Dupa ce in urma cu doar patru saptamani se apropia de recordul istoric de 850 dolari, atins in ianuarie 1980, ultimele zile din noiembrie au adus o scadere a preturilor unciei de aur, care a coborat la fixingul de vineri seara pe piata londoneza, la
Dupa ce in urma cu doar patru saptamani se apropia de recordul istoric de 850 dolari, atins in ianuarie 1980, ultimele zile din noiembrie au adus o scadere a preturilor unciei de aur, care a coborat la fixingul de vineri seara pe piata londoneza, la 783,50 dolari, dupa ce la cel de dimineata uncia valora 794,75 dolari. Aurul s-a ieftinit atat datorita scaderii pretului la petrol, cat si aprecierii dolarului fata de euro, ceea a avut drept efect micsorarea apetitului investitorilor pentru metalul galben, in conditiile in care piata s-a caracterizat printr-o volatilitate accentuata. La aceasta se adauga reducerea sentimentelor de aversiune fata de risc a investitorilor, care vad in aur cel mai sigur refugiu.
Aprecierea dolarului transforma aurul intr-o investitie mai buna pentru cei din afara Statelor Unite ale Americii, in timp ce ieftinirea petrolului reduce rolul aurului ca factor de protectie impotriva inflatiei generate de preturile de pe piata energetica. Cu toate acestea, traderii sunt optimisti cu privire la posibilitatea ca miscarea aurului sa contina pierderile sub pragul de 800 dolari/uncie, ca urmare a estimarilor legate de o eventuala depreciere a dolarului, deoarece investitorii anticipeaza ca reducerea costurilor imprumuturilor pe piata americana va diminua randamentul dolarului.
Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul unciei cu livrarea in februarie a scazut vineri la 790 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.