Presedintele venezuelean Hugo Chavez a ordonat vineri trimiterea armatei in toate campurile petrolifere din tara si a amenintat Statele Unite ca le suspenda exporturile de titei, inainte de referendumul de ieri asupra unei modificari controversate a
Presedintele venezuelean Hugo Chavez a ordonat vineri trimiterea armatei in toate campurile petrolifere din tara si a amenintat Statele Unite ca le suspenda exporturile de titei, inainte de referendumul de ieri asupra unei modificari controversate a Constitutiei, transmite AFP, citat de NewsIn.
"Am ordonat Ministerului Apararii (...) sa puna in aplicare toate planurile de protectie ale campurilor noastre petrolifere si rafinariilor. Incepand din aceasta noapte, acestea vor fi aparate de armata", a declarat el. Chavez a facut acest anunt in fata miilor de partizani adunati la Caracas cu ocazia discursului sau de sfarsit de campanie, inainte de referendumul care vizeaza modificarea Constitutiei pentru instaurarea unui stat socialist in Venezuela. Referendumul va determina soarta a 69 de articole ale Constitutiei venezuelene care ar putea oferi lui Chavez puterea asupra exproprierii din proprietatea privata, crearea de teritorii federale si detinerea controlului bancii centrale din tara.
El a afirmat ca "Statele Unite nu vor mai primi nicio picatura de petrol" si ca "face KO imperiul american", daca Washingtonul isi pune in aplicare planul de destabilizare a Venezuelei. Chavez acuza SUA ca pregatesc impreuna cu opozitia o operatiune pentru a declansa violente in cazul in care reforma sa constitutionala va fi adoptata.
Potrivit lui Chavez, administratia americana incearca sa genereze tulburari, repetand "ca o placa stricata ca au fost fraude" la referendum. "Daca, folosind aceasta scuza, lanseaza violente in Venezuela, voi ordona luni ministrului (energiei, Rafael) Ramirez sa opreasca livrarile de petrol catre Statele Unite", a subliniat el.
Al saselea producator de titei din lume, Venezuela produce circa trei milioane de barili pe zi, cantitate din care jumatate este exportata spre Statele Unite, potrivit cifrelor oficiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.