Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat ieri din inchisoare, dupa aproximativ zece ani de detentie, el sustinand ca a facut puscarie pentru ca si-a facut datoria de lider de sindicat. "Intr-o tara europeana este ap
Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat ieri din inchisoare, dupa aproximativ zece ani de detentie, el sustinand ca a facut puscarie pentru ca si-a facut datoria de lider de sindicat. "Intr-o tara europeana este aproape incredibil ca in puscarie inca mai sunt lideri de sindicat care fac puscarie nevinovati, doar pentru ca si-au facut datoria", a afirmat la iesirea din inchisoare fostul lider al minerilor. El a declarat ca "spiritul Cozma" nu poate fi "legat" si ca nu s-a pierdut, apreciind totodata ca Romania a devenit cea mai corupta tara din Europa.
"Am avut curajul sa infrunt politicienii corupti din aceasta tara si sa lupt pentru drepturile celor multi care muncesc cinstit in aceasta tara. S-ar parea ca acesti politicieni corupti au reusit in aceasta perioada de zece ani - o performanta as putea spune trista pentru Romania - sa devina cea mai corupta tara din Europa. Si credeti-ma, vin din puscarie. Nu stiu niciun politician corupt in puscarie", a spus Miron Cozma.
Intrebat ce anume ar indrepta din actiunile sale trecute, daca ar da timpul inapoi, Cozma a evitat sa raspunda, spunand doar: "Vom mai discuta". Chestionat in legatura cu ce va face de acum incolo, Cozma a afirmat ca se simte "un om puternic", parafrazandu-l pe Nietzsche si spunand: "Ce nu te omoara te face mai puternic". "Daca cred ca m-au invins se insala.
Cozma a afirmat ca "deocamdata, se pregateste si el sa se linisteasca, sa se intalneasca cu copiii, familia" si apoi va vedea.
Dupa declaratia facuta presei, fostul lider al minerilor s-a urcat intr-un autoturism, fostul detinut semnand niste acte. De la penitenciar Cozma s-a oprit intr-un cartier rezidential din localitatea Voluntari, de langa Bucuresti, urmand sa plece spre Timisoara, unde va sta in casa fiului sau. El ar putea merge si la mormantul parintilor sai din Petrila, oras invecinat cu municipiul Petrosani.
Miron Cozma are interdictie cinci ani de a intra in Bucuresti si Petrosani. Acesta a afirmat ca exista o decizie a Curtii Europene de la Strasbourg privind incalcarea dreptului la circulatie, astfel ca intentioneaza sa conteste masura impusa de instanta suprema.
"Poate as intelege interdictia cu Petrosaniul. Dar de ce Bucuresti? Le e frica de mine?", a sustinut Miron Cozma. Fratele acestuia a spus ca Miron Cozman nu va pleca din Romania, in perioada urmatoare, si va locui in Timisoara. Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) a criticat eliberarea din inchisoare a fostului lider al minerilor, sustinand, potrivit Mediafax, ca aceasta ar arata ca "justitia din Romania are reprezentanti corupti si executanti ai politicului, ai lui Ion Iliescu si PSD".
Intr-un comunicat, AVMR apreciaza ca "teroristul Cozma Miron este pus in libertate cu complicitatea procurorilor si magistratilor corupti din justitia romana".
Miron Cozma mai are un proces cu statul roman. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa ia in discutie judecarea recursului lui Miron Cozma impotriva statului roman, prin care acesta solicita despagubiri, sustinand ca a fost tinut ilegal in inchisoare timp de 178 de zile, in perioada decembrie 2004-iunie 2005.
In aprilie, Tribunalul Bucuresti a admis despagubirea lui Miron Cozma cu 10.000 de euro, in loc de patru milioane cat a cerut acesta, pentru reincarcerarea sa si perioada de sase luni de inchisoare executata in urma anularii ordinului de gratiere al lui Ion Iliescu, in decembrie 2004.
Miron Cozma a fost condamnat de instanta suprema, in 15 februarie 1999, la 18 ani de detentie pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura cu mineriada din 1991. Sentinta s-a dat dupa mineriada de la Costesti-Valcea, din ianuarie 1999, ca apoi sa fie declansata o actiune similara in februarie 1999, la Stoenesti-Olt, cand liderul minerilor din Valea Jiului a fost arestat (17 februarie 1999).
Dupa gratierea din 2004 a unor fapte ale lui Cozma, aceasta a ramas sa execute zece ani, pedeapsa ispasita la zi.
In dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care sunt cercetate aproximativ 20 de persoane, printre care si fostul sef al statului Ion Iliescu, care are calitatea de invinuit, Cozma este doar martor. Fostul lider al minerilor este unul dintre cei care-l acuza pe Iliescu in acest dosar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.