Un sistem diabolic din care fac parte procurori, politicieni, oameni de afaceri si patroni de ziare a pus stapanire de mai multa vreme pe judetul Cluj. Personajele care au fost retinute in celebrul lot „Gazeta“ au strans randurile pentru
Un sistem diabolic din care fac parte procurori, politicieni, oameni de afaceri si patroni de ziare a pus stapanire de mai multa vreme pe judetul Cluj. Personajele care au fost retinute in celebrul lot „Gazeta“ au strans randurile pentru a se razbuna pe cei care le-au anchetat. „Gardianul“ a intrat in posesia unor stenograme ce probeaza vanatoarea pornita de Liviu Man, fost director la trustul Gazeta, si de Ioan Otel, fost comisar de politie, impotriva lui Toma Rus, director adjunct al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGP. Rus a fost personajul care a instrumentat dosarul „Gazeta“.

Organizarea de tip mafiot a celor care vor acum sa se razbune pe Toma Rus are in componenta nume grele, precum cel al lui Daniel Buda, presedintele PD Cluj, sau Florin Maghiar, procuror DIICOT cu o mare influenta la DNA Cluj. Acestia sustin tandemul Man-Otel, in incercarea lor disperata de a plati politele pentru arestarea de anul trecut. Interceptarile detinute de „Gardianul“ demonstreaza ca gruparea „Gazeta“ cunostea faptul ca ofiterul Toma Rus demarase o an cheta in cazul ei si se pregatea pentru o contraofensiva. Doar o chestiune de zile a fost ca structura de la Cluj sa-si duca la bun sfarsit planul diabolic. Acum, proaspat eliberati, cei din lotul „Gazeta“ vor sa se razbune pe cei care i-au anchetat.

Inrudirea prin alianta la nevoie se cunoaste
Legaturile de prietenie care exista intre seful pedistilor Clujeni, spre exemplu, si procurorul Florin Maghiar au la baza si inrudiri prin alianta. Sotia procurorului este sora nevestei lui Daniel Buda. La randul sau, presedintele PD Cluj a fost amestecat pana peste cap in scandalul de santaj al celor de la trustul „Gazeta“. In aceste conditii, Buda ar avea suficiente motive sa-l urasca pe cel care a deschis cutia Pandorei in cazul celor de la Cluj.

Un alt apropiat al procurorului Florin Maghiar este si fostul politist Ioan Otel, devenit intre timp ziarist de investigatii si saltat in final in lotul „Gazeta“. Cercul de prietenie se inchide cu Liviu Man, considerat de unii drept „creierul“ tuturor ingineriilor facute in perioada de glorie a trustului respectiv.

Autosesizarea din presa, arma razbunarii
Ultimii trei retinuti din lotul „Gazeta“ au fost eliberati anul acesta, ca urmare a deciziei Tribunalului Braila. Este vorba de Liviu Man, presedintele trustului, Aurel Muresan, director executiv, si Ioan Otel, seful departamentului de Protectie Interna. Dupa eliberare, acestia au redeschis o parte din ziarele ce le fusesera inchise in momentul arestarii. Asa s-a intamplat si cu Gazeta de Cluj, care a fost pusa pe picioare de tandemul Man-Otel. Ca un facut, unul dintre primele personaje anchetate de noul ziar a fost chiar ofiterul Toma Rus.

Intr-o serie fulminanta de dezvaluiri, Gazeta a prezentat cateva din biznisurile ofiterului care i-a trimis practic dupa gratii pe cei din trustul de presa. Investigatiile au vizat-o in principal pe sotia lui Rus, care ar fi subinchiriat cateva spatii comerciale unei banci si unei firme de telefonie mobila. Culmea, la scurt timp dupa aparitia articolelor, investigatiile s-au materializat intr-un dosar penal, instrumentat chiar de catre procurorul Florin Maghiar. Acesta din urma s-a autosesizat, ca urmare a materialelor din presa. Punerea sub invinuire a lui Toma Rus ar fi trebuit sa impuste mai multi iepuri de-odata. Ar fi satisfacut orgoliul ranit al celor de la Gazeta, ar fi oprit o viitoare ascensiune a acestuia in functia de sef la Crima Organizata si l-ar fi facut pe acesta din urma s-o lase mai moale cu investigatiile in cazul „Paszkanyi“, finantatorul echipei CFR Cluj.

Mazilirea lui Toma Rus, pusa la cale de mult timp
Omul-cheie in tot filmul razbunarii pusa la cale de lotul „Gazeta“ este procurorul Florin Maghiar. Acesta este cumnatul deputatului Daniel Buda, dar si fost avocat al trustului „Gazeta“. In perioada cat a fost procuror la DNA Cluj, Maghiar a deschis dosarul lui Rus, pentru fapte de coruptie. Tot el instrumenteaza si un alt dosar, pe numele a trei ofiteri de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj, care au lucrat la dosarul „Gazeta“. In stenogramele detinute de „Gardianul“ apar pasaje in care sunt puse la cale toate aceste actiuni de razbunare. O convorbire telefonica intre procurorul Maghiar si ziaristul Ioan Otelea demonstreaza ca procurorului urma sa i se trimita „marfa“ legata de Toma Rus, pentru ca acesta sa inceapa un dosar pe numele lui. O alta stenograma arata cum facea presedintele PD, Daniel Buda, trafic de influenta in favoarea prietenilor sai de la trustul Gazeta, pentru ca facturile de publicitate ale acestora sa fie platite la timp.

(Dan Bucura)

Cel care a ratat flagrantul 'Caltabosul>>, favorit pentru sefia DNA Cluj
Procurorul sef al Serviciului Teritorial Cluj si-a dat demisia din functie. Crin Bologa spune ca, de la 1 ianuarie 2008, vrea sa se intoarca la Parchetul din Salaj, unde a lucrat pana la 15 octombrie 2005, cand a preluat sefia structurii anticoruptie clujene.Oficial, Bologa si-a motivat decizia prin „probleme familiale“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.