Orasul si varza Milisauti, localitatea suceveana renumita pentru varza murata care se face aici, a devenit oras acum patru ani, dupa ce edilii locali au incalcat legea si au falsificat documentele. In urma minciunii, localnicii au ajuns la sapa de l
Orasul si varza Milisauti, localitatea suceveana renumita pentru varza murata care se face aici, a devenit oras acum patru ani, dupa ce edilii locali au incalcat legea si au falsificat documentele. In urma minciunii, localnicii au ajuns la sapa de lemn, platind impozite foarte mari. Singurii avantajati de noua situatie sunt cei de la Primarie. Primarul si viceprimarul noului oras si-au umflat buzunarele cu salarii mult mai mari. Ca sa spele ochii satenilor, edilii au trantit in fata primariei o fantana arteziana.          ORASE DOAR CU NUMELE
Milisauti, localitatea suceveana renumita pentru varza murata care se face aici, a devenit oras acum patru ani, dupa ce edilii locali au incalcat legea si au falsificat documentele. In urma minciunii, localnicii au ajuns la sapa de lemn din cauza noilor impozite de oras. Pe de alta parte, primarul si viceprimarul si-au umflat buzunarele cu un salariu mai mare.


De langa lanul de papa€™soi uscat la marginea Milisautului se inalta falnic spre cerul cenusiu o tabla: "Orasul Milisauti". "E o vorba romaneasca, prostul daca nu e fudul, nu e prost destul", se enerveaza un tanar gandindu-se ca acum patru ani, pe cand era doar taran, platea impozit la casa doar 200.000 si acum, ca-i orasean, in acte, trebuie sa scoata 7 milioane din buzunare. Taxa pentru aceeasi casa.
UNDE-I LEGE SE TOCMESTE. Satenii s-au trezit peste noapte ca vor ajunge oraseni, desi comuna lor nu are nici canalizare, nici gaze, nici apa curenta, nici liceu, nici spital, nici hoteluri, nici drumuri asfaltate. Cu toate lipsurile, Milisautiul a ajuns oras din pricina autoritatilor locale care au fentat legea si au falsificat datele care stateau la baza referendumului de ridicare a rangului localitatii. Conform Legii 351 din 2001, orice comuna trebuie sa indeplineasca 16 criterii pentru a ajunge oras. Din toate 16, Milisautiul indeplinea doar o conditie: numarul de locuitori care sarea de 5.000. Cu toate acestea, cei de la Primarie au tocmit legea cum se tocmesc barabulele la piata si au mintit. Pentru a indeplini criteriile cerute de lege, au umflat cifrele pana s-a ajuns la o raportare care aduce aminte de raportarile de la cincinalele comuniste, daca punem fata in fata datele din fisa localitatii de atunci cu cifrele primite de la Directia Judeteana de Statistica Suceava (DJS). Primarul a raportat in 2003 ca 76% dintre locuitori nu lucreaza in agricultura, desi, in realitate, procentul e de doar 11. Cifrei de 7%, adica procentul celor care apar in evidentele statisticii ca avand instalatii cu alimentare cu apa, cei de la primarie i-au mai pus din condei un zero. Si medicii din Milisauti, proaspatul oras aflat la 7 kilometri de orasul istoric Radauti, au fost inmultiti temporar in fisa. Aici apare un raport de un doctor la mia de locuitori, desi cei de la DJS spun ca sunt doar 0,04. Nici daca ai pune laolalta doctorii cu veterinarii nu ar iesi socoteala primarului. "Cifrele au fost falsificate cu o mie la suta. Raportarile aduc cu perioada dinainte de a€™89, cand intr-o ferma o scroafa fata un porc si ajungeau la Bucuresti 16. Si se intrebau oamenii de ce nu avem carne in magazine. Foarte simplu: unul se ducea la export si 15 ne ramaneau nouaa€¦", isi aduce aminte de un banc prefectul de Suceava, Orest Onofrei. Fisa trucata a capatat credibilitate pentru ca a fost vizata in 2003 chiar de Directia Judeteana de Statistica (DJS), aceeasi care anul acesta a prezentat cifrele reale care demonstreaza falsul. Dicrectorul DJS, Stelian Ruscior, incearca sa ne explice cu glasul tremurand cum se poate ca aceeasi institutie sa puna stampila pe doua rapoarte atat de diferite: "Cand au venit primariile sa le vizam cifrele noi am zis asa: vizam numai numarul populatiei, nu si ceilalti indicatori. Celelalte date sunt completate de primarii". In documentul la care se refera Ruscior nu apare nicaieri ca stampila institutiei sale alaturata mentiunii "vizat" s-ar referi doar la numarul populatiei. Drept pentru care primarii au mintit, iar DJS le-a intarit minciuna.


