Ajuns fara sa vreau marti seara in postura de moderator al emisiunii Sinteza Zilei de pe Antena 3 (Mihai Gadea daduse o fuga pana la Londra), i-am intrebat pe distinsii mei invitati - Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chireac si prof. Alexandru Radu -
Ajuns fara sa vreau marti seara in postura de moderator al emisiunii Sinteza Zilei de pe Antena 3 (Mihai Gadea daduse o fuga pana la Londra), i-am intrebat pe distinsii mei invitati - Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chireac si prof. Alexandru Radu - ce a vrut sa spuna Traian Basescu, declarand duminica, pe la 11 noaptea:

"In ceea ce priveste Referendumul, se constituie intr-o lectie, inclusiv pentru mine".

Mai precis am fost curios sa aflu ce cred interlocutorii mei. A fost vorba de o declaratie sincera sau de una electorala?

Sorin Rosca Stanescu si Alexandru Radu si-au aratat scepticismul in ce priveste sinceritatea acestei declaratii. Potrivit lor, Traian Basescu n-a invatat nimic din lectia oferita de Referendum. Mai optimist, Bogdan Chireac a sustinut ca presedintele a fost sincer, exprimandu-si convingerea ca Traian Basescu se va schimba radical dupa Referendum.

Desi n-am recunoscut-o, am impartasit in sinea mea punctul de vedere al lui Bogdan Chireac. Traian Basescu - mi-am spus - e un animal politic definit, inainte de toate, prin instinctul realitatilor. Desi posturi tv precum Realitatea, apartinand smecherilor, s-au straduit sa-l drogheze cu iluzia unui succes era imposibil ca domnia sa sa nu sesizeze dezastrul care a fost Referendumul.

Convocat de domnia sa nu atat de dragul votului uninominal in doua tururi, ci pentru a administra o lectie clasei politice, dovedindu-i ca are de partea sa Poporul, Referendumul (sau mai degraba plebiscitul) a aratat, in chip zdrobitor, ca Poporul asculta de clasa politica si nu de Cel mai iubit fiu al sau.

Lectia principala oferita de Referendum nu se refera la votul uninominal in formula aiuritoare propusa de Traian Basescu, ci la raporturile Presedintelui cu clasa politica. In cei trei ani de mandat la Cotroceni, Traian Basescu a santajat clasa politica amenintand-o cu Intoarcerea la Popor. Multi politicieni, dar si multi jurnalisti (printre care m-am numarat si eu) l-au luat in serios. Referendumul din 19 mai 2007 a fost primul semn ca Traian Basescu joaca la cacealma, invocand Poporul in batalia sa cu adversarii din presa si din politica. Desi ii era pusa in joc pielea, Poporul n-a catadicsit sa dea navala la urne.


Referendumul din 25 noiembrie 2007 a fost clar un test al relatiei lui Traian Basescu cu Poporul. Desi Guvernul isi asumase raspunderea pentru o Lege a votului uninominal, domnia sa a convocat Referendumul, scotand din palarie o varianta de vot uninominal, diferita de cea votata de Parlament. Pe intreaga perioada a campaniei, domnul Presedinte si-a asumat aceasta varianta ca fiind exclusiv a domniei sale. Chiar daca PD si PLD, partidele de tata prezidentiala, s-au declarat de acord cu formula basesciana, din punct de vedere practic nici liderii PD, nici cei ai PLD nu s-au omorat sa convinga Poporul de maretia formulei. Fapt semnificativ, Traian Basescu n-a beneficiat ca in alte cazuri nici macar de sprijinul pe tv si in ziare al analistilor de serviciu.

Lucrurile sunt clare:
Consultarea din 25 noiembrie 2007 a fost gandita de Traian Basescu drept un plebiscit - formula prin care dictatorii vor sa arate ca au sprijin popular in batalia lor cu clasa politica - si un Referendum - formula prin care Poporul e chemat sa se pronunte asupra unei initiative.

Intreaga campanie a evidentiat astfel un Traian Basescu incredintat ca Poporul va veni la chemarea sa intr-un gest de a dovedi clasei politice de la noi ca in spatele Presedintelui sunt peste 18 milioane de romani.

Astfel, voit sau nu, Traian Basescu a facut din Referendum un examen crucial pentru domnia sa.

Examenul prin care trebuia sa arate adversarilor sai ca tot ce vrea domnia sa vrea si Poporul.

Poporul i-a dat cu tifla!

Un politician lucid ar fi realizat imediat efectul catastrofal al Referendumului:

Adversarii lui Traian Basescu au rasuflat usurati soptindu-si:

Amenintarea cu Poporul e un bluf!


Pe aceasta concluzie s-a intemeiat refuzul PNL, PSD, PRM si PC de a merge la consultarile de la Cotroceni. Chiar si formatiunile care au fost - PD si PLD - au tras aceasta concluzie. Si daca n-au putut refuza acum invitatia Presedintelui, asta nu inseamna ca in viitor, cand Traian Basescu va intinde coarda cu liderii PD si PLD, acestia nu-i vor da cu flit stiind ca n-are arma Intoarcerii la Popor.

Prin discursul de dupa consultarile de la Cotroceni, Traian Basescu a incercat sa prezinte esecul drept victorie.

Sa nu-si fi dat seama domnia sa ca adversarii il stiu acum lipsit de arma santajului cu Intoarcerea la Popor?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.