Pana acum, nici unul dintre investitori nu s-a apucat de construit vreo centrala eoliana
Zona Grindul Chituc, Grindul Lupilor a iscat, in ultimii ani, adevarate razboaie printre cei care au dorit sa puna mana pe o bucata din Delta Dunarii. Tara
Pana acum, nici unul dintre investitori nu s-a apucat de construit vreo centrala eoliana
Zona Grindul Chituc, Grindul Lupilor a iscat, in ultimii ani, adevarate razboaie printre cei care au dorit sa puna mana pe o bucata din Delta Dunarii. Taram aproape virgin, fara poluare, neindustrializat, regiunea celor doua grinduri este impartita intre comunele Corbu, Sacele si, mai nou, din anul 1994, 200 de hectare au trecut in administrarea comunei Mihai Viteazu. Acest teren a fost obtinut de catre Consiliul Local al comunei Mihai Viteazu, in baza uni ordin emis de prefectul de atunci al judetului Constanta, act care nu a fost atacat de nimeni in instant, fapt pentru care terenul respectiv a fost intabulat in Cartea funciara. Cu privire la acest teren a existat o singura contestatie, dar de-abia dupa 12 ani, formulata de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Plangerea formulata de catre ARBDD a fost respinsa, prin sentinta data de catre Judecatoria Constanta, ca neintemeiata.

Sute de hectare date pentru...vant
In afara acestor hectare detinute pe terit oriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, primaria din Mihai Viteazu, condusa de Gheorghe Grameni a concesionat suprafete importante pentru amenajarea parcurilor eoliene. De exemplu, societatea portughezo-romana Biomart Energy S.R.L. Bucuresti a primit de la Grameni 33 de hectare de teren. In contractul incheiat intre cele doua parti s-a prevazut ca pana la data de 15 ianuarie 2008, portughezii sa demareze construirea capacitatilor de producere a energiei eoliene, in caz contrar contractul urmand a fi reziliat. Pana acum, insa, portughezii nu au construit nimic, iar termenul scadent se apropie cu repeziciune. Tot pentru realizarea centralelor eoliene, Gheorghe Grameni a cedat 9 hectare de teren catre S.C. Eurotomis S.R.L. Constanta, dar nici aceasta firma nu a demarat lucrarile pentru constructia centralelor eoliene. Pe langa acest doua firme, au mai aparut si societatile Romwind S.R.L. si Neg Project Two S.R.L., care au achizitionat de la Consiliul Local si Primaria condusa de Gheorghe Grameni 66 hectare, respectiv 2,8 hectare, pentru constructia a sapte centrale eoliene si pentru extinderea retelelor de distributie, precum si modernizarea si reabilitarea cailor de acces in extravilanul comunei Mihai Viteazu. Din cele peste 68 ha concesionate, cele doua firme au cumparat si au in deplina proprietate, conform contractului incheiat cu Gheorghe Grameni, cate 400 mp pentru fiecare centrala, adica aproximativ 2.800 mp. De asemenea, o alta societate care a incheiat un contract in participatiune cu Primaria Mihai Viteazu, prin care a primit 40 ha pentru construirea unui parc eolian in apropiere de Grindul Lupiloc este Energy Investment SRL Bucuresti.

Fostii proprietari l-au reclamat pe primar la DNA
Am facut aceasta enumerare pentru a exemplifica faptul ca Primaria din Mihai Viteaz a fost extrem de generoasa cu diferite societati, dar in acelasi timp a lasat de-o parte cererile fostilor proprietari de terenuri din zona, care si-au redobandit in instanta dreptul asupra bunurilor imobile.Un exemplu in acest sens este Traian Bujduveanu, un roman stabilit in Statele Unite ale Americii, care de ani de zile se lupta sa-si recupereze 10 hectare de teren agricol. „Exista oameni care se lupta de ani de zile sa isi obtina pamantul inapoi, pamant in care unii si-au pus sperante mari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.