Maria Matei isi imparte viata de zi cu zi intre serviciu si copii. Nu a renuntat sa se lupte cu autoritatile romane ca sa i se faca dreptate. Sotul i-a fost omorat si abandonat ca un animal pe camp. In urma lui au ramas doi copii orfani si o femeie v
Maria Matei isi imparte viata de zi cu zi intre serviciu si copii. Nu a renuntat sa se lupte cu autoritatile romane ca sa i se faca dreptate. Sotul i-a fost omorat si abandonat ca un animal pe camp. In urma lui au ramas doi copii orfani si o femeie vaduva. Nimeni nu a platit pentru oribila fapta.


Aurica Matei a disparut ca prin ceata in dimineata zilei de 4 decembrie 2006, cand se intorcea de la serviciu. Acasa, in Popesti Leordeni, il asteptau nevasta si cei doi copii, Paul care urma sa implineasca 5 anisori in luna aceea, si Dan, fratele lui in varsta de 17 ani. Barbatul plecase de la munca cu un sticlete tinut captiv intr-o colivie, pe care urma sa i-l daruiasca mezinului. Toata dimineata alergase dupa el. A plecat multumit spre casa, pe drumul pe care-l cunostea bine... ca doar il batea zilnic, serviciu-casa, casa-serviciu. Cand a ajuns vizavi de groapa de gunoi Glina, Aurica a fost lovit de un camion. Din clipa aceea, pret de 50 de zile, nimeni nu l-a mai vazut. Soferul a fugit de la fata locului cu tot cu victima. Politistii au inceput ancheta prea tarziu. Sotia si copiii si-au cautat zi de zi tatal, traind cu iluzia ca traieste, desi trecerea timpului prevestea sfarsitul tragic. Remuscarile l-au determinat pe vinovat sa-si recunoasca fapta. Politistii au fost condusi la locul in care Victor Neciu, soferul vinovat, s-a lepadat de victima. A urmat inmormantarea...


GÃ…SIT. Maria Matei si-a cautat sotul timp de 50 de zileDRAMÃ…. Paul, baiatul cel mic al familiei Matei, n-a inteles nimic din ce s-a intamplat. A trecut un an de cand nu si-a mai vazut tatal. El stie ca poate vorbi cu el la cimitir. Asa ca se ghemuieste acolo langa mormant si incepe sa-i vorbeasca, sa-i povesteasca ce-a mai facut, ce desene animate a mai vazut, asa, ca intre prieteni de joaca. Nu e deloc amuzant. Vorbeste singur, sub privirile inlacrimate ale mamei. Ce putea sa-i spuna... Ca s-a dus la cer si de acolo il poate vedea si auzi. "Pe 11 noiembrie, cand m-am dus la cimitir, Paul zicea: tati, la multi ani, hai, scoala-te de acolo sa vorbim. Hai sa facem un zmeu sa ne jucam", povesteste Maria, sotia lui Aurica. Baiatul cel mare, Dan, a constientizat tot. S-a inchis in el. Nu prea-i mai arde nici sa iasa din casa.


Maria munceste sa-si creasca copiii. Lucreaza la Spitalul Sfantul Ioan, in ture de zi, de noapte, pe un salariu de 5 milioane de lei.. "Cel mic e la gradinita. Lui Dani trebuie sa ii dau 50 de mii pe zi, ca il costa numai maxi-taxi 30 de mii de lei pe zi. E in clasa a XI-a. Baiatului meu i-am cumparat o singura carte de 200 de mii. Atat am putut sa-i cumpar. Vrea sa termine liceul si sa dea la o facultate. Am operat copilul la menisc si ligamente cu ajutorul unui credit pe care l-am luat de la CEC. Mi-a dat 72 de milioane de lei. Pentru operatie am platit 700 de euro", spune Maria. Femeia are doua rate la banci de aproape trei milioane. Salariul se duce numai pe datorii. Cand sunt eu la munca Dani nu se duce la scoala, ca sa stea cu baiatul cel mic. Il intelege toata scoala. Doua-trei zile pe saptamana baiatul nu se duce la scoala. "Dupa inmormantare m-au mai ajutat colegele. Nu m-am dus la serviciu doua luni jumatate ca sa imi caut sotul. Salariul il dadeam colegelor care munceau in locul meu. Asa era normal", povesteste femeia. Ca sa poata sa plateasca avocatul si sa faca parastasul de un an, Maria face refinantare la banca: "Numai pe avocati am platit pana acum 50 de milioane de lei. Cu inmormantare, cu parastase, am cheltuit 300 de milioane. Am ramas in urma si cu impozitul. Primaria mi-a trimis somatie ca trebuie sa platesc 10 milioane. Am ramas cu mari datorii".


REVOLTATÃ…. Pe Neciu l-a intrebat presedinta completului de judecata daca a sprijinit financiar familia. Nu a facut asta. Maria a trecut printr-o perioada crunta. N-a fost om un timp. De unde era foarte revoltata, de unde dorea sa-l sfredeleasca cu privirea pe cel din cauza caruia i-a murit sotul, cand il vede acum nu mai are cuvinte pentru el. Nu s-au inventat atatea cat sa descrie ce-i in sufletul ei: "Cat am fost eu de revoltata si cat de mult imi doream sa ii vad la fata... Acum cand ma intalnesc cu ei la procese fata in fata nu pot sa le spun o vorba. Tremur toata, ma ingalbenesc la fata, iau extraverale cu o seara inainte". Nimeni nu-l mai poate aduce inapoi pe Aurica. Nimic nu mai e la fel ca atunci cand traia. Neciu isi vede de viata in continuare nestingherit. Copiii lui cresc alaturi de el. Acum, la penultimul proces, Neciu si-a cerut iertare", spune Maria. Prea tarziu. Nu il mai poate ierta pentru suferinta pe care i-a pricinuit-o.

Viata merge mai departe. Si uite asa trec zilele... nepasatoare prin gradina lasata in paragina de cand Aurica Matei nu mai este.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.