Peste 100 milioane de rusi sunt asteptati astazi la urne pentru a-si alege deputatii in Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului. Un numar de 450 de candidati concureaza pentru fotolliile Legislativului rus. Campania electorala a fost dominat
Peste 100 milioane de rusi sunt asteptati astazi la urne pentru a-si alege deputatii in Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului. Un numar de 450 de candidati concureaza pentru fotolliile Legislativului rus. Campania electorala a fost dominata, insa, in totaliatate, de un singur politician. Vladimir Putin, actualul presedinte si cap de lista al favoritului acestui scrutin, Partidul Rusia Unita. Presa si institutiile internationale au criticat in termeni duri batalia „nedreapta”, dirijata de tarul de la Kremlin. „Instituind un control sever in Rusia dupa preluarea puterii in 2000, Putin a transformat alegerile intr-un vot de incredere a suprematiei sale, aruncand intreaga greutate a guvernului si partidului sau in lupta”, scrie cotidianul New York Times. Desi respinge comentariile acuzatoare , Putin ordona, practic, cetatenilor sa voteze partidul sau. „Va cer sa veniti la urne la alegerile din 2 decembrie si sa votati cu Rusia Unita”, a spus liderul rusilor intr-un mesaj la televiziune. Punctul culminant al campaniei a fost, insa, mitingul pro-Putin la care au participat cateva mii de partizani ai sai. In discursul din fata multimii, liderul rus a spus ca marea victorie Rusiei Unite ii va da „dreptul moral” sa-si mentina influenta in Rusia si dupa ce va preda functia de presedinte.

Presedinte omniprezent
Partidul condus de Putin este creditat, potrivit ultimelor statistici, cu peste 67 la suta din intentiile de vot. „Victoria aproape sigura a Rusiei Unite ii va „oferi” lui Putin un Parlament loial care va limita puterile succesorului sau si care va pregati, oarecum, terenul pentru o posibila revenire a sa in 2012 sau chiar mai curand”, comenteaza Associated Press. Jurnalistii si expertii internationali au speculat o posibila revenire a lui Putin la carma statului. Acesta nu s-a pronuntat, insa, deocamdata, asupra aceastei chestiuni. Cert este ca Putin va exercita in continuare, o influenta hotaratoare la Kremlin, fie ca va fi sau nu presedinte. Scrutinul pentru alegerea viitorului lider al Rusiei a fost stabilita pentru 2 martie 2008.

Opozitie inexistenta
Oponentii, a caror posibilitate de aparitie la posturile de televiziune pe durata campaniei a fost, practic, nula, sunt nevoiti sa iasa in strada pentru a se face auziti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.