"FACETI INSTIGATIA". Primarul comunei umflate in 2003 pana a ajuns oras, Mircea Laurus, recunoaste ca in localitate lucreaza in agricultura 90% dintre localnici, contrazicandu-si cifra mincinoasa de 25% din 2003, insa cand e intrebat de ce a falsificat datele, ne da o explicatie din care poate intelegeti dumneavoastra ceva: "Nu cred ca a avut date incorectea€¦ nu stiu cum s-a analizat, cum s-a facut ca vedeti dumneavoastraa€¦ acuma sunt foarte multe betea€¦ aaaa€¦ nu pot sa exprim exact corect situatia care estea€¦ deci situatiaa€¦". Dupa care, insistand sa primim totusi un raspuns concret, el rabufneste: "Stiti dumneavoastra ca sunt date false?". "Da, stim." "Daca stiti dumneavoastra ca sunt date false, atunci de ce ma mai intrebati? De ce mai luati interviu? Ati venit sa faceti aici instigatia in orasul Milisauti!" (Sic!) Primii care "au facut instigatia" in orasul Milisauti sunt pensionarii care intr-o mana tineau chitantele de impozit de oras si in cealalta le tremurau bastoanele:

"S-a dus lumea la impozit si era sa cada pe jos. S-au dus batranii la Primarie si s-au plans: «Am pensie un milion. Eu trebuie sa adun jumatate de an pensie ca sa platesc impozitul pe casa»", povesteste unul dintre satenii fortati sa devina oraseni.


TURMA DE SALARIATI. "Nici tu canalizare, nici tu o intreprindere sa lucreze oamenii, nici tu absolut nimic si gata - oras! Daa€™ sunt sate pe aici prin imprejur cu case si vile si cate si mai cate si au ramas tot sate. S-a facut oras ca sa faca o turma de salariati la primarie ca sa platim noi", se plange si badea Gheorge, care vinde varza in fiecare zi in piata din Milisauti sa stranga cele 12 milioane cat trebuie sa dea acum ipozit. In urma trucajului, angajatii Primariei si-au umflat buzunarele. Pentru ca acum e primar de oras si nu de comuna, lui Mircea Laurus i-a sarit salariul de la 23 de milioane la 33. Si viceprimarul a beneficiat de inrobirea satenilor la impozitele de oras. Vicele, Mircea Popescu, minte si cand e intrebat de leafa. "Am 12 milioane. Atat, maaare filozofie", spune fixandu-te in ochi de sub cozorocul sapcii - model al anilor a€™80. In realitate, are mai mult decat dublu, 28 de milione de lei. Daca Milisautiul ar fi ramas comuna, ar fi avut cu 8 milioane mai putin.


Ca sa spele ochii satenilor, edilii au trantit in fata Primariei o fantana arteziana care nu prea intra in peisajul fostei comune ce si-a numit "strazi" ulitele pietruite. In satul-oras oamenii scot si acum apa din fantana. Din ulcelele copiilor sculptati de jur imprejurul artezienei de aici nu tasneste apa. Un tun, un monument al eroilor si cateva floricele ofilite de frigul toamnei sunt si ele plasate in centrul orasului. Din mijlocul trandafirilor primarul isi scoate burta inainte si isi desface bratul curbat spre orizont: "De cand sunt eu aici primar, a inflorit totul in jurul meu!". Referendumul lua€™ PesteConsilierii locali ai fostei aliante D.A. au facut si ei un sondaj de opinie dupa referendumul din sat in urma caruia a fost declarat Milisautiul oras. Acestia sustin ca au chestionat 2.500 de alegatori din totalul celor 4.000 de milisauteni cu drept de vot, iar rezultatele arata ca doar 13 persoane sunt pentru pastrarea statutului de oras, restul de doua mii si jumatate fiind pentru revenirea la statutul de comuna. Acelasi sondaj arata ca doar 21% din cei chestionati au votat in ziua referendumului, desi acesta a fost validat la timpul respectiv cu o prezenta de 60%. "Cand s-a facut in sat referendumul nu s-a prezentat lumea la vot si atunci s-au gandit cei de la comisia condusa de PSD ca se poate merge cu urna mobila. Si au luat-o la calcaie prin sat. La sfarsit chipurile 60% dintre cei care au votat au votat la urna mobila. Au considerat ca 60% dintre locuitori sunt in incapacitate de a se deplasa, deci handicapati", povesteste Cornel Calinciuc, unul din fostii consilieri care au facut sondajul post-referendum.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.