Presedintele Basescu a caracterizat referendumul, intr-un interviu acordat BBC, drept un esec personal major. Seful statului s-a referit in special la participarea redusa, vorbind despre faptul ca electoratul nu l-a mai urmat in demersul de reformare
Presedintele Basescu a caracterizat referendumul, intr-un interviu acordat BBC, drept un esec personal major. Seful statului s-a referit in special la participarea redusa, vorbind despre faptul ca electoratul nu l-a mai urmat in demersul de reformare a clasei politice. Totusi, seful statului nu exclude definitiv posibilitatea de a convoca un nou plebiscit pe aceasta tema, daca PSD si PD nu vor colabora pentru adoptarea unei legi a uninominalului in doua tururi.
"Este un esec major. Din perspectiva propriilor mele asteptari, este un esec major", a afirmat presedintele reprosandu-si ca a supraestimat participarea romanilor la consultarea populara din 25 noiembrie bazandu-se pe cota de participare la referendumul din mai. "Este clar ca toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit saptamani din campanie sau lipsa dezbaterii la TVR nu functioneaza ca argument", a admis Traian Basescu. Totusi, acesta a reprosat PD-ului ca nu s-a implicat suficient nefunctionand ca o echipa de campanie in sustinerea obiectivului acestei campanii, fapt care i-a costat pe pedisti diferenta de scor dintre sondaje si scorul obtinut la europarlamentare. Pe de alta parte, seful statului a negat ca, in scurta vizita efectuata in Modrogan duminica noaptea, le-ar fi reprosat ceva liderilor PD. "Eu asta le-am spus: n-am obtinut cat am vrut, dar e foarte bine. Ati devenit primul partid", le-ar fi spus fostul lor sef cerandu-le sa faca ceva pentru cei patru milioane de romani, favorabili uninominalului.
Concesie pentru PSD, sanctiune pentru Geoana
Basescu mizeaza pe o colaborare dintre PSD si PD pentru introducerea uninominalului in doua tururi. Mai mult, presedintele pare a agrea mai degraba proiectul PSD decat pe cel al PD. Fiind intrebat daca democratii ar putea sa sprijine initiativa legislativa a social-democratilor, Basescu a spus: "Eu sunt convins ca PD-ul poate sa treaca pe varianta propusa de PSD (...) Deosebirile nu sunt mari, dar sunt cateva erori si-n legea PSD-ului, sunt cateva erori si-n proiectul de lege al PD-ului". Daca cele doua partide nu vor ajunge la un compromis, Basescu a amenintat cu organizarea unui al doilea referendum care sa puna presiune suplimentara asupra clasei politice. Chiar daca Basescu este dispus sa faca o concesie PSD-ului pe uninominal, pe de alta parte seful statului ameninta cu represalii. Astfel, el a reluat o afirmatie anterioara conform careia partidele care au boicotat ultimele consultari nu vor putea sa influenteze alegerea urmatorului premier. "Replica mea s-a adresat, in primul rand, vesnicului prim-ministru Geoana pentru ca el se vede prim-ministru continuu. Nu i se va intampla asta", a spus Basescu reprosandu-i liderului PSD ca a refuzat sa discute despre Pactul National pentru Educatie. "Deci acesta a fost semnalul pe care l-am dat domnului Geoana public, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministrul Romaniei, cat timp sunt eu presedinte, in conditiile in care se arata dezinteresat de un program de o importanta extraordinara", a avertizat seful statului.
Cioroianu, lipsit de educatie
O alta tinta a lui Basescu a fost ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, despre care a spus ca nu poate fi un bun ministru pentru ca are "un urias deficit de educatie". Presedintele nu s-a referit la ultima gafa a lui Cioroianu, acel "Good point" adresat regelui Spaniei, gafa pe care a scuzat-o partial prin faptul ca remarca a fost facuta intr-un cadru prietenesc si nu a provocat o reactie negativa a Casei regale spaniole. "Deficitul de educatie" al lui Cioroianu se manifesta, a sustinut Basescu, prin faptul ca raspunde la intrebari precise prin discursuri lungi care-i forteaza interlocutorii sa-l opreasca, situatie pe care Cioroianu o repeta chiar si atunci cand vorbeste cu personalitati politice importante.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.