana este aproape incredibil ca inca mai sunt lideri de sindicat care fac puscarie nevinovati, doar pentru ca si-au facut datoria“, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma a spus ca Romania a devenit cea mai corupta tara din Europa, din cauza „politicienilor corupti“. In acelasi timp, fostul lider al minerilor „i-a linistit“ pe jurnalisti, asigurandu-i ca „spiritul Cozma“ nu poate fi „legat“ si ca nu s-a pierdut. „Am avut curajul sa infrunt politicienii corupti din aceasta tara si sa lupt pentru drepturile celor multi care muncesc cinstit in aceasta tara. S-ar parea ca acesti politicieni corupti au reusit in aceasta perioada de zece ani - o performanta as putea spune trista pentru Romania - sa devina cea mai corupta tara din Europa. Si, credeti-ma, vin din puscarie. Nu stiu niciun politician corupt in puscarie“, a mai spus Miron Cozma, intrebandu-i, retoric, pe jurnalisti daca ei au vazut un astfel de politician in inchisoare. „Daca cred ca m-au invins, se insala si, cum am mai spus, spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat, spiritul lui Miron Cozma este spiritul poporului roman adevarat, care munceste, care stie sa lupte pentru o cauza dreapta si, daca politicienii acestia corupti cred ca il pot infrange, se insala?“, a spus fostul lider sindical. Miron Cozma a declarat totusi ca, pentru inceput, se va linisti. „Deocamdata, ma pregatesc si eu sa ma linistesc, sa ma intalnesc cu copiii, cu familia“, a spus Cozma.

Cozma nu vrea interdictii de circulatie
Fostul lider al minerilor are interdictie de a intra in Bucuresti si in Petrosani cinci ani. Aceasta masura complementara face parte din decizia din anul 1999 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cand magistratii l-au condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din septembrie 1991. Dupa ce a fost gratiat pentru unele fapte in 2004, Miron Cozma a ramas sa execute zece ani din pedeapsa la care fusese condamnat initial. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat ca va contesta aceasta masura complementara, invocand o decizie a Curtii Europene de la Strasbourg privitoare la incalcarea dreptului de libera circulatie. „Poate as intelege interdictia cu Petrosaniul. Dar de ce Bucuresti? Le e frica de mine?“, a protestat Miron Cozma.

'Luceafarul>> nu va parasi Romånia
Tiberiu Cozma, fratele fostului lider sindical, a declarat ca Miron Cozma nu va parasi Romania definitiv. „Nu va parasi tara. Miron va ramane un bun roman, un bun sindicalist. Singura lui vina este ca s-a aflat in fruntea unor mase de oameni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.